Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μουσικά ραντεβού με άρωμα τζαζ

Μπαζάρ βινυλίων με αφορμή το 22ο Athens Jazz, θερινό σινεμά στο «Νιάρχος» και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/5 έως 2/6.

Athens Jazz © Vangelis Patsialos

Λίγες ημέρες απέμειναν για το 22ο Athens Jazz που φιλοξενεί φέτος η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. Στις 27 θα ανέβουν στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης οι KID BE KID, OZMA και η βραδιά θα κλείσει με τον πιανίστα Daniel García Diego, ενώ η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ (28/5) ξεκινά με τον σαξοφωνίστα Maxime Bender και συνεχίζει με τους Guy Mintus και Jackson Mathod. Όπως κάθε χρόνο, το Athens Jazz πλαισιώνουν δράσεις εντός και εκτός Τεχνόπολης: η έκθεση φωτογραφίας των METAPolis, το νεοσύστατο meeting point Jazz Solidarity Network, δράσεις για παιδιά, αλλά και ένα Vinyl Market ειδικά αφιερωμένο για τους λάτρεις της τζαζ στη νομαδική αγορά του Meet Market.

Διαβάστε Επίσης

Μιλώντας για τζαζ, στις 29/5 (7 μ.μ.) το Ινστιτούτο Γκαίτε φέρνει ένα πρωτότυπο live στην Αθήνα: ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αυτοσχεδιάζει πάνω σε εικόνες και βίντεο νέων καλλιτεχνών, δημιουργώντας μία μοναδική μουσική σύνθεση.

Επιστροφή στο μέλλον
"Επιστροφή στο μέλλον"

Το αγαπημένο σε όλους Park your Cinema του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει με κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις προτάσεις του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Το πρόγραμμα ξεκινά νοσταλγικά με το "Επιστροφή στο Μέλλον του Ρόμπερτ Ζεμέκις, την Κυριακή 28/5 (9 μ.μ., Ξέφωτο ΚΠΙΣΝ).

Unboxing Callas
© Valeria Isaeva
"Unboxing Callas"

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην πολυμορφική εγκατάσταση "Unboxing Callas" που φιλοξενείται στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ): στις 30/5 (11 π.μ.) και 2/6 (6 μ.μ.) θα πραγματοποιηθούν οι δύο πρώτες περιηγήσεις στο πρότζεκτ αφιερωμένο στην ιέρεια της όπερας, Μαρία Κάλλας. Ακόμη, στις 30 Μαΐου (7.30 μ.μ.) θα επισκεφθεί τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ η Τσέχα φωτογράφος Dana Kyndrová, με αφορμή την έκθεσή της "Γυναίκα" στην Περίμετρο του πάρκου. Η καλλιτέχνιδα θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Θωμαΐδα Παπαϊωάννου για το φωτογραφικό πρότζεκτ που καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000 ρίχνοντας φως σε διάφορες πτυχές της γυναικείας φύσης.

Η μουσική δε θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ: οι συναυλίες Music Escapades επιστρέφουν στα Πανοραμικά Σκαλιά την Παρασκευή 2/6 (9 μ.μ.) με ένα "πάντρεμα" παραδοσιακών και σύγχρονων ήχων από το ακουστικό ντουέτο Kadinelia και την τραγουδοποιό Alkyone.

Music Escapades Kadinelia
Kadinelia

Ολοκληρώνοντας τα events του Μαΐου, το ΛΑΛΑ τιμάει την ντανταίστρια και εκπρόσωπο της φεμινιστικής τέχνης Hannah Höch, με ένα πεντάωρο αφιέρωμα που θα συμπεριλαμβάνει workshop ντανταϊστικού κολάζ, προβολές ταινιών για το έργο και τη ζωή της καλλιτέχνιδας και περφόρμανς εμπνευσμένα από τη δουλειά της (28/5).

Η γκαλερί Sianti προσκαλεί το κοινό για μια τελευταία ξενάγηση στην έκθεση "Μεταίχμιο" του Κωνσταντίνου Τόλη, το Σάββατο 27/5 (1.30 μ.μ.), όπου η επιμελήτρια και ιστορικός Λουίζα Καραπιδάκη αναλύει τις ζωγραφικές συνθέσεις των έργων και τις εμπνεύσεις του καλλιτέχνη. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dana Kyndrová. Γυναίκα

  • Φωτογραφία

Μια έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, στην Περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση της Τσέχας φωτογράφου Dana Kyndrová παρουσιάζει ρεαλιστικά και ενίοτε με χιούμορ και ένα νοερό κλείσιμο του ματιού, στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας, άλλοτε κυρίαρχος και άλλοτε σκιώδης, αλλά ακόμη απαραίτητος. Οι φωτογραφίες καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000 και δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας, χώρας, θρησκείας, επαγγέλματος ή άλλων χαρακτηριστικών.

