"Άνοια, Πριν και Μετά": Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Nikos Karanikolas

Στις 30 Σεπτεμβρίου (11 π.μ.-10 μ.μ.), μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού γύρω από το θέμα της πανδημίας - μάστιγας του 21ου αιώνα, με τίτλο "Άνοια, Πριν και Μετά".

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία,  το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας - με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών - μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: "Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων και των φροντιστών υλοποιώντας πλήρως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ".

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης. Βασικό μήνυμα του φεστιβάλ, αλλά και της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer για τον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, είναι ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για την πληθώρα των δομών και υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της άνοιας, από πάνελ ειδικών, στο οποίο συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Πολίτης, η κοινωνική λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Ειρήνη Βαμβακάρη, και ο νομικός συνεργάτης της Εταιρείας Γιάννης Μπιλιάνης. Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού με ερωτήσεις. Η εκδήλωση θα κλείσει με λίγη από τη θεραπευτική δράση του γέλιου, που θα χαρίσει σε όλους μια παράσταση stand up comedy από την Κατερίνα Βρανά.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

11 π.μ.-7 μ.μ.

Ενημέρωση του κοινού για τις δυνατότητες πρόληψης της άνοιας, τις καινοτόμες δράσεις, δομές και υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, τα εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών, τα ευρωπαϊκά - ερευνητικά προγράμματα για την άνοια και τις άλλες οργανώσεις Alzheimer που υπάρχουν στην Ελλάδα.

12-7 μ.μ.

Τεστ μνήμης για άτομα άνω των 60 ετών

7.30-8.30 μ.μ.

Συζήτηση με ομιλητές εξειδικευμένους σε θέματα άνοιας και δυνατότητα συμμετοχής του κοινού

8.30-9.15 μ.μ.

Standup comedy show με την Κατερίνα Βρανά

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Εταιρείας είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για την άνοια σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα "Φροντίδα στο Σπίτι" για Άτομα με Άνοια στην Αττική, η Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 - με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 210-7013271 και στο www.alzheimerathens.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Πειραιάς υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα εορταστικό πρόγραμμα δράσεων για όλους

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, θα φωταγωγήσει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, σε μια μεγάλη φαντασμαγορική βραδιά με ζωντανή μουσική από τον ραδιοφωνικό σταθμό "My Radio 104,6" με τον DJ Αντώνη Δημητριάδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας με το red n’ noir

Crimes n’ beer για άλλη μια χρονιά, ένα φεστιβάλ για τη διεκδίκηση των χώρων πολιτισμού και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 2 έως 8/12.

Π55: Ένα coworking space στον Κεραμεικό γίνεται το όνειρο κάθε εργαζόμενου

Μια μοναδική εμπειρία για τον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα προσφέρεται στο κτίριο του νεοσύστατου Π55, στην οδό Πλαταιών, το οποίο μας καλεί να ζήσουμε τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες μέσα από ένα καινοτόμο κόνσεπτ.

Το τελευταίο I’m Positive της Στέγης και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" διαθέσιμο στο Οnassis Channel

40 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα του AIDS στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που ζουν με και χωρίς HIV ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης να μοιραστούν την Ιστορία, αλλά και ιστορίες.

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το πλούσιο πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι στο κέντρο και τις γειτονιές είναι ήδη φωτισμένοι, στο κλίμα των γιορτών, ενώ τις επόμενες 38 γιορτινές μέρες η πόλη θα λάμψει ακόμα περισσότερο, μέσα από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές με την εγκατάσταση του Επιγραφικού Μουσείου στους Στρατώνες του Καποδίστρια

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση του κτηρίου, ενεργειακή και αισθητική, αλλά και η διατήρηση των βασικών κτηριολογικών χαρακτηριστικών και του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στο Cycladic Shop εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου

Γούρια, κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές αλλά και μοναδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη νέα Έκθεση "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο".