Οι "Δελφικοί Διάλογοι" φέρνουν κοντά στοχαστές και επιστήμονες μιλώντας για τεχνολογία, δημοκρατία και άλλα φλέγοντα ζητήματα

Μία νέα πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και επιδραστικότητας του ιστορικού τόπου.

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Με την πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), ο οργανισμός φαίνεται να χαράζει μία νέα, δυναμική πορεία αναπτύσσοντας τους πόρους του και φιλοδοξώντας να επεκτείνει τις πολιτιστικές του δράσεις διεθνώς. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου, το Ε.Π.Κε.Δ. συστήνει φέτος τους "Δελφικούς Διαλόγους" και στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και πολιτιστικής του επιδραστικότητας.

Ξεκινώντας την Τετάρτη 21 Ιουνίου, οι πρώτοι "Δελφικοί Διάλογοι" καλούν επιφανείς στοχαστές και καταξιωμένους επιστήμονες από διάφορους τομείς να συζητήσουν για την τεχνολογία και τους τρόπους με τους οποίους ενισχύει ή υπονομεύει τη λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατίας, ενώ θα γίνει αναφορά και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας όπως στο προσφυγικό και τις σύγχρονες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις. Οι "Δελφικοί Διάλογοι" θα μεταδίδονται διαδικτυακά με ζωντανή σύνδεση και στη συνέχεια θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση.

Ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής του Harvard και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ. εξήγησε ότι οι καλεσμένοι ομιλητές, Étienne Balibar, Philip N. Howard, Pierre Lévy και Jeffrey Schnapp, "θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως:

Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, την συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;

Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές (βλ. την πρόσφατη εφεύρεση του ChatGPT) επιταχύνει την διαδικασία μετάβασης στην μετα-ανθρώπινη εποχή;

Τι συνεπάγεται αυτό για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη σκέψη, την εκπαίδευση, την πολιτική πράξη και την σχέση των ανθρώπων με την οργανωμένη πολιτεία;
Πώς όλες αυτές οι καινοφανείς καταστάσεις επαναπροσδιορίζουν την αξία της κληρονομιάς του λεγόμενου ανθρωπισμού, εξέχουσα θέση στην οποία έχει βεβαίως η κλασική ελληνική αρχαιότητα;"

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Παράλληλα με τους "Δελφικούς Διαλόγους" θα ξεκινήσει κι ένα νέο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στους Δελφούς που θα τρέξει από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα παρουσιαστεί το πρώτο event του προγράμματος: η έκθεση φωτογραφίας του φιλέλληνα Robert McCabe "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας". Στα εγκαίνια θα διοργανωθεί επίσης στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Η Μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe" με τη συμμετοχή των Ευφροσύνη Δοξιάδη, Κώστα Κωστή, Κατερίνας Λυμπεροπούλου, Αθανάσια Ψάλτη και του καλλιτέχνη.

Παρευρισκόμενος στη συνέντευξη τύπου, ο διακεκριμένος φωτογράφος, που πέρυσι είχε παρουσιάσει μία ακόμα έκθεση αφιερωμένη στην Ελλάδα στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη (ΙΟΛΚ) στην Ύδρα, ανέφερε για το νέο φωτογραφικό πρότζεκτ στους Δελφούς: "Νομίζω ότι η θεματική της συγκεκριμένης έκθεσης είναι τρομερά επίκαιρη αν σκεφτούμε τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία. Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 1954, μια περίοδος όπου, παρά τις διάφορες αλλαγές που είχαν ξεκινήσει, ήταν ακόμα εμφανές οι επιπτώσεις του πολέμου. Οι περισσότερες από τις περίπου εξήντα έξι φωτογραφίες που θα δείτε δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό και απεικονίζουν πράγματα που μόνο άτομα από παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν". Ταυτόχρονα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών θα φιλοξενηθεί μία ακόμη έκθεση του McCabe αφιερωμένη στην αρχαιοελληνική πόλη.

