Ημερίδα για τη ζωή στην περιοχή της Πλάκας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Σ’ αυτή τη γειτονιά οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα ζωντανό σύνολο, που μαζί με τους επισκέπτες της και τους τουρίστες περιηγούνται στον μνημειακό πλούτο και νιώθουν την πολύβουη ιστορική ατμόσφαιρα της καθημερινότητας.

Η καθημερινή ζωή στην Πλάκα

H Πλάκα του σήμερα και η καθημερινή ζωή στην περιοχή αυτή, δίπλα στα μνημεία όλων των εποχών, βρίσκεται στο κέντρο ημερίδας που συνδιοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τον Σύλλογο των Αθηναίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Στην Αθήνα υπάρχει τεράστια ποικιλία, το ιστορικό με το μοντέρνο, το νεοκλασικό με την πολυκατοικία, τα αρχαία μνημεία με τα σύγχρονα κτήρια, συνομιλούν δημιουργώντας ένα σύνθετο μωσαϊκό. Η συνοικία της Πλάκας παραμένει μία γειτονιά-παράθυρο στην Αθήνα του παρελθόντος. Μια βόλτα αρκεί για να ξεδιπλωθεί μπροστά μας η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας και τα αλλεπάλληλα στρώματά της: Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, Αθηναϊκή Αγορά, ο πύργος των ελληνιστικών χρόνων, τα κομψοτεχνήματα των βυζαντινών εκκλησιών, ο πλάτανος του Μεντρεσέ της τουρκοκρατίας, τα νεοκλασικά σπίτια στις ανηφοριές της Πλάκας. Σ’ αυτή τη γειτονιά οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα ζωντανό σύνολο, που μαζί με τους επισκέπτες της και τους τουρίστες περιηγούνται στον μνημειακό πλούτο και νιώθουν την πολύβουη ιστορική ατμόσφαιρα της καθημερινότητας.

Στην εκδήλωση μιλούν οι: Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος, Ιστορικός: "H θρυλική Βλασσαρού και οι εκκλησίες της", Μάνος Μπίρης, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ: "Η αναστήλωση και χρησιμοποίηση της Στοάς του Αττάλου", Πέτρος Θέμελης, Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ: "Η ανασκαφή στη Μεσσήνη και η κοινωνία των πολιτών", Μανώλης Κορρές, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ: "Οι ψίθυροι των αρχαίων μνημείων πάνω και κάτω από την Ακρόπολη", Λυδία Καρρά, Κάτοικος Πλάκας, Πρόεδρος ΕΛΛΕΤ: "Τα αρχαία της Πλάκας και η κοινωνία των κατοίκων της". Τον διάλογο ομιλητών και κοινού θα συντονίσει ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ, Γιάννης Μιχαήλ.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".