Τα δωρεάν της εβδομάδας: Last call για την 35η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά

Αυλαία για το μεγαλύτερο θερινό πολιτιστικό event του Πειραιά, ατελείωτο θερινό σινεμά και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 1 έως 7/6.

Έκθεση Βιβλίου Πειραιά

Ίσα που προλαβαίνετε να πεταχτείτε αυτό το σαββατοκύριακο μέχρι τον Πειραιά και να ανακαλύψετε όλα όσα παρουσιάζει η 35η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Έως 2 Ιουλίου, το μεγαλύτερο θερινό πολιτιστικό γεγονός της περιοχής φιλοξενεί δεκάδες περίπτερα με βιβλία για κάθε ηλικία, παλιούς και νέους τίτλους, εκδότες από όλη την Ελλάδα, καθώς και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ώρες λειτουργίας: 7-11 μ.μ.

Πιο κεντρικά, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, το σινεμά μιλά για την πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. Το Σάββατο 1/7 θα προβληθούν τρεις ταινίες που εξερευνούν το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, τη διεκδίκηση στον δημόσιο χώρο και τη σημασία της κοινωνικής μας ζωής σε πάρκα και πλατείες ("Οικόπεδο" του Θόδωρου Μαραγκού, "I am Afrogreek" της Αντεόλα Αντερέμι και "Αμυγδαλιά" της Χριστίνας Φοίβη). Ώρα προσέλευσης: 9 μ.μ.

Ready Player One
"Ready Player One"

Την Κυριακή 2/7 επιστρέφει το Park your Cinema στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με το "Ready Player One" του Στίβεν Σπίλμπεργκ (9 μ.μ.). Λίγες ημέρες μετά, στις 7/7, το "Νιάρχος" υποδέχεται στα Πανοραμικά Σκαλιά τις ονειρικές φωνές των Nalyssa Green & Melentini, με αφορμή την εναλλακτική σειρά συναυλιών του, "Music Escapades".

Nalyssa Green
Nalyssa Green

Όσοι ψάχνετε ευκαιρίες για να ζήσετε την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία αλλά θέλετε να αποφύγετε τα συχνά κατάμεστα θερινά σινεμά της πόλης, μπορείτε να περάσετε από το πρόσφατα ανακαινισμένο Κτήμα Φιξ, όπου ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και το Cinema Alive διοργανώνουν αξέχαστες κινηματογραφικές βραδιές μέσα στο πάρκο. Αυτές τις ημέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ταινίες "Ξυπόλητοι στο Πάρκο" (1/7), "Ουπς! Ο Νώε Έφυγε" (2/7) και το ξεκαρδιστικό "S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (7/7). Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 9 μ.μ.

Η μεγαλύτερη γιορτή street art της πόλης επιστρέφει στην Πλατεία Μαβίλη για το διήμερο 5 & 6/7, καλώντας τους Αθηναίους να εξερευνήσουν την αστική κουλτούρα. Στο πλαίσιο του φετινού "Urban Lovers", διοργανώνεται μία urban έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από τη ζωή στην Αθήνα. Είκοσι νέοι φωτογράφοι αποτυπώνουν με τη δική τους ματιά την ελληνική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας την ομορφιά της και όλα όσα την κάνουν να ξεχωρίζει.

Urban Lovers

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (7/7) θα δούμε και το νέο πρότζεκτ της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το "Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο": Η Κατερίνα Γρέγου και δεκαέξι καλλιτέχνες επιχειρούν μία κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου. Έμπνευση αποτέλεσε το βιβλίο "Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics" της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, καθώς και η ταινία-σταθμός "Χιροσίμα Αγάπη Μου" του Αλέν Ρενέ. Κάθε καλλιτέχνης εξερευνά διαφορετικά κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος της Ελευσίνας (εστιάζοντας στο βιομηχανικό της παρελθόν και μέλλον) και μιλά για τα τραύματα και τις προσδοκίες της, αλλά και πως αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Urban Lovers

  • Φωτογραφία

Στο πλαίσιο του «Urban Lovers», του μεγαλύτερου street art event της πόλης παρουσιάζεται μία urban έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην ζωή της πόλης. Πιο συγκεκριμένα μέσα από ανοιχτό κάλεσμα θα επιλεχθεί και θα παρουσιαστεί η δουλειά 20 νέων φωτογράφων οι οποίοι έχουν αποτυπώσει μέσα από το φωτογραφικό τους φακό την δική τους ματιά στην πόλη εστιάζοντας στις όμορφες και ξεχωριστές πτυχές της.

Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics» της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης. Πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης (δεκαέξι συνολικά) εξερευνούν συγκεκριμένα κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος –δημόσιου αλλά και ιδιωτικού– της Ελευσίνας και πραγματεύονται τα τραύματα και τις προσδοκίες της, και το πώς αυτά συχνά συνδέονται μεταξύ τους. Αν και τα περισσότερα έργα έχουν ως αφετηρία τον ίδιο τον τόπο της Ελευσίνας, το νόημα και η σημασία τους δεν περιορίζεται σε αυτόν, αλλά σχετίζεται με ευρύτερα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν τόπους σε μετάβαση και μετασχηματισμό αλλά και την σημερινή παγκοσμιοποιημένη συνθήκη. Η πόλη της Ελευσίνας, χαρακτηριστική μεταβιομηχανική περίπτωση, είναι ιδανικό μέρος για να διερευνηθούν μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες παγκόσμιες διαδικασίες και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: από την οικονομική αναδιάρθρωση, τις ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγική οικονομία και την εργασία, μέχρι το οικολογικό-περιβαλλοντικό ζήτημα, τη μετανάστευση, την πολιτειότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την πολιτιστική ταυτότητα. Το Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour στόχο έχει –όπως αναφέρει και η Solnit στο βιβλίο της– να αποκαλύψει “την ομορφιά στο πιο σκληρό τοπίο και τον πολιτικό αγώνα στη φαινομενικά πιο γαλήνια θέα”, συνδέοντας την πολιτική, την ποιητική και την αισθητική. Παραλλάσσοντας τον τίτλο της εμβληματικής ταινίας Hiroshima Mon Amour (Χιροσίμα αγάπη μου, 1959) του Alain Resnais, η έκθεση κοιτάζει προς αλλά και πέρα από την προφανή κληρονομιά μιας καταστροφής –στην περίπτωση της Ελευσίνας, όχι από τον πόλεμο όπως στην ταινία του Resnais, αλλά από τη βαριά βιομηχανία– και φέρνει επίσης στο προσκήνιο εκδηλώσεις ανθεκτικότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας, αναγέννησης και συγκρότησης κοινοτήτων. Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο «Αισχύλεια: Ένα Αρχείο Μνήμης» που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία από την ίδρυση του μέχρι και το 2016, χρονιά που η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και παράδοση που άφησε ο θεσμός των Αισχυλείων στην Ελευσίνα και στους κατοίκους της και υπογραμμίζεται η σημαντικότητα του θεσμού ως προάγγελος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.