Η αριστοτελική σκέψη αναβιώνει στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", εγκαθιστά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου περίπτερο ψηφιακής πληροφόρησης για τον βίο και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή.

Σχέδιο προτεινόμενης εγκατάστασης Σχέδιο προτεινόμενης εγκατάστασης

Στην εγκατάσταση, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, περιπτέρου ψηφιακής πληροφόρησης για τον βίο και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή Αριστοτέλη, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Με την εγκατάσταση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, επιτυγχάνεται, κατά  τρόπο εύληπτο και ζωντανό, η παρουσίαση πληροφοριών, για τον χώρο του Λυκείου, αλλά και για τον Αριστοτέλη, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία καινοτόμος πολιτιστική εμπειρία για τους επισκέπτες, με απήχηση και στις  νεότερες ηλικίες.

Αεροφωτογραφία αρχαιολογικού χώρου Λυκείου Αριστοτέλη
Αεροφωτογραφία αρχαιολογικού χώρου Λυκείου Αριστοτέλη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι με την συγκεκριμένη παρέμβαση, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, ανασυστήνεται ως πολιτιστικός προορισμός, στο κέντρο της Αθήνας και ότι με σημείο αναφοράς την περιπατητική φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνα, αναδεικνύονται το οικουμενικό έργο και η εμβληματική μορφή του Έλληνα φιλοσόφου, μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, με παγκόσμια επιρροή. "Μαζί με το αναβαθμισμένο ιστορικό Ωδείο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου συμμετέχει σε έναν μοναδικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόλο που συμβάλει στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας. Η παρέμβαση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής και φιλοσοφικής εμπειρίας για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας στη σύνδεση του Λυκείου με το Ωδείο Αθηνών και τη "Στέγη Ελληνικών Ιδεών”, έργο που υλοποιούν–στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας- το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος", σημείωσε. 

Μακέτα προτεινόμενης εγκατάστασης
Μακέτα προτεινόμενης εγκατάστασης

Η παρέμβαση αφορά στην εγκατάσταση στο νότιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου ενός περιπτέρου, το οποίο θα στεγάζει τέσσερις διαδραστικές οθόνες αφής, με πρόσβαση σε πολυμεσικές πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, βίντεο, αναπαραστάσεις κ.α.). Η σύνθεση περιλαμβάνει τέσσερις ορθογώνιες μονάδες, καλυμμένες από κυματοειδές στέγαστρο. Η πρόσβαση στο περίπτερο γίνεται από τα άκρα με ράμπες. Προς την αυλή της παλαίστρας διαμορφώνονται τρεις αναβαθμοί-κερκίδες για στάση και θέαση. Σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος των διαδρομών επίσκεψης προβλέπεται ηχητική εγκατάσταση για την ενημέρωση των επισκεπτών. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" Γεώργιος Νούνεσης, "Είμαστε ενθουσιασμένοι για την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της πρότασης, που αφορά στη δημιουργία μιας καινοτόμου πολιτιστικής εμπειρίας για τον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κόμβος γύρω από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στην καρδιά της Αθήνας, που ενθαρρύνει τον στοχασμό και τις συζητήσεις πάνω στη φιλοσοφία, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναδεικνύοντας την οικουμενικότητα της. Αφορμή για την πρόταση αυτή αποτέλεσε το έργο της "Στέγης Ελληνικών Ιδεών", που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στο Ωδείο Αθηνών. Η εγκριθείσα πρόταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners και το WorldHumanForum, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μια συνεργασία που συνδυάζει γνώση, έρευνα και δημιουργικότητα στην τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία. Όραμά μας είναι η πρόταση αυτή να αποτελέσει πρότυπο παρέμβασης σε αρχαιολογικούς χώρους, αναδεικνύοντας τη σχέση του χώρου με τις άυλες φιλοσοφικές ιδέες και εμπλουτίζοντας την εμπειρία επίσκεψης".

Την επιλογή του πληροφοριακού υλικού (σύνταξη κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό) και τη σταδιακή δημιουργία ένας κόμβου (Hub) για τον Αριστοτέλη, τη ζωή και το έργο του, επιμελούνται διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η ψηφιακή εγκατάσταση επιτρέπει την εύκολη ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ενημερωτικού υλικού ανάλογα με την πρόοδο της έρευνας. Η θεματολογία αφορά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου (σημασία της θέσης, ρόλος γυμνασίων στην αρχαιότητα), στον Αριστοτέλη, στο έργο του και στη διάκριση των επιστημών κατά τον Αριστοτέλη: ποιητικές (ιατρική, ναυπηγική, ξυλουργική, γεωργία, μηχανική, οικοδομική, ζωγραφική), πρακτικές (ηθική, πολιτική), θεωρητικές (πρώτη φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική φιλοσοφία, φυσική ιστορία), στη ζωή και στα ταξίδια του (από την περίοδο της μαθητείας του στην Ακαδημία του Πλάτωνα και καθ’ όλο το διάστημα που έζησε στην Αθήνα), στην επίδραση του έργου του Αριστοτέλη διαχρονικά (μεταφραστικά εγχειρήματα Αράβων διανοητών, σύμπλευση Χριστιανισμού και Αριστοτελισμού κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, σύγκρουση Αριστοτελισμού και νεότερης επιστήμης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, ηθική και πολιτική φιλοσοφία των νεότερων χρόνων).

Στη "Στέγη Ελληνικών Ιδεών" θα φιλοξενούνται διαδραστικές εκθέσεις από το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Η θεματική των εκθέσεων θα αντλείται από τον χώρο της Φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, εκκινώντας από το θέμα της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τρέξε για καλό σκοπό στο 10ο Wings for Life World Run

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για 10η χρονιά και καλεί άτομα όλων των ηλικιών να τρέξουν μαζί με χιλιάδες δρομείς, από όπου κι αν βρίσκονται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Μη χάσετε το 29ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Συζητήσεις για ισότητα, ιλλουμινισμό και την ιστορία του θεάτρου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συνδυαστικά με τις διαλέξεις του ιδρύματος, θα πραγματοποιούνται "Απογεύματα Ποίησης" στο Café Merlin καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

"Society Uncensored": Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυναμικές των Ρομά στη Στέγη

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης παρουσίαση της σειράς "Society Uncensored".

DMΜOs: To Υπουργείου Τουρισμού συστήνει ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Το DMΜOs (Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών) θα συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους.

Εξερευνήστε τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου

Διαδραστικοί χάρτες παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το μυθιστόρημα "Μια νύχτα του Αυγούστου" ζωντανεύει μέσα από την εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ"

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου παρουσιάζει τη διαδικτυακή εκδήλωση με εισηγήτρια την Πανωραία Καρανικολοπούλου.