Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κλείνουν 30 χρόνια και το γιορτάζουν διπλά με το Έτος Άλκης Ζέη και πολλές δράσεις

Προσφορές για τους αναγνώστες, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ράσεις φιλαναγνωσίας, διαγωνισμοί δημιουργικής γραφής και άλλες δράσεις αλληλεγγύης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

30 χρόνια Μεταίχμιο

Το 2023, οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμπληρώνουν 30 χρόνια συνεχούς και δυναμικής παρουσίας στον εκδοτικό χώρο και το γιορτάζουν. Συνταξιδιώτες στο συναρπαστικό ταξίδι του εκδοτικού οίκου, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι εικονογράφοι, οι επιμελητές, οι διορθωτές, οι γραφίστες, οι βιβλιοπώλες, οι δημοσιογράφοι, οι καλοί συνεργάτες και φυσικά οι αναγνώστες που τον στηρίζουνμε πάθος και μεράκι όλα αυτά τα χρόνια. 

Για όλο το 2023 οι εκδόσεις Μεταίχμιο σχεδιάζουν διάφορες δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων τους: εκπαιδευτικά προγράμματα, μεγάλες προσφορές και διαγωνισμούς, δράσεις αλληλεγγύης και άλλα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επετειακές εκδηλώσεις και άλλα πολλά για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τον ιστότοπο του Μεταίχμιου. www.metaixmio.gr.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

Με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας τους, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν στους μαθητές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!".

Ποιο είναι το "σπίτι του βιβλίου"; Ποιοι συχνάζουν εκεί και τι κάνουν μια μέρα σαν και αυτή; Τι κάνει τα βιβλία ξεχωριστά; Πόσες μορφές αλλάζουν τα βιβλία από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα και πόσο διαφέρουν αυτές μεταξύ τους; 

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά παρατηρούν εικόνες βιβλίων διαφορετικών εποχών από διάφορα μέρη του κόσμου, εξερευνούν τη Μικρή Βιβλιοθήκη Μεταίχμιο και εξετάζουν επιλεγμένα αντικείμενα από το αρχείο του εκδοτικού οίκου. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους βιβλία: αποφασίζουν τη θεματολογία των βιβλίων τους, εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας με λευκές σελίδες και χρησιμοποιούν, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους. 

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, διαρκεί 90 λεπτά και πραγματοποιείται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

Έχουν σχεδιαστεί δύο διαφορετικά προγράμματα που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 1. Για το Νηπιαγωγείο και τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού, 2. Για τις τάξεις  Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. 

Μεγάλες προσφορές στο e-shop

Κάθε μήνα οι αναγνώστες θα βρίσκουν στο www.metaixmio.gr μοναδικές προσφορές βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, και για όλες τις αναγνωστικές απαιτήσεις, σε τιμές έκπληξη.

Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα διοργανώσουν διαγωνισμό διηγήματος για ενηλίκους με θέμα μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε έναν εκδοτικό οίκο. Τα έργα που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και τα 10 καλύτερα διηγήματα θα κυκλοφορήσουν σε ebook. 

Μαραθώνιος ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας

Για να ικανοποιήσουν τη "δίψα" των φανατικών αναγνωστών της αστυνομικής λογοτεχνίας, οι εκδόσεις σχεδιάζουν Μαραθώνιο Ανάγνωσης που θα διαρκέσει 10 μήνες μέσω του οποίου θα προσκαλέσουν τους φίλους του αστυνομικού να διαβάσουν 10 βιβλία, ένα βιβλίο κάθε μήνα, και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές για κάθε βιβλίο. Στο τέλος του Μαραθωνίου θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση με βάση τις σωστές απαντήσεις 30 νικητές που θα κερδίσουν πλούσια και συλλεκτικά δώρα.

Εκθέσεις στον πολυχώρο Μεταίχμιο

30 χρόνια Μεταίχμιο

Οι επισκέπτες και οι φίλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118):

Δύο περιοδικές εκθέσεις που περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά εξώφυλλα από όλη την γκάμα των βιβλίων μας που έχουν κυκλοφορήσει στη διάρκεια των 30 χρόνων λειτουργίας μας. 

