Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μη χάσετε τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Θανάση Σαράντου

Η περιβόητη τραγωδία του Σοφοκλή σε μια δωρεάν παράσταση, συναντήσεις στο Athens Book Space και ό,τι μπορείς να δεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 14 έως 20/10.

Οιδίπους Τύραννος

Η θεατρική παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" δια χειρός Θανάση Σαράντου παρουσιάζεται δωρεάν την Τετάρτη 18/10 (8.30 μ.μ.) στον Πολυχώρο "Άννα και Μαρία Καλουτά" Δήμου Αθηναίων. Ο Θανάσης Σαράντος με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών αναμετρώνται με την περιβόητη τραγωδία του Σοφοκλή, σε μια απόπειρα να συνδέσουν το αρχαίο δράμα με το σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Την Παρασκευή 20/10 (7 μ.μ.), το νεοσύστατο Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας φιλοξενεί μια συζήτηση για ενήλικες με την παιδοψυχολόγο και συγγραφέα Αλεξάνδρα Καππάτου. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή το συγγραφικό έργο της παιδοψυχολόγου, η οποία δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, ανησυχίες και δυσκολίες που απασχολούν τους γονείς. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Αθηναϊκές Διαδρομές
Athens Book Space

Στις 18/10 εγκαινιάζεται το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Franco Zeffirelli, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού δημιουργού. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και θα περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών του Zeffirelli, καθώς και αντικείμενα που διηγούνται τόσο το μεγάλο σκηνοθετικό του έργο όσο και το ενδιαφέρον του για την όπερα και τη σαιξπηρική δημιουργία. 

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί αυτήν την περίοδο δύο πρωτότυπα κινηματογραφικά φεστιβάλ: το 6ο Balkan Can Kino έχει ήδη ξεκινήσει τις προβολές του, με φιλμ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις που διερευνούν τη θεματική Kino Ludens, παράφραση του βιβλίου Homo Ludens του Γιόχαν Χάιζινγκα, στο οποίο ο συγγραφέας εξετάζει τα ζωτικά οφέλη του παιχνιδιού στον πολιτισμό και την κοινωνία. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, το ινστιτούτο έχει ήδη ανακοινώσει την επιστροφή του Petit Plan: Europa IV. Το φεστιβάλ ευρωπαϊκών ταινιών μικρού μήκους θα διεξαχθεί από 16 έως 20/10 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ελληνοαμερικανική Ένωση. 80 συνολικά φιλμ μικρού μήκους μοιράζονται σε δέκα θεματικές ενότητες που αφορούν τον πόλεμο, τη γυναίκα, τις κοινωνικές ανισότητες, το φύλο κ.α.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους Τύραννος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Οιδίπους, βασιλιάς της Θήβας, λόγω μιας επιδημίας που μαίνεται στην πόλη, αναλαμβάνει να ερευνήσει την ταυτότητα του ανθρώπου που δολοφόνησε τον προηγούμενο άρχοντά της, τον Λάιο. Η αναζήτησή του θα είναι μοιραία, καθώς δεν γνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα, ψάχνει για τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα, ανακαλύπτει σταδιακά ότι είναι γιος του Λάιου, αλλά και της βασίλισσας Ιοκάστης, την οποία παντρεύτηκε και με την οποία έκανε παιδιά. Σε αυτή την παράσταση, που είναι ιδωμένη ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού, ο Χορός είναι μια ομάδα που συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Τα μέλη του φορούν μάσκες γερόντων και μέσα από αυτόν αναδύονται τα πρόσωπα του δράματος.

Franco Zeffirelli

  • Αφιερώματα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Franco Zeffirelli, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στον εορτασμό του πολυετούς έργου του καλλιτέχνη. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών που σκηνοθέτησε ο Franco Zeffirelli και άλλα αντικείμενα, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ενδιαφερόντων του σκηνοθέτη: από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα και τη σαιξπηρική δραματουργία.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.