8 μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (και λίγο πιο πέρα)

Τα νέα βιβλιοφιλικά στέκια της πόλης σας περιμένουν με νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις και καφέ.

Bibliotheque

Τι πιο αισιόδοξο να βλέπεις νέα βιβλιοπωλεία να ανοίγουν στην πόλη; Η εποχή της πανδημίας και των lockdowns οδήγησε πολλούς να πιάσουν βιβλία στα χέρια τους, αλλά τώρα τι κάνουμε; Διαβάζει η νέα γενιά ή το βιβλίο αποτελεί "σπορ" των μεγαλύτερων ηλικιών;  

Υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν και επιχειρούν τη σημερινή εποχή, ανοίγοντας ένα βιβλιοπωλείο. Δεν είναι απλά μία επιχειρηματική κίνηση αλλά μία κίνηση που κρύβει πάθος και αγάπη για το βιβλίο και τον αναγνώστη. Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία λειτουργούν και ως χώροι συνάντησης και επικοινωνίας, θεμέλια της κάθε γειτονιάς και μία ζεστή γωνιά για όσους αγαπάνε το διάβασμα.

Επιλέγουμε 8 βιβλιοπωλεία της Αθήνας (και ένα του Πειραιά), με την πλειοψηφία αυτών να έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο. Καλό διάβασμα!

Bibliotheque
Bibliotheque

Bibliotheque
 

Στους περίεργους καιρούς που ζούμε, το βιβλιοπωλείο που αντιστέκεται στην πλατεία Εξαρχείων. Ποίηση απέναντι σε λαμαρίνες. Η Bibliotheque του Βάσου Γεώργα και των συνεργατών του, μεταφέρθηκε πριν από λίγες μέρες σε νέο μεγαλύτερο χώρο, ακριβώς δίπλα από τον προηγούμενο και υπόσχεται να γίνει σημείο αναφοράς της περιοχής, τόπος συνάντησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η νέα Bibliotheque είναι πραγματικά εντυπωσιακή και… ψηλοτάβανη, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων από κάθε φάσμα, με έμφαση στην ποίηση και στις δικές του εκλεκτικές εκδόσεις.

Bibliotheque, Θεμιστοκλέους 74, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 8223067

Komprai
Κομπραί

Κομπραί
 

Γλυκιές αναμνήσεις φέρνει το σημείο που βρίσκεται το νέο βιβλιοπωλείο Κομπραί, με όνομα που παραπέμπει στον Προυστ. Πριν από αρκετά χρόνια, στον χώρο του λειτουργούσε το ιστορικό Vinyl Microstore, ένα από τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία-σταθμός της Αθήνας. Και χαίρεσαι να βλέπεις δύο νέες γυναίκες, την Δήμητρα Τσιούρβα και την Βικτόρια, να δίνουν ξανά ζωή στον χώρο και να επιχειρούν. Το Κομπραί είναι ένα γενικό βιβλιοπωλείο που στους ελάχιστους μήνες ζωής του, έχει συγκεντρώσει πληθώρα καλά επιλεγμένων τίτλων, ενώ έχει στήσει και ένα πολύ προσεγμένο παιδικό τμήμα. Το Κομπραί φτιάχνει και καφέ!

Κομπραί, Διδότου 34, τηλ: 211 750 8340

Διαβάστε Επίσης

hyper-hypo
Hyper Hypo

Hyper Hypo
 

Ενα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο που έλειπε από την Αθήνα και από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, δεν έχει κλείσει ακόμα ένα χρόνο, συγκεντρώνει ένα ιδιαίτερο "καλειδοσκόπιο" ανθρώπων, όπως και πολλών τουριστών και επισκεπτών της πρωτεύουσας. Στην οδό Βορέου, λίγα βήματα από την Αθηνάς, το Hyper Hypo του Στάθη Μητρόπουλου και Αντρέα Κόκκινου, μας προτείνει δεκάδες τίτλους βιβλίων και περιοδικών γύρω από τις τέχνες, τη μόδα, τη φωτογραφία και το design, ενώ μπορείς να βρεις ντικείμενα design και prints από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Στο υπόγειο του Hyper Hypo υπάρχει και ένα project space, με εναλλασσόμενες εκθέσεις τέχνης, που σημαίνει ότι πάντα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον εκεί.

Hyper Hypo, Βορέου 10, τηλ: 211 7359628

monocle
Μονόκλ

Μονόκλ
 

Ένα μικρό και πολύ όμορφο βιβλιοπωλείο στην ιδιαίτερη οδό Φειδίου, στην "καρδιά" της πόλης, που παρά το λιλιπούτειο μέγεθος έχει μεγάλη καρδιά και μπορείς να ανακαλύψεις πολλούς καλά επιλεγμένους τίτλους βιβλίων. Το Μονόκλ, δημιούργημα του ποιητή Αντώνη Τσόκου, ξεκίνησε σαν online λογοτεχνικό περιοδικό και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βιβλιοπωλείο. Μόλις έσβησε το πρώτο κεράκι γενεθλίων του και μέσα του μπορείς να βρεις βιβλία από μικρούς εκδοτικούς οίκους της χώρας και όχι μόνο, ενώ σε περιμένει και μία βαλίτσα με τις προσφορές του μήνα σε μεταχειρισμένους τίτλους. Η κίτρινη πόρτα του Μονόκλ, σε περιμένει να την ανοίξεις.

Μονόκλ, Φειδίου 11, τηλ: 212 1061611

red-n-noir
Red n' Noir

Red n' Noir


Σε λίγες μέρες κλείνει τα 3 χρόνια λειτουργίας του και αν προσθέσουμε την περίοδο της πανδημίας και των lockdown που δεν πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, το συνεργατικό βιβλιοπωλείο Red n’ Noir έχει καταφέρει πολλά, ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος για τους φίλους του βιβλίου, συγγραφείς και ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους. Με έμφαση στο αστυνομικό μυθιστόρημα, στα πολιτικά και ιστορικά βιβλία και στα κόμικς, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτά, ποιος δεν έχει βρεθεί σε κάποια θεματική βραδιά, μπαζάρ ή φεστιβάλ που έχει διοργανώσει το Red n’ Noir; Λειτουργεί και σαν βιβλιοκαφέ, τι καλύτερο από το να απολαύσεις τον καφέ μαζί με ένα βιβλίο και άλλα ανήσυχα πνεύματα στην καρδιά της Κυψέλης;

Red n’ Noir, Δροσοπούλου 52, Κυψέλη, τηλ: 211 1827447

Zatopek
Zatopek

Zatopek


Με όνομα εμπνευσμένο από τον σπουδαίο Τσέχο Ολυμπιονίκη δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Εμίλ Ζάτοπεκ, με το ιδιαίτερο στιλ τρεξίματος που είχε, το Zatopek βάζει την Καλλιθέα στον βιβλιοφιλικό χάρτη της Αθήνας. Άνοιξε το 2021 και λειτουργεί και σαν οργανωμένο βιβλιοκαφέ, προσφέροντας κρασί, τσάι, κοκτέιλ, σνακς, αλμυρά και γλυκά πιάτα. Το βιβλίο δεν έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον καφέ, το αντίθετο. Κοινωνικοποιείσαι, ανοίγεις διάλογο, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, πάντα με αφορμή ένα καλό βιβλίο, ένα ζεστό καφέ ή και τα δύο μαζί. Στο πολύ όμορφα διακοσμημένο Zatopek πραγματοποιούνται και πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις, ακόμα και jazz συναυλίες, φυσικά θα βρείτε και τους πιο ενδιαφέροντες νέους και παλιούς τίτλους βιβλίων όλων των εκδοτικών οίκων. 

Zatopek, Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα, τηλ: 211 73.51.013
 

Librofilo
Librofilo & Co

Librofilo & Co


Το Librofilo & Co άνοιξε πριν από ένα χρόνο και μας υποδέχεται ζεστά με μία street art τοιχογραφία του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Μέσα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο φιλόξενα, με μία μεγάλη γκάμα από λογοτεχνικά βιβλία, δοκίμια και προτάσεις για παιδιά, βιβλιοπαρουσιάσεις και μία πολύ ενεργή μηνιαία λέσχη ανάγνωσης. Τα μικρά βιβλιοπωλεία και οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις κρατάνε ζωντανές τις γειτονιές και τον πολιτισμό, συνδέουν τους ανθρώπους. Το Librofilo & Co του Άγη Αθανασιάδη και της Ζωζέτας Ανδρουλάκη, ξεκίνησε μέσα από το βιβλιοφιλικό blog "LIBROFILO, a books' aficionado” του Άγη και την αγάπη των δύο συνεργατών για το καλό βιβλίο.

Librofilo & Co, Βεΐκου 101, Κουκάκι, τηλ: 210 9224899

Fata Libelli
Fata Libelli

Fata Libelli


Αφήνουμε το κέντρο της Αθήνας, την Κυψέλη και την Καλλιθέα και κατηφορίζουμε στον Πειραιά. Το βιβλιοπωλείο Fata Libelli του Σπύρου Βαλτετσιώτη άνοιξε το 2021 και βρίσκεται στην οδό Πραξιτέλους, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον νέο σταθμό του Μετρό, Δημοτικό Θέατρο. Οι αποστάσεις πλέον έχουν μηδενιστεί και όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο Πειραιάς πάντα είχε μεγάλη παράδοση στα βιβλιοχαρτοπωλεία, ελάχιστα, όμως, τα παραδείγματα αμιγών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Το Fata Libelli, με την πολύ όμορφη πρόσοψη και έμφαση στη λογοτεχνία, έρχεται να αλλάξει αυτή την πεποίθηση και να προσφέρει στον Πειραιώτη αναγνώστη αυτό που έλειπε από καιρό.

Fata Libelli, Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς, τηλ: 210 4296681

Διαβάστε Επίσης



 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.