Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η Αθήνα καλωσορίζει το Pride Month

H πολυαναμενόμενη παρέλαση του Athens Pride, μια ανοιχτή συνέλευση με αφορμή «Το Γραφείο Υδάτινων Κοινών» και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 10 έως 16/6.

Pride Month © Shutterstock

Αν και φέτος αλλάζει στέκι, το Athens Pride 2023 μάς καλεί και πάλι να γιορτάσουμε το Pride Month, αλλά και όλες τις περιθωριοποιημένες φωνές, με την καθιερωμένη του παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Αυτήν τη φορά, η κεντρική εκδήλωση της 10ης Ιουνίου μεταφέρεται στην πλατεία Κοτζιά, απ’ όπου θα ξεκινήσει μια πολύχρωμη διαδρομή με στάση τη Βουλή (7 μ.μ.). Όπως κάθε χρόνο, στην πλατεία θα είναι στημένα περίπτερα κουίρ δημιουργών, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη δωρεάν συναυλία με αγαπημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (9 μ.μ.). 

Στο πλαίσιο του Athens Pride, η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί τα έργα δώδεκα καλλιτεχνών που διερευνούν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, μέσα από μια δαιδαλώδη και όχι πάντα φιλόξενη διαδρομή. Αυτό που ενδιαφέρει τους καλλιτέχνες της έκθεσης "Alone in a Crowd", όπως αναφέρει η επιμελήτρια Andrea Gilbert, είναι να αναδείξουν τη σχέση ατομικού-συλλογικού, τη μοναχικότητα και την απομόνωση στη σύγχρονη εποχή, καταλήγοντας στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της προώθησής της.

Alone in a Crowd
© Deanna Maganias
"Alone in a Crowd"

"Το Γραφείο Υδάτινων Κοινών" έχει φτάσει πια στον τελευταίο μήνα διεξαγωγής του και αυτήν την εβδομάδα στρέφει το βλέμμα σε ζητήματα ιθαγένειας, μετανάστευσης, εθνικότητας και συμμετοχής στα κοινά. Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδας Kasia Wojcik στο Atopos, διοργανώνεται μια ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 15/6 (6-9 μ.μ.) όπου προτείνεται η ιδέα ενός νομαδικού συντάγματος που αναγνωρίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες των ατόμων χωρίς χαρτιά. Την επόμενη, 16/6, η επιμελήτρια Ελένη Ρήγα θα μιλήσει για τον οικοφεμινισμό και τον τρόπο που μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση φλεγόντων περιβαλλοντικών ζητημάτων (6.30 μ.μ.).

Η Μέρα της Μαρμότας
"Η Μέρα της Μαρμότας"

Το "Park your Cinema" συνεχίζεται στο Νιάρχος με τα "Στρουμφάκια 2" στις 10/6  και την κωμωδία "Η Μέρα της Μαρμότας" στις 11/6 (ώρα έναρξης 9 μ.μ.). Την Τρίτη 13/6 (8 μ.μ.) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Παναγιωτακόπουλου "Αστυνομική Βία και Ψυχικό Τραύμα" στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο xrisalykou@gmail.com).

Με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης "Εκτός Ορίων", ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης θα ξεναγήσει το κοινό στον χώρο (13/6, 7.30 μ.μ.). Αρκετοί από τους καλλιτέχνες θα παρευρεθούν στην εκδήλωση για να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες.

Με την καθιερωμένη εορταστική συναυλία θα γραφτεί το φινάλε του Athens Pride 2023, το Σάββατο 10 Ιουνίου. Μετά την απογευματινή πορεία υπερηφάνειας - η οποία θα εκκινήσει εκτάκτως όχι  από την Πλατεία Συντάγματος, όπως κάθε χρόνο, αλλά από την Πλατεία Κοτζιά (λόγω του εκλογικού περιπτέρου της Νέας Δημοκρατίας) - θα ακολουθήσει ένας πλούσιος μουσικός προγραμματισμός, καθώς και χορός και stand up, με μια σειρά από καλεσμένους. Την κεντρική εκδήλωση θα παρουσιάσουν o αγαπημένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης και η  stand up κωμικός και διοργανώτρια του "Snap - Athens Queer Comedy Club”, Χριστίνα Βούλγαρη. Οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπύρος Γραμμένος, Μπέσυ Αργυράκη, Χρύσα Κατσαρίνη, Αkylas and the Naiads, Μi55t, Dirty M, Μάνια Λεμπέση, Ρία Νόλι, Anna Ivanka, Κούκλες Club, Παυλίνα Ταμουρίδου και οι Rainbow Dancers, μεταξύ άλλων, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην κεντρική εκδήλωση του φετινού Athens Pride.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εκτός Ορίων. Μνήμη Ι. Μόραλη

  • Μεικτά Μέσα

Ένα εικαστικό αφιέρωμα με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, με έργα καλλιτεχνών - συνοδοιπόρων του ιστορικού τέχνης σε πολλά στάδια της καριέρας του. Κοινό στοιχείων των ξένων και Ελλήνων δημιουργών είναι η αντισυμβατική στάση, ο πειραματισμός και η αταλάντευτη αγάπη για εκείνη την έκφραση που δεν βολεύεται σε μόδες.

Alone in a Crowd

  • Μεικτά Μέσα

Έργα δώδεκα καλλιτεχνών, που χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές και μέσα, ανοίγουν έναν διάλογο πάνω στην ατομικότητα στον σύγχρονο κόσμο. Οι καλλιτέχνες αναζητούν συναισθηματικές και σωματικές διασταυρώσεις του προσωπικού και του κοινωνικού, του ιδιωτικού και του δημόσιου, καθώς και εκφάνσεις του μέσα και του έξω – σε μια δαιδαλώδη, συχνά αφιλόξενη διαδρομή. Μέσα από την εξερεύνηση της συνθήκης της μοναχικότητας, της απομόνωσης και της αποξένωσης διαφαίνεται η ίδια η μοναχικότητα ως μη απαραίτητα οδυνηρή. Αντιθέτως, παρέχει έναν χώρο για ενδοσκόπηση και ενδυνάμωση της μοναδικότητας.

Μικρόκοσμος

Λεωφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ

Atopos Contemporary Visual Culture

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
16/05/2024

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι το Συμβούλιο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά.

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται αποκλειστικά το β.δ. του 1955, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών.

Άνοιξη με ασφαλείς αγορές και έναν μεγάλο διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα έως και 1.000 ευρώ

Οι αγορές με Visa είναι κάθε φορά fun, αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να κερδίσεις έως και 1.000€ για τις μικρές και μεγάλες σου συναλλαγές;

Γιορτή της Μητέρας: Ξεχωριστές προτάσεις για να περάσεις την ημέρα με τη μαμά σου

Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, ξεχωριστές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εξατομικευμένα δώρα για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας.