Ο Χρήστος Πασσαλής τελικά κατάφερε να διαβάσει το "Δυσφορεί η νύχτα", αυτό το "δύσκολο, βίαιο και σκοτεινό" βιβλίο

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, που τάραξε τα νερά με την ταινία του «Ησυχία 6-9», λέει πως το βιβλίο τού θυμίζει τους «αγωνιώδεις συλλογισμούς» που έκανε όσο μεγάλωνε.

Πασσαλής ©Leonidas Toubanos

Η ταινία του Χρήστου Πασσαλή "Ησυχία 6-9", με προβολές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πήρε πολύ καλές κριτικές. Ο Πασσαλής έχει κάνει εντύπωση με τη συμμετοχή του στις ταινίες "Μαύρο Λιβάδι" του Β. Μαρινάκη και "Χώρα Προέλευσης" του Σ. Τζουμέρκα. Ενώ, δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις "Το βιβλίο του εαυτού μου, Επεισόδιο 1 - Παράδεισος" (2018), "Φάουστ" (2009), "Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς" (2017) και "GUNS! GUNS! GUNS!" (2009).

Η υπόθεση

Ένα μικρό κορίτσι σε μια οικογενειακή φάρμα στην Ολλανδία. Ο αδερφός της πνίγεται στην παγωμένη λίμνη. Είναι Χριστούγεννα. Η οικογένεια βυθίζεται σε ένα πένθος που είναι γεμάτο ζωύφια, τυριά, αγελάδες και παγωνιά. Το μικρό κορίτσι φοράει το παλτό του και αρνείται να το βγάλει.

Διαβάστε Επίσης

Ο συγγραφέας

O/η Marieke/Lucas Rijneveld είναι από την Ολλανδία κι αυτό το βιβλίο είναι το ντεμπούτο τ@. Κέρδισε το βραβείο Booker το 2020. Γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά του/της σε μια φάρμα στη Βόρεια Βραβάντη της Ολλανδίας, προτού μετακομίσει στην Ουτρέχτη. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νέες φωνές της ολλανδικής λογοτεχνίας.

Τι μου άρεσε

Ο αναγνώστης του βιβλίου μπαίνει μέσα στο μυαλό της ηρωίδας και παραμένει μέχρι το τέλος μέσα εκεί. Είναι ασύγκριτος ο τρόπος που το βιβλίο περιγράφει τους παράλογους, συχνά κωμικούς, απελπισμένους συλλογισμούς του μικρού κοριτσιού. Μου θυμίζει, όπως φαντάζομαι θα θυμίσει σε κάθε αναγνώστρια/αναγνώστη, τους αγωνιώδεις συλλογισμούς που είχα όσο μεγάλωνα: τις παράλογες συνδέσεις μεταξύ υποθετικών αιτίων και αιτιατών, τις μυστικές συμφωνίες που έκανα με πνεύματα και θεούς προκειμένου να μην πεθάνω απότομα και φρικτά, τα σημάδια που περίμενα να βρω δεξιά και αριστερά και που θα με έπειθαν ότι υπάρχει ενός είδους ασφάλεια ή τάξη γύρω μου. Όλα αυτά μέσα σε ένα παγωμένο αγροτικό τοπίο γεμάτο χιόνι και κοπριά που απειλεί να σε καταπλακώσει.

Τι δεν μου άρεσε

Είναι ένα δύσκολο, βίαιο και σκοτεινό βιβλίο. Το ξεκίνησα 2 φορές και το σταμάτησα επειδή φοβήθηκα το πού θα με οδηγούσε εσωτερικά. Το ολοκλήρωσα με την τρίτη προσπάθεια.

Θα το σύστηνες;

Χρειάζεται προσοχή αυτό το βιβλίο, νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεκινήσει κανείς σε μια απαιτητική περίοδο της ζωής του. Το συστήνω όμως γιατί η κατάβαση μέσα στο σκοτάδι της παιδικής ψυχής και του πένθους είναι λυτρωτική, συγκινητική και εν τέλει ελαφριά -με έναν παράλογο τρόπο.

Το "Δυσφορεί η νύχτα" του/της Marieke /Lucas Rijneveld, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".