Όσα αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα στο Athens City Festival

Ανάμεσα στις 200 ξεχωριστές δράσεις του Athens City Festival, που τρέχει για όλο το μήνα, επιλέξαμε μερικές ακόμα εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

Χαρακτική– Ζωγραφική Αναδρομική Νίκος Δεσεκόπουλος

Αφιέρωμα στον Νίκο Δεσεκόπουλο

Μέσα στις πολλές εκθέσεις του φεστιβάλ είναι και η αναδρομική του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου με πρωτοβουλία του ΟΠΑΝΔΑ. Το αφιέρωμα "Χαρακτική - Ζωγραφική. Αναδρομική" περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα και χωρίζεται στις εξής ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά –ex libris– εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε θεματική παρουσιάζει μια σειρά σχεδίων και χαρακτικών του Δεσεκόπουλου, τα οποία δημιούργησε σε διάφορα στάδια της καριέρας του. Μπορεί το Athens City Festival να ρίχνει αυλαία στις 31 Μαΐου, όμως η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 18 Ιουνίου, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο.

Το χιπ χοπ γίνεται συμπεριληπτικό 

Cool Crips

Με τη συζήτηση περί προσβασιμότητας να γίνεται ολοένα και συχνότερη (και πιο απαραίτητη), το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων χρησιμοποιεί τη μουσική για να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού μέλλοντος: Το 1ο Προσβάσιμο Hip Hop Festival έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 19 Μαΐου, με προσκεκλημένους την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πρόκειται για μια συνεργασία με πρωτοβουλία των Cool Crips (Γρηγόρης Χρυσικός, Σπύρος Νταντανίδης), οι οποίοι, πάντοτε προωθώντας το μήνυμα ότι "η αναπηρία είναι cool", μας προσκαλούν να ζήσουμε την πιο πρωτότυπη μουσική εμπειρία μέσα από την κοινότητα των ΑμεΑ. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, προσπαθούν να υψώσουν τις φωνές τους και να δημιουργήσουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό. 

Μια βραδιά με τον Μιχάλη Καλκάνη

Μιχάλης Καλκάνης

Μία από τις γραφικότερες πλατείες της Αθήνας, η πλατεία Δεξαμενής, υποδέχεται για πρώτη φορά τον κοντραμπασίστα Μιχάλη Καλκάνη με το μουσικό του σχήμα, για μια βραδιά αφιερωμένη στην τζαζ και όχι μόνο. Στις 23 Μαΐου (8.30 μ.μ.), μεταφερόμαστε στον δυνατό ηχόκοσμο του Mihalis Kalkanis Group, που θα μας παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ "Emotions", καθώς και άλλα, νέα και παλιότερα κομμάτια, χαρακτηριστικά του φρέσκου ευρωπαϊκού ήχου της μπάντας. Πάντοτε τολμηρός και δημιουργικός, ο Μιχάλης Καλκάνης φέρνει τους μουσικούς πειραματισμούς του σε ένα κλασικό αθηναϊκό στέκι και προσφέρει μια μουσική με αισθητική και ταυτότητα, όπου ο ηλεκτρονικός ήχος συναντά την ελληνική παραδοσιακή μουσική, επηρεασμένη από την ανερχόμενη νεοκλασική σκηνή της Ευρώπης. Είσοδος ελεύθερη.

Για τους λάτρεις του αστυνομικού βιβλίου

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας
© Shutterstock

Ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά είδη τιμάται και φέτος στην πόλη. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας προτείνει στο κοινό το έργο των πιο διακεκριμένων, αλλά και των λιγότερο γνωστών σύγχρονων καλλιτεχνών και συγγραφέων από τον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος. Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διάφορες δράσεις, από παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες μέχρι εργαστήρια δημιουργικής γραφής, θεατρικά και, φυσικά, αφιερώματα σε ξένους διακεκριμένους συγγραφείς. Ένας από αυτούς είναι και ο Σουηδός Arne Dahl, ο οποίος θα μοιραστεί τα μυστικά της γραφής του με το κοινό (21/5), ενώ ο πολυμεταφρασμένος Πέτρος Μαρκάρης θα κλείσει το φεστιβάλ (25/5) παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο στο Βιβλιοπωλείο Monogram (Υμηττού 17, Χολαργός, 2106523515).

Κυνήγια θησαυρού στην καρδιά της Αθήνας

Narratologies

Η ομάδα Narratologies καλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις της μυθολογίας να "Βρουν τον Θησέα", εξερευνώντας την περιοχή γύρω από το Μουσείο της Ακρόπολης (19 Μαΐου). Οι συμμετέχοντες πρέπει να λύσουν μια σειρά από γρίφους και να βοηθήσουν τον βασιλιά Μίνωα να βρει το γιο του, κατεβάζοντας μια εφαρμογή στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία της διαδρομής θα τους καθοδηγούν οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Την επόμενη ημέρα, η Narratologies μάς περιμένει στον Εθνικό Κήπο για ακόμη μία περιπέτεια με φόντο τον 19ο αιώνα, όπου η μαγεία παραμονεύει σε κάθε γωνιά του κήπου. 

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Η ομαδική φωτογραφική έκθεση στο Δημαρχιακό Μέγαρο πήρε παράταση έως τις 19 Μαΐου και μας δίνει λίγες ακόμα μέρες για να ανακαλύψουμε κρυφές πτυχές της ιστορικής πλατείας της Ομόνοιας. Οι Ομόνοια λόβερς δημιουργήθηκαν απρόσμενα το 2013 όταν ο φωτογράφος Στράτος Νεσλεχανίδης έκανε ένα αυθόρμητο "κλίκ" με την κάμερά του προς ένα ρομαντικό ενσταντανέ. Από τότε η ομάδα απαθανατίζει στιγμές και παγιδεύει συναισθήματα με φως. Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν μηχανές με παραδοσιακό φιλμ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή και κινητά τηλέφωνα για να αιχμαλωτίσουν στιγμές από την καθημερινότητα της γειτονιάς.

 Last call για το Queer Movie Nights

Enfant terrible
©PictureTreeInternational
"Enfant terrible"

Αν και οι προβολές στο Τριανόν ολοκληρώθηκαν, το Queer Movie Nights μάς χαρίζει μία ακόμα ημέρα αφιερωμένη στο κουίρ σινεμά. Την Πέμπτη 18 Μαΐου, το Athens City Festival συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γκαίτε για δύο δωρεάν προβολές: τα μικρού μήκους "Thanks for dancing" και "Noora" θα προβληθούν στις 7 μ.μ., ενώ η κινηματογραφική βραδιά θα κλείσει με το βιογραφικό "Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ" του Oskar Roehler.

Ο Best 92.6 γιορτάζει τα 21α γενέθλιά του

Χρόνια πολλά Best 92.6!

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6 θα σβήσει 21 κεράκια σε ένα μεγάλο party, την Πέμπτη 18 Μαΐου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, από τα decks του οποίου θα περάσουν αγαπημένοι παραγωγοί του σταθμού (Κλεοπάτρα Φυντανίδου, Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, Μαρία Παπιδάκη, Κατερίνα Ανταλουδάκη και Δημήτρης Χαρίσης). Ένας από τους ψυχαγωγικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης με τη μεγαλύτερη επίδραση, ο Best 92.6 συντροφεύει, διασκεδάζει και δημιουργεί νέες τάσεις.

Παραδοσιακή μουσική στη Στοά του Αττάλου

Όσα δεν ξέρετε για την Σαβίνα Γιαννάτου - και όσα αγαπάτε σ' αυτήν
Σαβίνα Γιαννάτου

Το κουαρτέτο Γιασεμί υποδέχεται την Πέμπτη 18 Μαΐου στη Στοά του Αττάλου τη Σαβίνα Γιαννάτου σε μία συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου. Συμπράττει επί σκηνής με την τραγουδίστρια και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή και το φωνητικό σύνολο Γιασεμί, γνωστό για τις a cappella διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για όσους αγαπούν τα street parties

Street Outdoors

Οι Street Outdoors, που έγιναν διάσημοι για τα μεγαλύτερα street parties της Αθήνας, επιστρέφουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης στις 20 Μαΐου, για ένα θρυλικό απογευματινό party. Από νωρίς το απόγευμα, οι DJs του Soundsystem και οι μουσικοί τους φίλοι, locals και όχι μόνο, θα ντύσουν μουσικά, έναν υπέροχο χώρο που Αθηναίοι και επισκέπτες αγαπούν.

