Τα δωρεάν της εβδομάδας: Κάτι κινηματογραφικό συμβαίνει στον Άγιο Δημήτριο

Ένα φεστιβάλ από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, μουσικές βραδιές στο «Νιάρχος» και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 15 έως 21/7.

6ο Stroggylo Open Air Film Festival © Stroggylo Open Air Film Festival

Από τις αρχές του Ιουλίου έχει επιστρέψει το 6ο Stroggylo Open Air Film Festival στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, μία κινηματογραφική διοργάνωση με ελεύθερη είσοδο που στοχεύει να αναδείξει τη μαγεία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το φεστιβάλ, που θα τρέχει μέχρι και τον Αύγουστο με καθημερινές προβολές, περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία φιλμ, από κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι πιο πρόσφατες διεθνείς κυκλοφορίες. Τις επόμενες ημέρες, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό, θα προβληθούν το επιβλητικό "Dune" του Ντενί Βιλνέβ (15/7), καθώς και το "Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο" (16/7), η "Αμερικανική Νύχτα" του Τρυφώ (18/7), ο "Πιανίστας" (19/7) και "Οι Έρωτες της Αναΐς" (21/7). Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών για όλη την εβδομάδα εδώ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα προβολές του Athens Open Air Film Festival, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος: "Λόλα Μοντές" (18/7) στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και "Βασίλισσα Μαργκό" (21/7) στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. 

Διαβάστε Επίσης

Θερινό σινεμά προσφέρει και το ΚΠΙΣΝ με το Park your Cinema, το οποίο παρουσιάζει το συγκινητικό "ΓΟΥΟΛ·Υ" της Pixar την Κυριακή 16/7, ενώ την Παρασκευή 21/7 "Οι Αρειανοί επιτίθενται!" στο Ξέφωτο του "Νιάρχος". Το κτήμα Φιξ συνεχίζει με τη σειρά του τις προβολές σε συνεργασία με το Cinema Alive, παρουσιάζοντας τα "4 Μάυρα Κουστούμια" στις 15/7 και το "Κοντορίτο" στις 16/7 (ώρα έναρξης προβολών 9 μ.μ).

WALLE
"ΓΟΥΟΛ·Υ"

Κλείνοντας με τα κινηματογραφικά, την Παρασκευή 21/7 (9 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία "Επικίνδυνα Χρόνια" του Πίτερ Γουίαρ στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Το κυνήγι της είδησης".

Σε καλλιτεχνικές (και μουσικές) εξερευνήσεις μάς παρασύρει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: από 20/7, η καλλιτέχνιδα Nour Mobarak παρουσιάζει μία διαειδική εγκατάσταση στην κεντρική σκηνή του θεάτρου, εμπνευσμένη από το πρώτο έργο όπερας που γράφτηκε, τη "Δάφνη" του Τζάκοπο Πέρι και του Οτάβιο Ρινουτσίνι. Η εγκατάσταση "Dafne Phono", που υλοποιήθηκε με παραγωγή της γκαλερί Rodeo, αναπαριστά τους χαρακτήρες της Δάφνης, του Απόλλωνα, της Αφροδίτης, του Έρωτα, του Οβιδίου, του Πύθωνα και του Χορού μέσα από μεγάλης κλίμακας μυκηλιακά γλυπτά που στήνονται ως πίνακες και "τραγουδούν" μέσω ενσωματωμένων ηχείων στο σώμα τους.

SNFCC Youth Council
© Eftychia Vlachou
SNFCC Youth Council

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου (8 μ.μ.), το SNFCC Youth Council, μια πρωτοβουλία του ΚΠΙΣΝ με στόχο την έμπρακτη στήριξη των νέων, μάς προσκαλεί στον Θόλο του πάρκου για το GENesis Party, με τη συμμετοχή νέων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής (Matina Sous Peau, groovy Cosmonuts, The Steams). 

