Πασχαλινές εκδηλώσεις για παιδιά και όλη την οικογένεια από το Δήμο Αθηναίων

O Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις δωρεάν πασχαλινές εκδηλώσεις που διοργανώνει μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων στους χώρους πολιτισμού της πόλης.

Παιδί

Γιορτάζουμε το Πάσχα στην Αθήνα με εικαστικές, εκπαιδευτικές και ψηφιακές δράσεις εμπνευσμένες από την παράδοση των Άγιων Ημερών και μία κατανυκτική παράσταση λόγου και μουσικής στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ψυρρή.

O Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις που διοργανώνει μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από τις 8 έως τις 12 Απριλίου στους χώρους πολιτισμού της πόλης.
Μέσα από εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα για παιδιά και όλη την οικογένεια, τα οποία θα διεξαχθούν στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", στο Ψηφιακό Μουσείο, στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και στο Κέντρο Πηλού του Δήμου Αθηναίων, αλλά και μέσα από ψηφιακές δράσεις, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα πασχαλινά ήθη και έθιμα, και θα δημιουργήσουν συνδυάζοντας την Τέχνη με την παράδοση των Άγιων Ημερών. 

Επίσης, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου (8 μ.μ) να παρακολουθήσουν σε κλίμα κατάνυξης την παράσταση λόγου και μουσικής "Πάθος" με τον Δημήτρη Βερύκιο (ανάγνωση κειμένων) και τη Θέλμα Καραγιάννη (μουσική ερμηνεία) στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων (Ψυρρή). Πρόκειται για μία καλλιτεχνική σύνθεση με σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο που πάσχοντας, δεμένος στα δεσμά της μοίρας του και στον Θεό, λυτρώνει και σώζει με τη θυσία του και την Ανάστασή του. Με λιτή προσέγγιση, η παράσταση αναδεικνύει την υψηλή ποίηση και την αλήθεια του θρησκευτικού λόγου, την αξία της μουσικής μας δημιουργίας, καθώς και το πνεύμα και το κλίμα συγκίνησης της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Εργαστήρια Πάσχα

Το πρόγραμμα των πασχαλινών δράσεων αναλυτικά:

Σάββατο 8 Απριλίου (10.30 π.μ)

 • "Πασχαλινές φωλίτσες" (Κέντρο Τεχνών (Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)
  Πασχαλινή δράση για παιδιά ηλικίας από 6 έως 10 ετών

Με έμπνευση τη φύση και τα χρώματά της, παιδιά και γονείς καλούνται να συμμετάσχουν σ’ ένα εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής πασχαλινού αυγού περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. 

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7232604 - 210 7248150 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ - 2 μ.μ).

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, 11 π.μ)

 • "Πασχαλινά αυγά με την τεχνική του assemblage"
  Εκπαιδευτική δράση για όλη την οικογένεια με παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Οι μικροί επισκέπτες θα εξοικειωθούν με το έργο του καλλιτέχνη Βασίλη Σκυλάκου. Ο καλλιτέχνης, όπως θα διαπιστώσουν τα παιδιά, χρησιμοποιεί μη συμβατικά υλικά τέχνης, ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία μετουσιώνει σε τέχνη. Στο εικαστικό εργαστήρι, τα ίδια τα παιδιά θα φτιάξουν τα δικά τους αυγά με την τεχνική του assemblage, τεχνική που χρησιμοποιεί και ο καλλιτέχνης. 

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5202420-21 (Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ - 2 μ.μ).
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 

 • "Οι μικρές Λαζαρίνες στο Μουσείο" (Μουσείο λαϊκής τέχνης και παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)
  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 10 ετών.

Τα παιδιά στολίζουν το καλάθι της Λαζαρίνας και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3243987 (Δευτέρα - Παρασκευή, 11 π.μ - 3 μ.μ).

 • "Πασχαλινές κατασκευές" Κέντρο δημιουργικής μάθησης Σεπολίων (Λαμπόβου 4, Σεπόλια, 11 π.μ-12 μ.μ & 12 μ.μ-1 μ.μ) 

Τα παιδιά θα φτιάξουν λαζαράκια, κοτοπουλάκια, αυγουλάκια και άλλες πασχαλινές κατασκευές με πλαστελίνες, ανακυκλώσιμα υλικά και πράγματα που όλοι έχουμε στο σπίτι. 

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 6433128 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ - 5 μ.μ).

εργαστήρι Πάσχα

 • Πασχαλινό εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών (Κέντρο δημιουργικής μάθησης Κυψέλης Δήμου Αθηναίων (Καλογερά 18, Κυψέλη, 11 π.μ-11.45 π.μ & 12 μ.μ-12.45 μ.μ)

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 8821428 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ - 5 μ.μ).

"Πάσχα με ζωάκια!" (Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, Αλκμέωνος 1, Αθήνα, 11.30 π.μ).
Πασχαλινή δράση με ζωγραφική, παιχνίδι και γέλιο για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5142138 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ - 3 μ.μ)

Κυριακή 9 Απριλίου

Κέντρο Τεχνών (Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας, 10.30 π.μ).

 • "Πασχαλινές φωλίτσες"
  Πασχαλινή δράση για παιδιά ηλικίας από 6 έως 10 ετών.

Με έμπνευση τη φύση και τα χρώματά της, παιδιά και γονείς καλούνται να συμμετάσχουν σ’ ένα εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής πασχαλινού αυγού περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. 

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7232604 - 210 7248150 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ - 2 μ.μ).

Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 

 • "Πάθος", Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή (8 μ.μ)

Παράσταση λόγου και μουσικής στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από ιερά κείμενα που αναφέρονται στο Θείο Πάθος και η Θέλμα Καραγιάννη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Παπαθανασίου κ.ά. ) σε ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, μεταξύ άλλων των Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Ρίτσου.

αυγό

Μ. Τρίτη 11 Απριλίου

 • "Ο κ. Αυγός με ανοιχτές αγκάλες" Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους & Σφιγγός, 3 μ.μ.4-30 μ.μ, 5 μ.μ-6.30 μ.μ, 7 μ.μ-8.30 μ.μ)

Εργαστήρι κεραμικής για όλη την οικογένεια.
Ο κ. Αυγός καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και τους πληροφορεί για τον πηλό και την τέχνη της κεραμικής, και στη συνέχεια πλάθουν τα δικά τους πήλινα αυγά.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 9247031 (Δευτέρα & Παρασκευή: 2 μ.μ - 8 μ.μ & Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη: 10 π.μ - 2 μ.μ).

Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου

 • "Ο κ. Αυγός με ανοιχτές αγκάλες" (Κέντρο Πηλού, Φανοσθένους και Σφιγγός, Νέος Κόσμος, 3 μ.μ-4.30 μ.μ, 5 μ.μ-6.30 μ.μ, 7 μ.μ-8.30 μ.μ) 
  Εργαστήρι κεραμικής για όλη την οικογένεια.

Ο κ. Αυγός καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και τους πληροφορεί για τον πηλό και την τέχνη της Κεραμικής και στη συνέχεια πλάθουν τα δικά τους πήλινα αυγά.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 9247031 (Δευτέρα & Παρασκευή: 2 μ.μ - 8 μ.μ & Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη: 10 π.μ - 2 μ.μ).

Ψηφιακές πασχαλινές δράσεις

 • "Το γλυκό Πάσχα μας τώρα και τότε", Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Αθηναίων
  Πασχαλινή ψηφιακή δράση για όλη την οικογένεια με παιδιά άνω των 6 ετών με ένα σοκολατένιο παραμύθι και δύο πασχαλινές συνταγές.
  Πώς θα έφτιαχναν τις συνταγές αυτές στην παλιά Αθήνα; Μήπως με αντικείμενα από το Μουσείο "Αγγελική Χατζημιχάλη" και το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"; Μαζί πασχαλινά γλυκά έθιμα και σκέψεις για τις οικογενειακές παραδόσεις!
 • "Μια μοδέρνα Αθηναία κι ένας κομψός Αθηναίος στην πασχαλινή λαμπάδα σας", Πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα Δήμου Αθηναίων
  Πασχαλινή ψηφιακή εκπαιδευτική δράση για όλη την οικογένεια με παιδιά άνω των 6 ετών.

Γνωρίζουμε το έθιμο της λαμπάδας και στολίζουμε τη δική μας λαμπάδα με αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ μιας "μοδέρνας" Αθηναίας κι ενός κομψού Αθηναίου των αρχών του 20ού αιώνα, αντλώντας έμπνευση από το κατάστημα νεωτερισμών "Η μοδέρνα Αθηναία" της συλλογής "To Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας" του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα".

Οι δράσεις θα είναι online έως την Τρίτη 18 Απριλίου | Σε όλες τις δράσεις η συμμετοχή είναι ελεύθερη | Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2024

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.

Παιδιά και ασφάλεια: Πώς να κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για το παιδί σου

Δώστε προσοχή στη λίστα με τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων.

Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού και στέγασης; Το σχέδιο του Υπουργείου για την ενίσχυση των οικογενειών

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον "εξορθολογισμό" της κοινωνικής πολιτικής χωρίς όμως να προκαλέσει αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.

5 τρόποι για να μειώσεις τη ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή των παιδιών

Πώς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να επιλέγουν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές.