Update: Οι απαντήσεις του ΟΔΑΠ για το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου

Αυτές είναι οι δηλώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων σχετικά με τους ισχυρισμούς της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ για την διοικητική αποβολή της από το αναψυκτήριο. Update: H εταιρεία Μουσείων Εστίαση ΑΕ απαντά στις καταγγελίες του ΟΔΑΠ.

Νομισματικό Μουσείο

 Update: H εταιρεία Μουσείων Εστίαση ΑΕ απαντά στις καταγγελίες του ΟΔΑΠ

Η χτεσινή ανακοίνωση του Νομισματικού Μουσείου ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), θα προχωρήσει στην διοικητική αποβολή της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ) ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την εταιρεία αλλά και τους φίλους του χώρου. Θυμίζουμε ότι ο ΟΔΑΠ διενήργησε τον περασμένο Φεβρουάριο Δημόσιο Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχων, σε 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια, σε επιλεγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία. Σύμφωνα με τα Κριτήρια Χρηματοοικονομικής Επάρκειας του διαγωνισμού η ανάδοχος εταιρεία επιλέγει ανάμεσα σε τρεις μεγάλες ομάδες αναψυκτηρίων (που πλειοδοτούνται συλλήβδην) και υποχρεούται να διαθέτει για το διάστημα της τελευταίας πενταετίας (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της πανδημίας άρα) ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου φιλοξένησε για 16 χρόνια μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές και βραδιές ποίησης. H δήλωση της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ αναφέρει για το μέλλον του Καφέ: "Το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να "δωρίσει" το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση  franchising".

H απάντηση του ΟΔΑΠ έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς εκ μέρους της εταιρείας: 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων  απαντώντας στους ανυπόστατους  ισχυρισμούς της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε. για την αποβολή της από το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, δηλώνει τα εξής:

  • Η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017.    Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε.  
  • Ο νόμος ορίζει ότι μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται ελεύθερο, χωρίς καμία  άλλη διαδικασία. 
  • Ο ΟΔΑΠ υποχρεούται να ενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, πράγμα που έκανε.
  • Πριν  από τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, όλοι οι κάτοχοι των αναψυκτηρίων με ληγμένες μισθώσεις, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη εταιρεία, ειδοποιήθηκαν να τα παραδώσουν οικειοθελώς, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. 
  • Η εταιρία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ αρνήθηκε ρητά να παραδώσει το αναψυκτήριο  αν και λειτουργούσε  χωρίς σύμβαση και χωρίς άδεια λειτουργίας, πέραν της προηγούμενης καταχρηστικής χρήσης, σχεδόν  επί μία εξαετία. 
  • Η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Ο.Δ.Α.Π. Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη.


Στην ανακοίνωση του ΟΔΑΠ σχετικά με την  "μη ανεπίληπτη" λειτουργία του ανεψυκτηρίου του Νομισματικού Μουσείου απάντησε η εταιρεία Μουσείων Εστίαση ΑΕ αμφισβητώντας ανοιχτά τις δηλώσεις αλλά και τις προθέσεις της ηγεσίας του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην πρόωρη αποβολή της εταιρεία πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης αλλά και για την τακτική καταβολή των μισθωμάτων, σύμφωνα με τα κριτήρια της σύμβασης, γεγονός που διαψεύδει τη δήλωση ότι "η εταιρεία έχει εκκρεμότητες προς τον ΟΔΑΠ".


Σχετικά με την καταγγελία του ΟΔΑΠ ότι "η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη", η Μουσείων Εστίαση ΑΕ απαντά: "Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα ο ΟΔΑΠ κ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό γραφείο δημιουργούν ομάδα μελέτης, ώστε να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα λειτουργίας – μεταξύ των άλλων – και αναψυκτηρίων Μουσείων. Σε ποιόν αναθέτει ο ΟΔΑΠ να συνδράμει με την εμπειρία και τεχνογνωσία του την ομάδα μελέτης στα θέματα αυτά; Στην "μη ανεπίληπτη" εταιρεία ΜΟΥΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ, που λειτουργεί άψογα τα αναψυκτήρια εντός του Εθνικού Αρχαιολογικού και στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Ευχαριστήριες ή εγκωμιαστικές επιστολές Διευθυντών Μουσείων, των Συλλόγων Φίλων των Μουσείων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-ΟΔΑΠ, εκδοτικών οίκων, φορέων, πρεσβειών κλπ απευθύνονται στην ίδια "μη ανεπίληπτη" εταιρεία. Εννοείται ότι στην ίδια "μη ανεπίληπτη" εταιρεία αναφέρονται ή απευθύνονται και τα χιλιάδες ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών μας (Ελλήνων και μη), που μπορεί το ΥΠΠΟ να αναζητήσει στα κοινωνικά δίκτυα, στα ΜΜΕ, αλλά και στοTripAdvisor και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες παγκόσμιας εμβέλειας. Απορούμε τέλος γιατί το ΥΠΠΟ (δια του ΟΔΑΠ και ανώνυμα) μπήκε στον κόπο να απαντήσει με έωλα, παραπλανητικά και τελικά "μη ανεπίληπτα" επιχειρήματα, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση, μετά από μία βάρβαρη εκπαραθύρωση, του εκπροσώπου της εταιρείας μας"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".