Global Live Med: "Η γεφύρωση τέχνης και κοινωνικής δικαιοσύνης είναι το κλειδί για ένα πιο βιώσιμο μέλλον"

Λίγες μέρες πριν το πολυθεματικό φεστιβάλ Global Live Med, η εμπνεύστριά του Lucie Odier μιλάει στο «α» για τους στόχους της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας και τον ρόλο που παίζει η τέχνη στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Global Live Med 2022 © Samples Studio Panoulis

"Ανεπίσημα, έμπνευση για το Global Live Med υπήρξε ο Φρέντι Μέρκιουρι" μας εξηγεί η Lucie Odier, ο άνθρωπος πίσω από το πολυφωνικό εγχείρημα που ιδρύθηκε το 2019. Το φεστιβάλ Global Live Med επιστρέφει στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, φιλοδοξώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ γύρω από τη Μεσόγειο, με έναν πιο βιωματικό τρόπο. Επιστήμονες, επικεφαλής περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικοί φορείς και καλλιτέχνες συναντιούνται στο Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας για να ενημερώσουν το κοινό και να εμπλουτίσουν τον διάλογο για τον σημαντικό ρόλο της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα.

Η αγάπη της Ελβετίδας ακτιβίστριας για τη μουσική και το ενδιαφέρον της για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ώθησαν να δημιουργήσει μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ναι μεν, θα ενημέρωνε το κοινό για καίρια ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω ειδικά σχεδιασμένων πάνελ, θα επιχειρούσε δε, να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα μέσω της μουσικής, της τέχνης και του πολιτισμού. Γι’αυτό και το πρόγραμμα του φετινού Global Live Med δεν περιλαμβάνει μόνο συζητήσεις: μεσογειακή κουζίνα, ένα πλούσιο μουσικό line-up, εργαστήρια για παιδιά και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το φεστιβάλ, παρέχοντας έτσι κάτι για όλα τα γούστα.

Lucie Odier
Lucie Odier

Πέρα όμως, από τον frontman των Queen, η Lucie παραδέχεται ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε με "ένα μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη που παρακολουθούσα εκείνη την εποχή. Στόχος του ήταν να εξαλείψει τη φτώχεια μέχρι το έτος 2030. Τότε, το φεστιβάλ ασχολούτταν με μια διηπειρωτική καμπάνια που διεξαγόταν σε πέντε πρωτεύουσες και εστίαζε στα 27 πιο μειονεκτούντα έθνη. Ξαφνικά σκέφτηκα: "τι γίνεται με τις ενδιάμεσες χώρες που δεν έχουν μεγάλα οικονομικά κεφάλαια αλλά δεν βρίσκονται σε τρομερά δυσμενή κατάσταση - οι χώρες της Μεσογείου, δηλαδή;”. Έτσι αποφάσισα ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τη Μεσόγειο και τις πολυεπίπεδες θεματικές και θησαυρούς της.

"Φέτος στόχος μας είναι να διευρύνουμε την κοινότητά μας, να προσεγγίσουμε μεγαλύτερο κοινό, να ενημερώσουμε για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) και να εστιάσουμε σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν το Νερό (SDG 14) και τις Βιώσιμες Πόλεις (SDG 11)".

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Στάθηκα τυχερή γιατί μεγάλωσα σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια που ασχολούταν με πολιτισμικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Επομένως έχουμε πολύ λίγη ανοχή απέναντι στην αδικία, από όπου κατάγομαι. Αυτό μου επέτρεψε να ξεκινήσω τα ταξίδια με την οικογένειά μου από πολύ μικρή ηλικία, να γίνω εθελόντρια σε προσφυγικούς συνοικισμούς στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Κολομβία και να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν διαφορετικές πραγματικότητες σε άλλα μέρη του κόσμου. Αργότερα, η πρώτη μου δουλειά ήταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γενεύης, το οποίο ήταν η πρώτη μου άμεση επαφή με τη γεφύρωση της κουλτούρας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έκτοτε συνέχισα με τον ίδιο ρυθμό το έργο μου και ακόμα αυτοσχεδιάζω.

Η μουσική παίζει μεγάλο ρόλο στο φεστιβάλ. Προφανώς έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή, αλλά γιατί αποφάσισες να την εντάξεις και στο Global Live Med;
Πολύ απλά, το Global Live Med ήταν μια απόπειρα να ενώσω την αγάπη μου για τη μουσική με την αγάπη μου για τη Μεσόγειο. Από τη μία, σκέφτομαι τη Μεσόγειο ως ένα ενιαίο, πολυφωνικό μέρος και απαραίτητο σύμμαχο στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Από την άλλη, η αγάπη μου για τη μουσική και τις συναυλίες, ο ενθουσιασμός για τις κινητοποιήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα στην ιστορία της μουσικής -όπως το Live Aid και οι συναυλίες Freedom Day στα 90s- και η πεποίθηση του πόσο επιδραστικό είναι να κινητοποιείς τον κόσμο μέσω της τέχνης, ,με ώθησαν να συμπεριλάβω μουσικά events στο φεστιβάλ.

Μιχάλης Χατζηγιάννης
Μιχάλης Χατζηγιάννης, Sound of Mint, Emel Mathlouthi και Divanhana ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα πλαισιώσουν το GLM 2023.

Στο GLM δεν βλέπουμε μόνο πάνελ, αλλά και μουσικά και γαστρονομικά events, εργαστήρια, εγκαταστάσεις κ.α. Ήταν αυτό ένας τρόπος για να παρουσιάσεις τον μεσογειακό τρόπο ζωής πιο βιωματικά;
Είναι ένας τρόπος να δημιουργήσω διαφορετικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους, ώστε να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Η βασική θεματική είναι το πάνελ "SDG 16 - Peace". Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε κάθε εκδοχή του φεστιβάλ. Το τελευταίο πάνελ, που είναι και το πιο δύσκολο, είναι αυτό στο οποίο θέλω όλοι να συμμετέχουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε διαφορετικές καταστάσεις και χώρους, προκειμένου ο καθένας να βρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα νιώθει άνετα να συμμετέχει. Τι εννοώ; Υπάρχει, για παράδειγμα, μια αίθουσα για τάβλι. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ακούν τα πάνελ ενώ κάνουν ταυτόχρονα κάτι άλλο -έτσι κατανοούν περισσότερα πράγματα. Άλλοι προτιμούν να κάθονται και να παρακολουθούν τι συμβαίνει τριγύρω. Σε άλλους αρέσει να τρώνε. Ορισμένοι χρειάζεται να νιώσουν ότι το μέρος όπου βρίσκονται τους εκφράζει -εδώ το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλοι θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά όχι πολύ μακριά, για να μπορούν να τα επιτηρούν -εδώ μπαίνουν τα εργαστήρια. Πρέπει να υπάρχει κάτι για όλους προκειμένου να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον όταν έρθει η ώρα να μιλήσουμε για καίρια ζητήματα.

Global Live Med 2022
© Samples Studio Panoulis

Όταν άρχισες να σχεδιάζεις τα πάνελ, σε επηρέασε καθόλου η Αθήνα και τα κοινωνικοπολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;
Όχι. Επηρεάστηκα περισσότερο από τα όσα συμβαίνουν σε ένα άλλο μέρος της Μεσογείου. Η Αθήνα λειτουργεί ως ένα "διπλωματικό στέκι" όπου φιλοξενούνται τα πάνελ.

Ποια είναι τα θέματα που θα παρουσιαστούν στα πάνελ;
Θα έχουμε τρία συνολικά: το πρώτο "SDG 11 - Mediterranean Rhapsody: Rethinking our Cities" μάς παρακινεί να συζητήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η βιώσιμη συνύπαρξη μέσα σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο και η ιδιότητά της να ενώνει την παράδοση με τις σύγχρονες φιλοδοξίες: την οικολογική συνείδηση με την πολιτιστική διαφύλαξη, ενώ παράλληλα μεταδίδει την αίσθηση του "ανήκειν" για όλες τις κοινότητες. Το δεύτερο "SDG 14 - Life Below (and above) Water" αφορά προφανώς το νερό, τη γέφυρα που μας ενώνει όλους και μιλά για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Μεσογείου σχετικά με την έλλειψη, μόλυνση και προστασία του νερού. Στο τρίτο "SDG 16 - Give Peace a Chance", δίνουμε έμφαση στη σημασία συμμετοχής των Βαλκανίων, της Κύπρου και του Λεβάντες. Στόχος είναι να δομήσουμε έναν αποκεντρωμένο διάλογο για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Η συμμετοχή αυτών των τριών περιοχών θα προσφέρει έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό για το θέμα της επίλυσης συγκρούσεων και, περαιτέρω, θα συμβάλλει στην κατανόηση ζητημάτων σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Global Live Med 2022
© Samples Studio Panoulis

Πιστεύεις ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ο πιο επιδραστικός τρόπος για να ενδιαφερθεί το κοινό για όλα τα προβλήματα που θίγει το GLM;
Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινητοποιηθούμε. Η τέχνη και ειδικά η μουσική προκαλούν συναισθήματα και συγκεντρώνουν τον κόσμο σε έναν χώρο όπου μπορούν να ακούσουν και να αλληλεπιδράσουν καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται ένας πιο αυθεντικός τρόπος σκέψης και ομιλίας, δημιουργικής ανταλλαγής, καλύτερες ιδέες, πιο κοινή λογική και μία ισορροπημένη προσέγγιση για τη ζωή. Η τέχνη και ο πολιτισμός εξαλείφουν τις περιοριστικές νοητικές δομές και αυτό είναι μια καλή αφετηρία για την πορεία μας προς την αλλαγή.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κοινού, shuttle bus θα εκτελεί δρομολόγια δωρεάν από τον σταθμό μετρό "Δημοτικό Θέατρο" στον Πειραιά (γραμμή 3) προς τη νότια είσοδο του Πάρκου Λιπασμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Global Live Med
ή επικοινωνήστε στο hello@globallivemed.org

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".