Μια Κυριακή με άρωμα παλιάς εποχής

Δίπλα σε έναν πολύβουο δρόμο στα Πετράλωνα, η πλατεία Ελπίδας, μια συνοικιακή πλατεία που ενώνει γειτονιές και μαγαζιά και συγκεντρώνει αγόρια, κορίτσια, οικογένειες και παιδιά, ετοιμάζεται να ξαναζήσει μια Κυριακή με άρωμα παλιάς εποχής (21/5). Γύρω από ένα ανοιξιάτικο booth, τα βινύλια τρέχουν με χορευτικά τραγούδια της Βραζιλίας, ερωτικά Γαλλικά chansons, yacht rocks που φέρνουν το καλοκαίρι πιο κοντά, και grooves από όλο τον πλανήτη σε balearic mood. Την ίδια ώρα δύο εστιατόρια της γειτονιάς με φανατικό κοινό, το ParkΒench και η Trattoria Italia d’Onofrio, ετοιμάζουν γευστικές προτάσεις για φαγητό στο γκαζόν ή στο όρθιο για όσους δε χωράνε, ενώ ο "πρόεδρος” της γειτονιάς από τον Κουμπαρά, θα συνοδεύει με δροσερές μπύρες και νόστιμα cocktails.

Καλοκαίρι στην Αθήνα σημαίνει θερινό σινεμά

greek cinema

Το Αthens City Festival του Δήμου Αθηναίων και η Frontstage Entertainment παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη σειρά Greek Cinema Nights. 4 ελληνικές ταινίες – 4 προβολές κάτω από τον ουρανό της Αθήνας. Κάτω από τα αστέρια, πάνω στο γρασίδι, ένα πολύχρωμο κοινό είναι έτοιμο να ταξιδέψει μέσα από την οθόνη, στη μαγεία της 7ης τέχνης, αλά ελληνικά. (22-25/5)

Αγορά εισιτηρίων και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο cityfestival.thisisathens.org.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Δεσεκόπουλος. Χαρακτική – Ζωγραφική. Αναδρομική

  • Χαρακτική

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival, παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα. Το εικαστικό του έργο, καρπός προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 - 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη.

Ομόνοια Λόβερς

  • Φωτογραφία

Οι Ομόνοια λόβερς δημιουργήθηκαν απρόσμενα το 2013 όταν ο φωτογράφος Στράτος Νεσλεχανίδης έκανε ένα αυθόρμητο «κλίκ» με την κάμερά του προς ένα ρομαντικό ενσταντανέ. Αυτή η ανεπαίσθητη κίνηση του φωτογραφικού κλείστρου έδωσε το σύνθημα για να έρθουν κοντά φίλοι και συνεργάτες, λάτρεις κάθε είδους φωτογραφίας. Από τότε η ομάδα απαθανατίζει στιγμές και παγιδεύει συναισθήματα με φως. Οι φωτογράφοι, με οδηγό την αγάπη τους για το μέσο, κινούνται, ζουν και παρακολουθούν καθημερινά την Αθήνα. Κύριο σημείο αναφοράς τους είναι η ιστορική Πλατεία Ομόνοιας, που κινείται σε ρυθμούς άλλοτε φρενήρεις και άλλοτε μόλις που τη νιώθεις να ανασαίνει αλλά πάντα σαν να βρίσκεται σε μια συνεχή ταλάντωση. Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και από μέρα σε μέρα συνεχώς μεταμορφώνεται. Κάπως έτσι, η Πλατεία η ίδια γέννησε την ιδέα της φωτο-ομάδας των Ομόνοια λόβερς.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικός Κήπος

Kεντρική είσοδος από Λεωφ. Αμαλίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".