Τα δωρεάν της εβδομάδας: Οι Phantom Investigations "σκαλίζουν" το αρχείο του ΕΜΣΤ

Νέες δράσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κινηματογραφικές προβολές και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/11.

Συμβιωτικά Έκθεση «Συμβιωτικά» © Ευτυχία Βλάχου

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μάς δίνει ακόμα περισσότερες αφορμές να το επισκεφθούμε αυτόν τον μήνα: πέρα από την επιτελεστική διάλεξη των Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη και Γιάννης Δελαγραμμάτικας) που διερευνά το καλλιτεχνικό αρχείο του μουσείου εστιάζοντας στα έργο και τη ζωή των Μπία Ντάβου, Ναυσικά Παστρά και Χρύσα (16/11, 6.30 & 9 μ.μ.), το ΕΜΣΤ φιλοξενεί δύο δωρεάν προβολές του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα ντοκιμαντέρ "Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία" μία ημέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα του στις ελληνικές αίθουσες (15/11, 7 & 9 μ.μ.).

Το Cine-Club φέρνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο το "Πουάντ Κουρτ" της Ανιές Βαρντά (15/11, 8 μ.μ.), ενώ οι προβολές του "Οι Μεγάλοι Ζωγράφοι του Μουσείου Πράδο" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζονται με το ντοκιμαντέρ "Ελ Γκρέκο, ο Ζωγράφος του Αθέατου" του Μιγκέλ Άνχελ Τρουγίλο, την Τρίτη 14/11 (6.30 μ.μ.). Το Σάββατο 11/11 είναι η τελευταία ημέρα διεξαγωγής του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας - ΑΓΩΝ στο Μέγαρο Μουσικής, με ολοήμερες προβολές. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης

Μια ειδική ξενάγηση διοργανώνει η γκαλερί Sianti στις 11/11 (12.30 μ.μ.) με αφορμή την έκθεση "Γλώσσα Μυστική " των Κ. Βαρώτσου, Κ. Πανιάρα και Σ. Σόρογκα. Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, θα μιλήσει για την επίδραση των έργων των καλλιτεχνών στην σύγχρονη εικαστική σκηνή, ενώ στην ξενάγηση θα παραβρεθούν οι Κώστας Βαρώτσος και Σωτήρης Σόρογκας.

Έως τις 12/11 θα είναι ανοιχτό ένα ακόμα μπαζάρ βιβλίου του ΜΙΕΤ, στο 
Παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Σοφοκλέους. Το μπαζάρ θα είναι διαθέσιμο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, περιμένοντας το αθηναϊκό κοινό να ανακαλύψει περισσότερους από 300 τίτλους από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά και της τέχνης. Στον χώρο θα πωλούνται επίσης μικροαντικείμενα από τις συλλογές του ΕΛΙΑ (αφίσες, κάρτες κ.ά.).

Στηρίζοντας των παλαιστινιακό λαό, το 1927 art space διοργανώνει ένα πρόγραμμα "guerrilla" συζητήσεων και εκδηλώσεων με στόχο την πληροφόρηση του κοινού για όσασυμβαίνουν τώρα σε Παλαιστίνη και Γάζα. Στις 12/11 ο χώρος ανοίγει στις 6 μ.μ. με ηχητικές και βίντεο εγκαταστάσεις/προβολές. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ποιητική ανάγνωση με την Παλαιστίνια ποιήτρια Carol Sansour, ενώ στις 8 μ.μ. η Αναστασία Κατσιναβάκη παρουσιάζει το θεατρικό αναλόγιο "Πού θα βρώ κάποιον σαν κι εσένα Αλί;" της Ρ. Τάχα. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα 13/11 με την προβολή του ντοκιμαντέρ "The Occupation of the American Mind" των Loretta Alper και Jeremy Earp, με αφήγηση του Roger Waters (7 μ.μ.) και στις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή ΜΜΕ Γιώργο Πλειό για τη μιντιακή κάλυψη των γεγονότων. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, συνιστάται κράτηση στο 1927bts@gmail.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γλώσσα Μυστική

  • Μεικτά Μέσα

Οι τρεις καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Πανιάρας και Σωτήρης Σόρογκας παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μία γλυπτική κατασκευή.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...

Οι Mantinians βάζουν σε πρώτο πλάνο τον αμπελώνα της Μαντινείας

13 οινοποιεία της Μαντινείας συστήνονται ολιστικά και συλλογικά μέσα από την Οινική Κοινότητα Mantinians.