"Society Uncensored": Άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία μιλούν για το "Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;"

Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

10 χρόνια Στέγη: Τα δικά μας best of

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά "Society Uncensored" με τη νέα συζήτηση "Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;" στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 14 Δεκεμβρίου, στην οποία ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο ανοίγουν έναν διάλογο για τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοκρατία, την εξέλιξή της και την κρίση στο πέρασμα των χρόνων. Στη δεύτερη φετινή ζωντανή συζήτηση του "Society Uncensored", άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία, αλλά με τη δράση τους και τη στάση τους έδειξαν ότι μπορεί ο φόβος να γίνει δύναμη, μιλούν ανοιχτά για τις αυταρχικές αντιδραστικές ιδέες, τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία σήμερα, πώς βιώνουμε την κρίση της δημοκρατίας. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Πόσο δημοκρατική κοινωνία είμαστε; Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία, στηρίζεται πάνω σε έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο που τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα πληθαίνουν και οι εκφάνσεις της μισαλλοδοξίας πολλαπλασιάζονται, τίθενται καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα και το πόσο ελεύθερα νομιμοποιείται να εκφράζεται ο φασισμός. Όπως κι αν εκδηλώνεται η μισαλλοδοξία, δεν παύουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο σεξισμός και η τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν όψεις του ίδιου φαινομένου. 

Κι εμείς; Πώς απαντάμε σε αυτά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την πραγματική δημοκρατία; Πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς; Πώς οι μάρτυρες τέτοιων εκφάνσεων της βίας και του μίσους κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά; Πώς παύουν να είναι αμέτοχοι παρατηρητές και γίνονται δρώντες παράγοντες;

Στη συζήτηση θα παρευρεθούν οι: Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφορμερ, μέλος του Anasa cultural center, Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος, Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου "Συμμαχίας των Φύλων", Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια του Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ, υποψήφια διδακτόρισσα, Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής "Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς".

H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".