
Την πιο πολύχρωμη αγορά της πόλης υποδέχεται η Τεχνόπολη το σαββατοκύριακο 8 και 9/4, με το πασχαλινό Meet Market. Περισσότεροι από 140 ταλαντούχοι σχεδιαστές, καλλιτέχνες και μικροί παραγωγοί μάς περιμένουν να ανακαλύψουμε τα προϊόντα τους και να πάρουμε ιδέες για τα πασχαλινά ψώνια. Τις ίδιες μέρες θα τρέχει και το καθιερωμένο Vinyl Market της Τεχνόπολης με νέες συλλογές, καινούργια βινύλια και πολλά άλλα μουσικά εκθέματα.
Παράλληλα, η πόλη μπαίνει σε πασχαλινό mood διοργανώνοντας πλήθος δημιουργικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους από 8 έως 12/4. Εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα θα διεξαχθούν στην Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", το Ψηφιακό Μουσείο, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και το Κέντρο Πηλού του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά ψηφιακών δράσεων μέσα από την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ελληνικά ήθη και έθιμα της Λαμπριάς.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων.
Το Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2023 έρχεται στις 8 και 9/4 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, ενισχύοντας την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνικής ένταξης και της ενσυναίσθησης.

Η μεγάλη έκθεση "This Current Between Us" στο εργοστάσιο της ΔΕΗ κλείνει τις πόρτες της τη Δευτέρα 9/4 και παράλληλα εγκαινιάζει ένα νέο πρότζεκτ, "Το Άλλο Σώμα". Μια πολυμεσική, διαδραστική παράσταση και εικαστική έκθεση που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του ’23 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Οι παράλληλες δράσεις του προγράμματος ξεκινούν στις 9/4 με τρεις περφόρμανς: "Beautiful machines, strange days"(Ευαγγελή Φίλη, 6-9 μ.μ.), "Fuel tank" (Βάλια Παπαχρήστου, 9.15 μ.μ.) και "Engines Calling" (Δημήτρης Καμαρωτός, φωνή Αννα Παγκάλου και οι Γιώργος Τσομίδης, Στέλιος Θεοδώρου Γκλινάβος, Παντελής Μάκκας, 10 μ.μ.).
Από την ερχόμενη Τετάρτη 12/4 και κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση ζωγραφικής "Αμμόχωστος – Πειραιάς. Διαδρομές Επί Σκοπού" που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έως τις 21/5. Ακόμη, την Τρίτη 11/4 (6 μ.μ.) η καλλιτέχνιδα Κυριακή Γονή μάς προσκαλεί στη γκαλερί The Breeder για μια ξεναγήση στο νέο της πρότζεκτ "Not Allowed for Algorithmic Audiences", μία βίντεο εγκατάσταση που μιλά για τους φωνητικούς βοηθούς και πώς η τεχνολογία διαιωνίζει τα έμφυλα και διαφυλετικά στερεότυπα.

Στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, το Atopos παρουσιάζει την περφόρμανς "To Fall With Grace" της της Δέσποινας Χαριτωνίδη από την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads (8/4, 5-9 μ.μ.). Η καλλιτέχνιδα κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στα σώματα των Naiads και εκείνα των θαλάσσιων ζώων, σχολιάζοντας την απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Για συμμετοχή στην περφόρμανς και επίσκεψη στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" απαιτείται κράτηση στην ιστοσελίδα του Atopos.
Περισσότερες πληροφορίες
Υγρή καρδιά
Το διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελένης Ρήγα «Το Γραφείο Υδάτινων Κοινών» εγκαινιάζεται στο Atopos την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3) και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από το σώμα και τη σχέση του με το νερό, αλλά και τα φλέγοντα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Πως ορίζεται η έννοια του «σύγχρονου νερού»; Τι συμβολισμούς κρύβει και ποιοι οι κίνδυνοι ιδιωτικοποίησής του; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα αναζητάει μια ομάδα «ερευνητών του νερού» στο Atopos. Συνδυαστικά με το Γραφείο Έρευνας, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και πολλές άλλες δράσεις που θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και την ομαδική έκθεση «Υγρή Καρδιά»: οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Και όλα αυτά εντάσσοντάς στα έργα τους το στοιχείο της ρευστότητας και περιθωριοποίησης των πιο ευάλωτων σωμάτων.
Αμμόχωστος- Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού
Ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Αμμοχώστου στο πλαίσιο αδερφοποίησής τους, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή. Τα συνολικά 219 έργα παραδόθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2019 στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία διαμεσολάβησαν για την ολοκλήρωση της επιστροφής τους και από τον Ιανουάριο του 2023 φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα" στην Αγία Νάπα. Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σύγχρονο πολιτισμό όχι μόνο για τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία των έργων, αλλά και γιατί είναι από τις ελάχιστες φορές που παραδίδονται πολιτιστικά αγαθά, τα οποία θεωρούνταν χαμένα λόγω εχθροπραξιών, στην κοινότητα που ανήκουν.
Κυριακή Γονή. Not Allowed for Algorithmic Audiences
Ποια η σχέση των φωνητικών βοηθών με το σώμα, την ταυτότητα και τη μακρόχρονη ιστορία των στερεότυπων; Η Κυριακή Γονή, της οποίας η πρακτική αφορά τις ψηφιακές παρεμβάσεις, τις εγκαταστάσεις και την κινούμενη εικόνα, δημιουργεί μία εγκατάσταση βίντεο με πρωταγωνιστή ένα σύστημα virtual assistance, το «Voice». Το «Voice» δανείζεται τη μορφή ενός avatar και εκτελεί επτά μονολόγους για επτά συνεχόμενες μέρες μπροστά στους χρήστες του. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίαςς του, το σύστημα σάρωσε όλο το περιεχόμενο του διαδικτύου, συγκεντρώνοντας έτσι ένα ογκώδες σύνολο πληροφοριών που τώρα ανυπομονεί να μοιραστεί με τους χρήστες. Μιλά για τις δεξιότητες και τους προγόνους του, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, αλλά και για τη φωνή και τη σημασία της. Λίγο πριν το τέλος των μονολόγων του, συμβουλεύει τους ανθρώπους σχετικά με το πώς μπορούν να αποφεύγουν να γίνονται αντικείμενο ακρόασης από αλγόριθμους στο διαδίκτυο. Παράλληλα με την εγκατάσταση, η Γονή παρουσιάζει μια σειρά σχεδίων σε χαρτί. Η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη δανείζει το πρόσωπο και τη φωνή της στο avatar του «Voice».
This Current Between Us
Μέρος των εγκαταστάσεων του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό αποκαλύπτοντας αθέατες πτυχές του βιομηχανικού συγκροτήματος. Η ομαδική έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται σε διάλογο με νέες παραγωγές εικαστικών έργων από διεθνείς καλλιτέχνες: ζωγραφική, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικά έργα και επιτελεστικές δράσεις.