Κωνσταντίνος Τόλης. Μεταίχμιο

  • Ζωγραφική

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί ζωγραφικά ψευδαισθητικούς χώρους μιλώντας για το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας πραγματικής και μιας ψηφιακής εμπειρίας. Με άλλα λόγια ανάμεσα στον συνειδητό υπαρξιακό κόσμο και στον ασυνείδητο ψηφιακό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ζωγραφική του Κωνσταντίνου: δημιουργεί ζωγραφικούς και συνάμα ψευδαισθητικούς χώρους, καθώς το έργο προκύπτει μέσα από μία ελεγχόμενη χρωματική σύνθεση του σήμερα.

Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

  • Εγκαταστάσεις

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την εμβληματική Μαρία Κάλλας με την πολυμορφική εγκατάσταση «Unboxing Callas», το πρώτο μέρος του εικαστικού πρόγραμματος της ΕΛΣ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της υψίφωνου. Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια και εξερευνά τον μύθο της Μαρίας Κάλλας, ο οποίος δημιουργήθηκε όχι μόνο από πραγματικά βιογραφικά στοιχεία, αλλά και τη μυθοπλασία και τους ρόλους που η Κάλλας ερμήνευσε, όπως η Μήδεια. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία ενός εικαστικού πειράματος χωρισμένου σε τρεις πράξεις, στο φουαγέ της ΕΛΣ. Η περφόρμανς του Πρόφητη «Πράξη Ι» (2023) δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο τη γλυπτική εγκατάσταση «Πράξη ΙΙ» (2023), ένα έργο που δίνει στους θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μεταμόρφωση της Κάλλας σε Μήδεια. Η «Πράξη ΙΙΙ» (2023) διαδραματίζεται σε όλους τους ορόφους του φουαγέ, όπου τεκμήρια από το αρχείο της ΕΛΣ, τη συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη, το αρχείο του φωτογράφου Κλεισθένη Δασκαλάκου και τις συλλογές Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, δημιουργούν μία νέα, σχεδόν σουρεαλιστική ανάγνωση του μύθου της Μήδειας. Η εγκατάσταση χαρτογραφείται εικαστικά από τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη, της οποίας βασική έμπνευση αποτέλεσαν σχέδια κινησιολογίας της παραγωγής της Μήδειας της ΕΛΣ. Η χαρτογράφηση προκαλεί τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στους βασικούς σταθμούς και τις μελλοντικές διαδρομές του μύθου, όπως προκύπτουν μέσα από την εγκατάσταση.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι
  • Συναυλίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εικαστικός κύκλος Sianti

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Ευαγγελισμός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 41η Αγορά της Ποίησης στο Παρίσι

Τους επισκέπτες του φεστιβάλ υποδέχεται ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική ποίηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/06/2024

Kαλοκαιρινές επισκέψεις και ηλιακή παρατήρηση στο Αστεροσκοπείο

Οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν ξεναγηση στο μουσείο Γεωαστροφυσικής στον λόφο των Νυμφών και παρατήρηση του ηλίου με φορητό τηλεσκόπιο.

Το M Shop βγαίνει στον Κήπο

Το Κατάστημα του Μεγάρου μεταμορφώνεται σε Garden M Shop και μάς προτείνει επιλεγμένα καλοκαιρινά είδη.

"Piraeus Street Long Jump": Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Μίλτο Τεντόγλου

Στη διοργάνωση αναμένεται να δώσουν δυναμικό "παρών" σπουδαίοι αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τρίκαλα: Η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Μουσείο Τσιτσάνη και το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Το έργο επέτρεψε την αποκατάσταση και τη μετατροπή του κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων σε επισκέψιμο μνημείο και σε μουσειακό χώρο, το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο "Βασίλη Τσιτσάνη".

Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων: Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό κλάδο

Το πρόγραμμα έχει επαγγελματικό προσανατολισμό και απευθύνεται σε επαγγελματίες της ξενοδοχειακής αγοράς και σε αποφοίτους πανεπιστημιακών τουριστικών τμημάτων.