Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μια αλλιώτικη Αθήνα αποκαλύπτεται στην Κυψέλη

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης υποδέχεται ένα πολυθεματικό φεστιβάλ, το πλούσιο πρόγραμμα του Comicdom στην Τεχνόπολη, και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/4.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μια αλλιώτικη Αθήνα ξετυλίγεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και χτυπά σε deBόp ρυθμούς. Το Athens City Festival φέρνει στη γειτονιά ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με μουσική, θέατρο, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και ένα σωρό άλλες δράσεις για όλες τις ηλικίες, το Σάββατο 13/5, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του deBόp Arts Party.

Διαβάστε Επίσης

Και μιας και αναφέραμε το Athens City Festival, το Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργάζεται με το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων και συμμετέχει στο κινηματογραφικό πρόγραμμα του "Queer Movie Nights" με δύο δωρεάν προβολές την Πέμπτη 18/5. Στις 7 μ.μ. θα δούμε τα μικρού μήκους "Thanks for dancing (2016) και "Noora" (2017) και θα ακολουθήσει το βιογραφικό "Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ" (2020) του Oskar Roehler, μια δραματοποιημένη καταγραφή της ζωής του θρυλικού Γερμανού σκηνοθέτη.

Comicdom μπαζάρ

Μέσα στις πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα δούμε στο φετινό Comicdom Athens είναι και το καθιερωμένο μπαζάρ των καταστημάτων και εκδοτικών οίκων κόμικς. Καθόλη τη διάρκεια του Comicdom (12-14/5), το προαύλιο του Μηχανουργείου στην Τεχνόπολη πλημμυρίζει με νέες εκδόσεις και αγαπημένους τίτλους κόμικς, αλλά και μια μεγάλη γκάμα merch για τους φανατικούς της ένατης τέχνης. Στα περίπτερα θα διεξαχθούν διάφορα signing events από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ακόμη, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις τιμούν σπουδαίες προσωπικότητες όπως το αφιέρωμα στον Ίταλο Καλβίνο, "Calvino Immaginario - Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino", αλλά και ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς (Αγγελική Σαλαμαλίκη). Όπως κάθε χρόνο, το Comicdom γεμίζει το τριήμερό του πρόγραμμα με εργαστήρια, panels, ομιλίες και πολλά άλλα events που δεν πρέπει να χάσετε. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στις δράσεις του φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Comicdom.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό το σαββατοκύριακο μπορείτε να δείτε δύο τελευταίες προβολές από τις υποψήφιες για βραβείο LUX ταινίες που παίζονται στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο: το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο "Οι Ροδακινιές του Αλκαράς" (13/5, 8.30 μ.μ.) και "Will-o-the-Wisp" (14/5, 7 μ.μ.).

Ένα underground φιλμ θα δείξει το κουηρόσπιτο ΛΑΛΑ την Κυριακή 14/5 (9 μ.μ.), συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Γερμανό παραγωγό Jürgen Brüning. Το "Trouble" της Penelope Buitenhuis φέρνει στο επίκεντρο τη βερολινέζικη καλλιτεχνική κοινότητα των 90s, αλλά και το φαινόμενο του gentrification που μαστίζει μέχρι και σήμερα τη γερμανική πρωτεύουσα.

Trouble Penelope Buitenhuis
"Trouble"

Το Σάββατο 13/5, το 1927 art space διοργανώνει την καταληκτική εκδήλωση της θεματικής "LAND RIGHTS", που είχε παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό μέσα από δύο ομαδικές εκθέσεις. Καλεσμένη είναι η αρχιτεκτονική κολλεκτίβα Experiment Apodrasis που θα μιλήσουν για την έρευνά τους πάνω στο σχεδιασμό των οικοκοινοτήτων, καθώς και η Καναδή καλλιτέχνιδα και ερευνήτρια Edith Brunette που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο 1927 και θα παρουσιάσει την έρευνά της πάνω στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 8 μ.μ. αλλά μπορείτε να έρθετε στον χώρο από νωρίς για να δείτε μερικά από τα έργα που παρουσιάστηκαν στις εκθέσεις "LAND RIGHTS μέρος 1ο και 2ο".

Το Atopos μάς προσκαλεί για μια ξενάγηση στον κήπο του, όπου ο Μάνος Μπαζάνης θα μιλήσει για τα αυτόφυα φυτά που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη βιολόγο Μάρθα Βουνάτη και την αρωματοθεραπεύτρια και τροφοτρόφο Ελένη Κασκαρίκα, για την αναζήτηση τροφής, τις νέες εδώδιμες καλλιέργειες, τις προσαρμογές των φυτών σε συνθήκες χωρίς νερό, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα και τις αλλαγές στη χρήση γης στη Μεσόγειο (13/5, 6-10 μ.μ.). Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Υγρή καρδιά

  • Μεικτά Μέσα

Το διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελένης Ρήγα «Το Γραφείο Υδάτινων Κοινών» εγκαινιάζεται στο Atopos την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3) και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από το σώμα και τη σχέση του με το νερό, αλλά και τα φλέγοντα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Πως ορίζεται η έννοια του «σύγχρονου νερού»; Τι συμβολισμούς κρύβει και ποιοι οι κίνδυνοι ιδιωτικοποίησής του; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα αναζητάει μια ομάδα «ερευνητών του νερού» στο Atopos. Συνδυαστικά με το Γραφείο Έρευνας, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και πολλές άλλες δράσεις που θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και την ομαδική έκθεση «Υγρή Καρδιά»: οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Και όλα αυτά εντάσσοντάς στα έργα τους το στοιχείο της ρευστότητας και περιθωριοποίησης των πιο ευάλωτων σωμάτων.

Calvino Immaginario - Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino

  • Μεικτά Μέσα

Εκθεσιακό αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ίταλο Καλβίνο(1923), ενός από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, δοκιμιογράφους, και δημοσιογράφους της Ιταλίας. Σε αυτή την πολύπλευρη έκθεση comics, εικονογραφήσεων και γελοιογραφιών, εμπνευσμένων από τους φανταστικούς κόσμους του διάσημου συγγραφέα, συμμετέχουν καταξιωμένοι δημιουργοί όπως, μεταξύ άλλων, οι Giorgio Cavazzano, Sara Colaone, Lorenzo Mattotti και Vittorio Giardino. Η έκθεση θα κάνει την -εκτός Ιταλίας- παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο.

Μικρόκοσμος

Λεωφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Atopos Contemporary Visual Culture

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.