"Είμαστε Αστρόσκονη": Είδαμε τη διαστημική σύμπραξη του Διονύση Σιμόπουλου και του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Πλανητάριο

Η νέα παράσταση του Πλανητάριου μάς παρασύρει σε ένα ταξίδι στην άκρη του σύμπαντος μέσα στον αναβαθμισμένο θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου και παρουσιάζει το τελευταίο έργο των Διονύση Σιμόπουλου και Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Είμαστε αστρόσκονη

Διόλου παράξενο που Παρασκευή βράδυ η αίθουσα του Ψηφιακού Πλανητάριου έχει γεμίσει με ορδές ενθουσιασμένων παιδιών, τα οποία περιμένουν πως και πως να ζήσουν (ίσως και για πρώτη φορά) την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι προβολές που τρέχουν αυτήν την περίοδο στο Πλανητάριο δεν είναι και λίγες, όμως αυτή που τώρα τελευταία έχει τραβήξει την προσοχή είναι το κύκνειο άσμα του Διονύση Σιμόπουλου, "Είμαστε Αστρόσκονη".

Η παράσταση είναι μια πολύ φρέσκια προσθήκη στο πρόγραμμα του Πλανητάριου -ανακοινώθηκε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου- αλλά φαίνεται πώς ήδη έχει γίνει το highlight της σεζόν. Το "Είμαστε Αστρόσκονη" του αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, άτομο που με το έργο του προσπάθησε να συστήσει τα μυστικά του διαστήματος και της επιστήμης στο ευρύ κοινό, αντλεί έμπνευση από προηγούμενες παραστάσεις του επιστήμονα και με τίτλο παρμένο από το ομότιτλο βιβλίο που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει το 2017 (εκδόσεις Μεταίχμιο). Στις σελίδες του, ο Σιμόπουλος επιχειρεί να εξηγήσει τη λειτουργία του σύμπαντος με τρόπο απλοϊκό, περιγράφοντας το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που το συγκροτεί.

Είμαστε Αστρόσκονη

Τώρα, μετρώντας πάνω από έναν χρόνο από τον θάνατο του επίτιμου διευθυντή του, αλλά και του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), το Πλανητάριο εγκαινίασε μια νέα παράσταση που για χρόνια αποτελούσε κοινό όραμα των δύο φίλων. Η ιδέα για το "Είμαστε Αστρόσκονη" ξεκίνησε στα μέσα του 2000, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σιμόπουλου και μουσική του Παπαθανασίου, και ολοκληρώθηκε το 2020. Η παράσταση συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Ψηφιακού Πλανητάριου και προβάλλεται στον αναβαθμισμένο θόλο του κτιρίου, με νέα συστήματα ήχου, αναλυτικότερη ποιότητα εικόνας και περισσότερη φωτεινότητα, που κάνουν τη θέαση μία ακόμα πιο ιδιαίτερη εμπειρία.

Πράγματι, αν και έχουμε ταυτίσει το Πλανητάριο με τις μικρότερες ηλικίες σκεπτόμενοι κυρίως τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων του, το "Είμαστε Αστρόσκονη" είναι μια παράσταση που θα ενθουσιάσει ακόμα και τους μεγάλους. Τρανταχτή απόδειξη ο κόσμος που ήρθε να τη δει το βράδυ της Παρασκευής: παιδιά, γονείς και ηλικιωμένοι μέχρι 20χρονοι που έμοιαζαν εντυπωσιασμένοι ακόμα και από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της αίθουσας. Αν και η παράσταση προβάλλεται 2-3 φορές την ημέρα, και μάλιστα αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, τα καθίσματα είχαν γεμίσει, γεγονός που αποδεικνύει πόσο έχει εξάψει την περιέργεια του κοινού το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Με την επιβλητική φωνή του Διονύση Σιμόπουλου να μας καθοδηγεί, ξεκινάει ένα σύντομο ταξίδι στο διάστημα, με στάσεις σε πλανήτες, γαλαξίες, άστρα, ακόμα και το παρελθόν, καθώς στην οθόνη αντικρίζουμε τα πρώτα βήματα των πλασμάτων από τη θάλασσα στη στεριά, την εποχή των δεινοσαύρων και την αναγέννηση του πλανήτη μας. Ο εκσυγχρονισμός του τεχνικού εξοπλισμού στο Πλανητάριο αναμφίβολα βοήθησε να στηθεί ένα πολύ εντυπωσιακό έργο, με έντονα χρώματα, εκρήξεις και εικόνες να περνούν γρήγορα μπροστά από τα μάτια μας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις υπόλοιπες προβολές του Πλανητάριου, όμως παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη νιώσαμε ότι βυθιζόμασταν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, μακριά από τον δικό μας. Καθοριστικό ήταν βέβαια και το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του αείμνηστου Βαγγέλη Παπαθανασίου που "ντύνει" μουσικά την παράσταση, με τις συνθέσεις του να είναι άλλοτε κατευναστικές και άλλοτε τρομερά υποβλητικές. Ποιος καταλληλότερος, άλλωστε, να μας συνοδεύσει σ’ ένα ταξίδι στην άκρη του σύμπαντος, από τον Vangelis;

Πιθανόν η μαγεία του Πλανητάριου να μην διατηρεί την ισχύ της εάν δεν είσαι πια παιδί, όμως μέχρι και οι μεγαλύτεροι έμοιαζαν παρασυρμένοι από τις πολύχρωμες εικόνες που γέμιζαν τον θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι στο αχανές σύμπαν μας, ο Σιμόπουλος μάς λέει καθησυχαστικά ότι "κάποια μέρα όλοι θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα" αφού, όπως διαρκώς τονίζει ο ίδιος, "είμαστε πραγματικά όλοι μας αστρόσκονη".

Info: Ίδρυμα Ευγενίδου | Η παράσταση προβάλλεται Τετάρτη-Κυριακή | Για άτομα +10 ετών | Είσοδος: €7, €5 (σχολικό €4)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χριστουγεννιάτικο 3ήμερο Bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του και να επιλέξει τα δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν τα παιδιά που υποστηρίζονται από τα Παιδικά Χωριά SOS σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/11/2023

Τριήμερο εργαστήριο κόμικς με τον κορυφαίο Βέλγο σχεδιαστή Etienne Schréder

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σχεδιαστές και δημιουργούς κόμικς μέτριου έως και προχωρημένου επιπέδου, οι οποίοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο των δημιουργιών τους, γνωρίζοντας τα μυστικά ενός master του είδους, του σχεδιαστή της θρυλικής σειράς Blake & Mortimer.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αντίστροφη μέτρηση για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του "Νιάρχος"

Γιορτινή ατμόσφαιρα στο ΚΠΙΣΝ, μια συμπεριληπτική συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25/11 έως 1/12.

Η περιγραφή ενός αγώνα

Η βασική διαφορά ανάμεσα σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα και μια συναυλία είναι πως στη συναυλία πηγαίνεις ως ηττημένος, ενώ το μόνο που ζητάς από ένα ματς είναι να ζήσεις την ψευδαίσθηση της νίκης.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα

Καρέ-καρέ η στιγμή που το χριστουγεννιάτικο δέντρο φώτισε την πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας, εκκινώντας τη φετινή εορταστική περίοδο.

H Black Friday έρχεται ξανά στο e-shop της Samsung

Οι προσφορές ισχύουν μέχρι 27 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από Galaxy smartphones και tablets μέχρι τηλεοράσεις, monitors, οικιακές συσκευές και συσκευές ήχου.

Καλωσορίζουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με μια γιορτινή συναυλία στο Σύνταγμα

Σε λίγες ημέρες θα ανάψει ο Δήμος Αθηναίων το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα ακολουθήσει ένα μεγάλο μουσικό event.