Τα 10 πιο απαραίτητα αξεσουάρ για το ποδήλατο

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεστε πολλά για να απολαμβάνετε το ποδήλατο ως μέσο αστικής μετακίνησης και αναψυχής. Αντίθετα με την αγωνιστική ποδηλασία ή την αθλητική, όπου χρειάζεστε αρκετά και εξειδικευμένα αξεσουάρ.

Ποδήλατο

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεστε πολλά για να απολαμβάνετε το ποδήλατο ως μέσο αστικής μετακίνησης και αναψυχής. Αντίθετα με την αγωνιστική ποδηλασία ή την αθλητική, όπου χρειάζεστε αρκετά και εξειδικευμένα αξεσουάρ.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για να πηγαίνετε στη δουλειά, για καφέ ή βόλτες με φίλους, μην αγχώνεστε. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι απλός και οικονομικός!

Ποδήλατο

1. Τρόμπα δαπέδου. Τη θεωρούμε το πιο χρήσιμο αξεσουάρ. Το ποδήλατο στέκεται στις ρόδες του και οι ρόδες έχουν αέρα. Αν δεν έχουν τη "σωστή" ποσότητα αέρα, δεν στέκεται και δεν κυλάει σωστά! Κατανοητό; Αγοράστε, λοιπόν, μια τρόμπα δαπέδου με μανόμετρο και φουσκώνετε τα ελαστικά σας μία φορά την εβδομάδα, στην πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής. Κόστος, από 25 ευρώ περίπου.

2. Φωτάκια! Αν σας πιάσει η νύχτα, είστε υποχρεωμένοι από τον ΚΟΚ να έχετε φωτάκια! Αλλιώς κατεβαίνετε από το ποδήλατο και γυρνάτε... με τα πόδια. Κόστος για σετ: από 25 ευρώ περίπου.

3. Κράνος. Πολλά ακούτε, πολλά λέγονται. Αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι πως για την αστική ποδηλασία ο ΚΟΚ σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το θεωρεί υποχρεωτικό. Και έχει τους λόγους του. Για την αθλητική ποδηλασία ή την αγωνιστική, από την άλλη, πρώτα το φοράμε και μετά ανεβαίνουμε στο ποδήλατο! Γενικά στην πόλη, είναι περισσότερο θέμα προσωπικής επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ένα επώνυμο ποιοτικό κράνος και τίποτα λιγότερο. Κόστος, από 60€ περίπου.

4. Λιπαντικό αλυσίδας. Το να είναι καθαρό το ποδήλατό σας είναι μόνο η... μισή αρχοντιά! Η άλλη μισή είναι να έχει τη σωστή λίπανση. Περίπου μία φορά κάθε δύο μήνες (αναλόγως τη χρήση) πρέπει να λιπαίνετε την "καθαρή" σας αλυσίδα με ειδικό λιπαντικό ποδηλάτου. Προσοχή, ειδικό λιπαντικό για ποδήλατα, όχι λιπαντικό γενικής χρήσης! Κόστος, από 5€ περίπου.

Ποδήλατο

5. Γυαλιά ηλίου ή με λευκούς ή κίτρινους φακούς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να σου μπαίνουν πράγματα στα μάτια: σκουπιδάκια, μυγάκια, κουνουπάκια, ρινίσματα σιδήρου... Ένα σωστό ζευγάρι ποδηλατικά γυαλιά (ή τα απλά γυαλιά ηλίου σας) θα σας βοηθήσουν να έχετε τα μάτια σας "σαν τα μάτια σας"! Κόστος, από 50€ περίπου.

6. Πολυεργαλείο. Απαραίτητο για να σφίγγετε τις βίδες και ό,τι άλλο χαλαρώνει στο ποδήλατο και αλλού! Κόστος, από 15€ περίπου.

7. Κλειδαριά. Χρήσιμη αν πρόκειται να αφήσετε κάπου το ποδήλατό σας για λίγο - για πολύ λίγο! Διαλέξτε την καλύτερη που μπορείτε να αγοράσετε και σίγουρα όχι φθηνότερη από 70 ευρώ. Κλειδώστε το πλαίσιο και τον μπροστινό τροχό σε σταθερό σημείο - όχι δέντρο. Κόστος, από 70€ και πάνω.

Ποδήλατο

8. Γάντια. Κοντά το καλοκαίρι, μακριά τον χειμώνα, βασικά για να μην κρυώνουν τα χέρια σας. Στην αθλητική και αγωνιστική ποδηλασία, απολύτως απαραίτητα. Κόστος: ψάξτε στα συρτάρια σας!

9. Εφαρμογή που καταγράφει τις διαδρομές σας. Δεν είναι ακριβώς χρήσιμο αξεσουάρ, αλλά είναι ένα "τέχνασμα" που θα σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερο ποδήλατο! Σας δείχνει ταχύτητα, μέση ωριαία απόσταση και προσθέτει την απόσταση που κάνετε κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο. Επίσης τις ώρες, τον αριθμό των διαδρομών κ.λπ. Πρακτικά είναι ένα ωραίο παιχνίδι που θα σας βάλει στη διαδικασία να μαζεύετε χιλιόμετρα! Κάτι σαν πόντους σε My market! Κόστος, συνήθως δωρεάν!

10. Tσάντα, καλάθι, τσαντάκι. Αν μεταφέρετε πράγματα, καλύτερα να μην τα μεταφέρετε στην πλάτη σας - κυρίως για να μην ιδρώνετε. Αναλόγως με τον όγκο και το βάρος των όσων μεταφέρετε, ένα τσαντάκι σκελετού, μια τσάντα τιμονιού ή σχάρας ή ένα καλάθι θα σας βοηθήσουν να μην ιδρώνετε και να αισθάνεστε πιο "ανάλαφροι" επάνω στο ποδήλατο. Από 20€ περίπου.

Αυτά είναι, με σειρά προτεραιότητας, τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ που χρειάζεστε.

Ποδήλατο

Με συνολικό κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 200 με 250€ -ή τρία γεμίσματα ρεζερβουάρ- θα κάνετε τη ζωή σας στο ποδήλατο ακόμα πιο ευχάριστη και θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη σχέση σας με το αγαπημένο σας -και αγαπημένο μας- όχημα!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.