Οκτώβριος στη Βαμβακού Λακωνίας: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΙΣΝ

Ήθη, έθιμα και ιστορία, καρυδένιο πικ-νικ, μουσική και ατέλειωτο παιχνίδι για όλους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Vamvakou Reviva

Η Βαμβακού καλωσορίζει φθινόπωρο στο χωριό, με πολύ παιχνίδι, μουσική, messy play, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και βιωματικά και γαστρονομικά εργαστήρια που υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)."

Vamvakou Revival_play_at_school.
©Pelagia Karanikola

Βιωματικά εργαστήρια με άρωμα ιστορικό και ανέμελες στιγμές παιχνιδιού

Αυτόν τον μήνα, οι συμμετέχοντες θα κυνηγήσουν τους κρυμμένους "θησαυρούς" της κοινοτικής ζωής της Βαμβακούς μέσα από τις Βαμβακορροές (Σάββατο 7 Οκτωβρίου) σε μία περιήγηση που συνδέει την ιστορία, την υφαντική παράδοση και το σήμερα, ακολουθώντας τη ροή με παιχνίδια και εκπλήξεις. Μια φορά και έναν καιρό… το έπος του ’40 ζωντανεύει ξανά στο χωριό (Σάββατο 21 Οκτωβρίου) με το γαλάζιο του ουρανού και τα χρώματα του Αλέκου Φασιανού να γίνονται έμπνευση για να φτιάξουμε τη δική μας γαλανόλευκη σημαία και να μάθουμε τους συμβολισμούς της. Κι αν έχει ήδη μπει το φθινόπωρο, αναβιώνουμε τα καλύτερα κατασκηνωτικά μας όνειρα σε ομάδες, καθώς το παιχνίδι επιστρέφει στον χώρο… του παιχνιδιού (Κυριακή 22 Οκτωβρίου). Με διάθεση ανεβασμένη, γεμάτοι φαντασία και χαρά, η Βαμβακού αποχαιρετά τον Οκτώβρη και δίνουμε τη σκυτάλη στον επόμενο μήνα, παίζοντας σε ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα (Κυριακή 29 Οκτωβρίου).

Vamvakou Revival _edu_vamvakoroes
Βαμβακορροές

Γαστρονομικές και μουσικές αναζητήσεις

Ο μήνας του καρυδιού έφτασε στον Πάρνωνα και η Βαμβακού τον υποδέχεται με.. Πικ Νικ κάτω από τις καρυδιές (Σάββατο 14 Οκτωβρίου), όπου το κοινό καλείται να παρακολουθήσει και να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία συγκομιδής και θα καρυδο-μαγειρέψουμε στην ύπαιθρο. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, το μουσικό σχήμα "Γραμμές" μας ταξιδεύει σε αλλοτινές εποχές της ελληνικής λαϊκής και έντεχνης δισκογραφίας, σε μία μουσική βραδιά στο εστιατόριο-καφέ "Βουρέικο" που συνδυάζει κέφι, γαστρονομία και νοσταλγία.

Vamvakou Revival_play_at_school

Απολαυστικές φθινοπωρινές μέρες στο σχολείο ή στα μονοπάτια της Βαμβακούς

Τι καλύτερο από μία πεζοπορία ή μία ποδηλατάδα στη φύση αυτήν την εποχή που αλλάζει τα χρώματά της; Ακολούθησε κάποιο από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Βαμβακούς που συνθέτουν ένα δίκτυο δύο πεζοπορικών και τριών ποδηλατικών διαδρομών πέριξ του χωριού, όπου οι μυρωδιές και οι εικόνες του φθινοπωρινού δάσους θα σε συνεπάρουν. Κι αν κουραστείς, κάθε Σαββατοκύριακο στο σχολείο σε περιμένουν μπάλες όλων των ειδών, ping pong, χειροτεχνίες, σπάνια βιβλία, αλλά και ατελείωτες εικονικές βόλτες με τα Oculus Quest του V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF). 

Vamvakou Revival_play_at_school.
©Pelagia Karanikola
  

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival

H Vamvakou Revival ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού της Βαμβακούς Λακωνίας, από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού-πρότυπου, βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελούν η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά - και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας είναι ο τουρισμός, η καινοτομία, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή και η επιχειρηματικότητα. Πρόθεση είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο, ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Vamvakou Revival

Διαβάστε Επίσης



 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.