Ξεκινά δυναμικά το φετινό Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Με ένα πλούσιο και διαφορετικό πρόγραμμα με παραστάσεις και συναυλίες που θα ικανοποιήσει κάθε θεατή ξεκινά η 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Παλαιό Ελαιουργείο © Giannis Kouskoutis

Τα 49 του χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023, ένα από τα πλέον συνεπή και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, μια πόλη που ζει στον παλμό της δημιουργίας και του πολιτισμού, καθώς είναι για το 2023 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια σύγχρονη πόλη, αλλά και συνάμα ένας ιερός τόπος με πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν, που σφύζει από εκδηλώσεις και έχει μεταβληθεί σε σημείο συνάντησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, η Ελευσίνα, είναι ο απόλυτος πολιτιστικός προορισμός για τη χρονιά που διανύουμε.

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου, υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την σύγχρονη έκφραση και δημιουργία μέσα από αυστηρά επιλεγμένες προτάσεις. Οι εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό. Φέτος, αυτή τη σημαντική χρονιά, το Φεστιβάλ διευρύνει τους "ορίζοντές" του χάρη στην συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και θα ενεργοποιηθούν δημόσιοι χώροι σε ιδιαίτερες τοποθεσίες της πόλης.

Κότσιρας Ξαρχάκος Σαία
Dimitris Vlaikos©
Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Κότσιρας, Ηρώ Σαΐα

Διαβάστε Επίσης

Από συναυλίες της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά (27/8), του Σταύρου Ξαρχάκου μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα (6/9) μέχρι το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελοπής Δέλτα σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου (7/9) και την παράσταση του "Ιππόλυτου" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου (10/9), το πρόγραμμα προβλέπεται εξαιρετικά πλούσιο. Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) θα παρουσιάσει με την ομάδα "Ανάληψις” τα "Ελευσίνια Πειστήρια- Μυστήριο 202”. Στις 13 Σεπτέμβρη θα παρακολουθήσουμε την παράσταση του "Οιδίποδα Τυράννου” του Σίμου Κάκάλα με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου ενώ αργότερα μέσα στο μήνα, θα εμφανιστεί και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή (17/9)

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Οι εκδηλώσεις των πρώτων ημερών του φεστιβάλ

"Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης…", "στην Ελευσίνα μια φορά", για μία και μοναδική συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ενώνουν τις φωνές τους και ανοίγουν την αυλαία του φεστιβάλ στις 27 Αυγούστου θυμίζοντάς μας μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων ποιητών: των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη και άλλων. Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, σταθεροί και συνεπείς στο ποιοτικό τραγούδι, εμφανίζονται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους και ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς.

Μαρία Φαραντούρη
Μαρία Φαραντούρη

Την ίδια μέρα, στο Μυστήριο 154, θα παρουσιαστεί ένα ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας.

Διαβάστε Επίσης

Τη σκυτάλη παίρνει στις 30 και 31 Αυγούστου, ένα θέαμα μεταξύ θεάτρου και μουσικής, το "Μυστήριο 115 - Μεγάλα και μικρά πλοία", σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και μουσική The Boy, στη Βλύχα – Νεκροταφείο πλοίων. Στη Βλύχα, μια μικρή χερσόνησο αποσυρμένων καραβιών στην Ελευσίνα, καταφτάνουν δύο αδέρφια για την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερης τελετής με μάρτυρες τους θεατές. "Πρέπει όλοι να θυμάστε πως ο θεός θα εκνευριστεί εάν καταλάβει ότι ένας άνθρωπος απαξιώνει μια τέτοια τελετή και αν εκνευριστεί ο θεός, τότε όλη αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε μια αποτυχία. Αν ο θεός εκνευριστεί, εκτός από το ότι η προσπάθεια αυτή θα καταλήξει σε μια αποτυχία, θα τιμωρήσει και όλους εμάς και η τιμωρία αυτή δεν θα είναι μόνο ότι θα καταλήξουμε μετά θάνατον στην κόλαση αλλά και κάτι ακόμα ίσως χειρότερο από αυτό." Το κείμενο υπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου, τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Τάσος Παλαιορούτας και τα κουστούμια ο Άγγελος Μέντης.

Μεγάλα και μικρά πλοία
© Ανδρέας Σιμόπουλος
"Μυστήριο 115 - Μεγάλα και μικρά πλοία", σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και κείμενο Ευθύμη Φιλίππου

Διαβάστε Επίσης

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου έρχονται τα Κρουστά του Στρασβούργου (Les Percussions de Strasbourg) με το "Invariant - Μυστήριο 94". Οι διεθνώς περιζήτητοι πρεσβευτές της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας παρουσιάζουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια, με έργα των Johann Sebastian Bach, Ιάννη Ξενάκη, Michaël Levinas και Tōru Takemitsu. Τα κρουστά του Στρασβούργου ιδρύθηκαν το 1962 κι έχουν τιμηθεί με περισσότερες από 30 διεθνείς βραβεύσεις. Ανάμεσα στα 400 έργα που έχουν γραφεί ειδικά για το μουσικό αυτό σύνολο είναι και η Περσέφασσα και οι Πλειάδες που τους αφιέρωσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Minh-Tâm Nguyen, Alexandre Esperet και Thibaut Weber

Τα κρουστά του Στρασβούργου
Τα Κρουστά του Στρασβούργου

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.