Επιπλέον, μια θεματική έκθεση με έργα 30 σημαντικών Ελλήνων εικονογράφων, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Illustradays. Η έκθεση θα συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ που θα γίνει για τρίτη χρονιά τον Σεπτέμβριο και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν σε κοινωφελή σκοπό για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο σκοπεύουν να ενισχύσουν με βιβλία 30 φορείς-ιδρύματα (σχολικές βιβλιοθήκες σχολείων σε ακριτικές περιοχές, φυλακές, δομές προσφύγων, νοσοκομεία με νοσηλευόμενα παιδιά κ.λπ.) με το σύνθημα "Το διάβασμα είναι δικαίωμα όλων".

Θα πραγματοποιηθούν επιπλέον πολλές ακόμα δράσεις, εκδηλώσεις, διαγωνισμοί  με στόχο να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας τα σημαντικά βιβλία και τους σπουδαίους συγγραφείς που φιλοξενούμε στον κατάλογό μας: Λέσχες Ανάγνωσης, μια σειρά από βίντεο με Έλληνες συγγραφείς να προτείνουν το αγαπημένο τους βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και να διαβάζουν ένα απόσπασμα κ.ά.

Κι ακόμα τα πετυχημένα βιβλιοφιλικά έντυπα, το περιοδικό ΑΙΧΜΕΣ και η παιδική εφημερίδα "Παιδιά, διάλειμμα" που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού θα βάλουν τα γιορτινά τους, αφού μες στη χρονιά θα κυκλοφορήσουν επετειακά τεύχη με πλούσια ύλη.

Το 2023 λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923-2023)· μιας σταθερής αξίας για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας. Και με αυτή την αφορμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2023 "Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη", διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ως "πρύτανης" της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παρέμεινε ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της και άνθρωπος που συμμετείχε στα κοινά και συνομιλούσε τακτικά με τους αναγνώστες της, η Άλκη Ζέη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού μας. 

Η ανακήρυξη του 2023 σε λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου της και ιδανική ευκαιρία να ανατρέξουμε για ακόμα μία φορά στις σελίδες των βιβλίων της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και να θυμηθούμε ξανά τους αγαπημένους ήρωές της αλλά και να τους συστήσουμε σε νέους αναγνώστες. 

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, στο πλαίσιο του επετειακού έτους, σχεδιάζουν πολλές δράσεις που απευθύνονται πρωτίστως στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού

Το 2023 θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού με τίτλο "Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη", το οποίο έχει σχεδιάσει η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή σε συνεργασία με την ίδια την Άλκη Ζέη πριν από τον θάνατό της. Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης, καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της με τη ζωή της, με τα μαθήματα του σχολείου αλλά και με τη σύγχρονη καθημερινότητα των μαθητών.

Δημιουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών Άλκη Ζέη

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτρέπουν τις σχολικές μονάδες να αναλάβουν ενεργό δράση και να γιορτάσουν την επέτειο αυτή δίνοντας στη σχολική τους βιβλιοθήκη το όνομα "Άλκη Ζέη". Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα προχωρήσουν στη δωρεά όλων των βιβλίων της Άλκης Ζέη αλλά και πολλών δεκάδων ακόμα βιβλίων για παιδιά σε 20 συνολικά σχολικές βιβλιοθήκες, 10 βιβλιοθήκες Δημοτικών σχολείων και 10 Γυμνασίων, οι οποίες θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση (8 Βιβλιοθήκες Δημοτικών και Γυμνασίων της Αττικής και 12 Βιβλιοθήκες Δημοτικών και Γυμνασίων της υπόλοιπης χώρας). Τα βιβλία που θα σταλούν για τον εμπλουτισμό των 20 τυχερών βιβλιοθηκών θα συνοδεύονται από μια τιμητική πλακέτα, όπου θα αναφέρεται η ονομασία της βιβλιοθήκης: Βιβλιοθήκη "Άλκη Ζέη". 

Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά και εφήβους 

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα προκηρύξουν διαγωνισμό συγγραφής για παιδιά και εφήβους με ατομικές και συλλογικές συμμετοχές (μέσω των σχολείων) με θέμα τη μετανάστευση, ένα από τα ζητήματα που εμφανίζονται συχνά στο έργο της Άλκης Ζέη. Τα κείμενα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή λογοτεχνών και εκπαιδευτικών. Θα δοθούν βραβεία και έπαινοι.

Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Άλκη Ζέη

Καθιέρωση βραβείου σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας μέσα από διαγωνισμό. Τα έργα που θα λαμβάνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα πρέπει να απευθύνονται σε παιδιά από 10 ετών και θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή.

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου

Από τον Οκτώβριο 2022 "τρέχει" Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τίτλο "Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη" στον οποίο συμμετέχουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας, της Κύπρου, καθώς και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Οι μαθητές/τριες καλούνται να διαβάσουν συγκεκριμένα έργα της Άλκης Ζέη ανά τάξη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ καταπιάνονται με δραστηριότητες που θα βρουν σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, που έχει στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, ολοκληρώνεται τον Μάιο με την ανακοίνωση των τυχερών μαθητών/τριών και σχολείων που κερδίζουν πλούσια δώρα. Στον Μαραθώνιο συμμετέχουν περισσότερα από 2.100 τμήματα με πάνω από 33.500 μαθητές/τριες.

Επετειακές εκδόσεις σημαντικών έργων της Άλκης Ζέη

Μεταξύ άλλων, ετοιμάζεται η επανέκδοση των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της συγγραφέα σε επετειακές συλλεκτικές εκδόσεις με ειδικούς προλόγους. Συγκεκριμένα, θα επανεκδοθούν τα: Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο με πρόλογο της ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Χριστίνας Ντουνιά, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα με πρόλογο του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Το καπλάνι της βιτρίνας με πρόλογο της συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Μαρίζας Ντεκάστρο, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου με πρόλογο της συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση και το Ένα παιδί από το πουθενά με πρόλογο της επιμελήτριας του έργου της Ελένης Μπούρα.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης πολλές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

•Επετειακή εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2023 σε μεγάλη αίθουσα – πανηγυρικό κλείσιμο του έτους κοντά στην ημερομηνία γέννησής της (15 Δεκεμβρίου)

•Περίπατοι στην Αθήνα: Ξενάγηση σε περιοχές και κτίρια που σχετίζονται με τη ζωή και τα βιβλία της (σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ή βιβλιοπωλεία)

•Εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες – ειδικά στα βιβλιοπωλεία θα σταλεί πρόσκληση να συμμετέχουν ενεργά με αφιερώματα, αναγνώσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα για παιδιά που θα έχουν ως αφετηρία το έργο της Άλκης Ζέη, προμηθεύοντάς τα με οπτικοακουστικό υλικό

•Εργαστήρια εικονογράφησης σε συνεργασία με την Athens Comics Library με αφετηρία τις διασκευές των έργων της σε graphic novel

•Λέσχες Ανάγνωσης στις οποίες θα διαβαστούν τα βιβλία της Άλκης Ζέη

•Podcasts και ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στη ζωή και στο έργο της

Ετοιμάζεται επίσης από έμπειρους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν σε βάθος το έργο της Άλκης Ζέη εκπαιδευτικό υλικό με προτάσεις για δράσεις φιλαναγνωσίας στα σχολεία με αφετηρία και όχημα τα κλασικά βιβλία της σπουδαίας συγγραφέα που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα συνεργαστούν ακόμα με πολλούς φορείς σε όλη τη χώρα οι οποίοι θα τιμήσουν κι εκείνοι από την πλευρά τους την εμβληματική μας συγγραφέα: ΔΕΒΘ 2023 στην οποία θα φιλοξενηθεί ειδικό αφιέρωμα, Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας "Άλκη Ζέη" της ΑΡΣΙΣ στη Σάμο, Ελληνοαμερικανική Ένωση κ.ά.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.metaixmio.gr, για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δράσεις που αφορούν το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη. Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της συγγραφέα alkizei.com, για να βρείτε περισσότερο υλικό για το έργο και τη ζωή της Άλκης Ζέη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.