Η 2023 Ελευσίς επιστρέφει στη γενέθλια γη

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε επισήμως στην Ελευσίνα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τελετή Παράδοσης Τίτλου Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Η Ελευσίνα, με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και τη Βέσπρεμ της Ουγγαρίας, παρέλαβαν στις 9 Ιανουαρίου τη σκυτάλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Περισσότερες από 60 πόλεις έχουν λάβει από τότε τον τίτλο.

Τελετή Παράδοσης Τίτλου Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Όπως τόνισε στην ομιλία της η Λίνα Μενδώνη, "η 2023 Ελευσίς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του σύγχρονου Ελληνικού και συνάμα ευρωπαϊκού Πολιτισμού, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από αριστουργηματικά μνημεία, αρχαίες μνήμες και ιστορικές γραφές της ελληνικής, επομένως και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελευσίς συστήνεται ως τόπος κοινωνικής ανάπτυξης, καινοτομίας και συλλογικότητας. Τα Ελευσίνια Μυστήρια και το έργο του Αισχύλου, που συνδέθηκε μοναδικά, μυστικά και άρρηκτα με τη γενέτειρά του, την ιερή πόλη, συγκροτεί ένα μοναδικό πλαίσιο ιστορίας για τον σύγχρονο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θεσμός ο οποίος γεννήθηκε, εδώ, στην Αθήνα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Η Αθήνα συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, τις ουμανιστικές αξίες του Δυτικού κόσμου. Οι αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωφόρο του Παρθενώνα, σε αυτά τα Γλυπτά που παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Γηραιά Ηπειρο.  Ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν σε έναν κοινό πολιτιστικό τόπο στον Ευρωπαίο πολίτη. Για την Ελλάδα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα "2023 Ελευσίς" επιστρέφει στη γενέθλια γη".

Τελετή Παράδοσης Τίτλου Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
Χαιρετισμός της Λίνας Μενδώνη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι "Από τις πιο φιλόδοξες και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκπροσωπεί τον αστείρευτο πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας ενώνει: τις αρχές της ελευθερίας, ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πόλεων που αναλαμβάνουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, καθώς και των απερχόμενων πρωτευουσών, Ες-συρ-Αλζέτ από το Λουξεμβούργο, Κάουνας από τη Λιθουανία και Νόβι Σάντ από τη Σερβία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.