Διαβάστε Επίσης

Οι δράσεις θα συνεχιστούν στις 19-30 Ιουνίου με τα σεμινάρια της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών (χρηματοδοτημένα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) και θεματικούς άξονες "Displacement, Migration, Memomy". Εκπρόσωποι του κέντρου επισήμαναν ότι το πρόγραμμα εργαστηρίων και διαλέξεων που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθεί περισσότερο στη φύση και την αρχαία τραγωδία: το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών (27/6-1/7) θα περιλαμβάνει θεατρικά εργαστήρια και παραστάσεις, ομιλίες, διαλέξεις, συναντήσεις με σύγχρονους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις. Ανάμεσα στις τελευταίες θα είναι η ηχητική εγκατάσταση του Παναγιώτη Βελιανίτη "Προμηθέας In Memoriam", η βίντεο-εγκατάσταση "Ο Μακβέθ και η Οικολογία: Το Δάσος πηγαίνει στους Δελφούς" από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο, καθώς και αποσπάσματα από το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Βλαδίμηρου Νικολούζου, "Η Χώρα των Λησμονημένων Τραγουδιών".

Στις 22 και 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο και θέμα "Ένα φωτογραφικό σαββατοκύριακο", το οποίο θα διδάξει ο φωτογράφος και συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης. Κλείνοντας τον κύκλο εικαστικών δράσεων, το φθινόπωρο του 2023 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ετοιμάζει μία έκθεση με έργα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Mayo.

Τέλος, από τον χειμώνα του 2023 θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο για την αρχαιότητα και τον σύγχρονο κόσμο, ένας επίσης καινούργιος θεσμός του κέντρου που θα διεξάγεται κάθε χρόνο διερευνώντας διαφορετικές πτυχές της πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο. Από το 2024 το κέντρο θα εκκινήσει ένα νέο πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Η πρωτοβουλία του κέντρου να αναγνωρίσει το έργο όχι μόνο εικαστικών, αλλά και στοχαστών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Ροϊλός, οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή στοχασμού, φιλοσοφίας, σκέψης, μελέτης κοινωνικών ζητημάτων και όχι μόνο, είναι κομβική και κάθε κέντρο πολιτισμού έχει χρέος να την αναγνωρίζει. 

Η δράση "Δελφικοί Διάλογοι" τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με χορηγό τη Eurolife FFH.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Ε.Π.Κε.Δ. επισκεφθείτε το eccd.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μουσικά ραντεβού με άρωμα τζαζ

Μπαζάρ βινυλίων με αφορμή το 22ο Athens Jazz, θερινό σινεμά στο "Νιάρχος" και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/5 έως 2/6.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/05/2023

450+ καλλιτέχνες στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χανίων

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί ο 6ος Φωτογραφικός Μαραθώνιος της πόλης των Χανίων που σκοπό έχει την ανάδειξη της πόλης και μέσα από τα μάτια των φωτογράφων.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠΟΑ.

Κρήτη: Τα Μινωικά Ανάκτορα ένας δρόμος

Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει τα μινωικά ανακτορικά κέντρα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας.

Εκατοντάδες αρχαιότητες της εταιρείας Robin Symes επιστρέφουν στην Ελλάδα

351 αντικείμενα και 25 ομάδες αντικειμένων από αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, ανακτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Repair Cafe: "Επισκευάζω αντί να πετάξω" στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ο Γιάννης και ο Roland θα μας συμβουλεύσουν πώς να κάνουμε τις ελαττωματικές συσκευές να λειτουργήσουν και πάλι.

Athens City Festival: Οι πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας

Το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων ρίχνει αυλαία στις 31 Μαΐου, καλώντας μας να αποχαιρετήσουμε την άνοιξη. Αν ακόμα δεν έχετε καταφέρει να δείτε κάποια από τις εκδηλώσεις του, επιλέξαμε τις πιο ιδιαίτερες δράσεις του Athens City Festival που δεν πρέπει να χάσετε.