Το Comotirio (Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη) μας καλεί να εξερευνήσουμε τη Stoa 42 μέσα από μια εικαστική εγκατάσταση που μιλά για την πολλαπλότητα των αναγνώσεων και συμβολισμών των μαλλιών, την τοπική ιστορία και τη σύγχρονη καθημερινότητα. Η στοά, για πάνω από σαράντα χρόνια λειτούργησε ως φωτογραφείο, ενώ στο ελληνικό σινεμά της χρυσής εποχής παρουσιάζεται ως μπαρμπέρικο. Μέσω της τοποειδικής δράσης "Πέκτριες", το καλλιτεχνικό δίδυμο αναδημιουργεί ένα περιβάλλον βασισμένο στις δύο προηγούμενες λειτουργίες του χώρου, εντάσσοντας σε αυτό σύγχρονες αφηγήσεις. Η εγκατάσταση και περφόρμανς θα παρουσιαστεί αποκλειστικά το Σάββατο 15/7, στις 9 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Comotirio. Pektries: Stoa 42 Edition

  • Εγκαταστάσεις

Η Stoa 42 λειτούργησε για πάνω από 40 χρόνια ως φωτογραφείο, ενώ στον ελληνικό κινηματογράφο της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ´60 εμφανίζεται ως κουρείο-μπαρμπέρικο. Οι Πέκτριες, μια εν εξελίξει σειρά τοποειδικών δράσεων γύρω από την πολλαπλότητα των αναγνώσεων και συμβολισμών των μαλλιών, την τοπική ιστορία και τη σύγχρονη καθημερινότητα, αναλαμβάνουν εκ νέου τον ρόλο τους. Από τη σημερινή εποχή των selfies, αναδημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι δύο πρώην λειτουργίες του χώρου συνυπoδηλώνονται, ενώ τα φλας του φωτογραφικού φακού καταγράφουν συνεχώς mementos. Το Comotirio είναι το εικαστικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη, πιστό στην υπογράμμιση χώρων με ιστορικό φορτίο μέσα από τη σύζευξή τους με καλλιτεχνικά δρώμενα.

Nour Mobarak. Dafne Phono

  • Εγκαταστάσεις

Το "Dafne Phono", μια παραγωγή της γκαλερί Rodeo, είναι μία διαειδική εγκατάσταση της πρώτης όπερας, του Τζάκοπο Πέρι και του Οτάβιο Ρινουτσίνι," Δάφνη", που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1598. Οι χαρακτήρες της Δάφνης, του Απόλλωνα, της Αφροδίτης, του Έρωτα, του Οβιδίου, του Πύθωνα και του Χορού αναπαριστώνται εδώ κυρίως από μνημειώδη ή μεγάλης κλίμακας μυκηλιακά γλυπτά που στήνονται ως πίνακες και "τραγουδούν" μέσω ενσωματωμένων ηχείων στο σώμα τους. Χαράσσοντας παραλλήλους μεταξύ των βιολογικών διαδικασιών και των δομών της γλώσσας, το έργο αυτό επεκτείνει την έρευνα της καλλιτέχνιδος σχετικά με τις αναλογίες μεταξύ λόγου, επανάληψης, φθοράς, πολιτισμού, εξουσίας και μεταμόρφωσης. Τα θέματα του μύθου της σιώπησης, της υποταγής και της κατάκτησης, εφαρμόζονται στο "Dafne Phono", σε πιο πρόσφατες ιστορίες γλώσσας και κυριαρχίας. Ενώ ο Απόλλωνας μιλάει στο πρωτότυπο, στα ιταλικά, οι υπόλοιποι εκφέρουν πιο σύνθετες φωνητικά γλώσσες. Οι ιδέες αυτές δικαιολογούν επίσης τα υλικά με τα οποία υλοποιείται το έργο. Η βιολογική σύνθεση του μυκηλίου, η μορφή της ρίζας του μανιταριού, είναι ριζωματική, επαναλαμβανόμενη και ανθεκτική μέσα από κύκλους αποσύνθεσης και επανασύνθεσης, όπως η ανθρώπινη γλώσσα. Το διακλαδωτό δίκτυο των νηματωδών κυττάρων του – που ονομάζονται υφές, δημιουργούν έναν πυκνό ιστό που αδρανοποιείται και έπειτα απολιθώνεται και μπορεί να αντέξει επ’ αόριστον.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/05/2024

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.