Imaginary Graffiti Bookstore: Ένα νέο βιβλιοπωλείο στην Αθήνα για τους φίλους του graffiti

Η Τέχνη του Δρόμου βρήκε το δικό της βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης, με μοναδικές εκδόσεις για το graffiti και την street art.

RTMone


Το Imaginary Graffiti Bookstore είναι το νέο "παιδί" των καλλιτεχνών RTMone και Νάντιας Στασινού, ζευγάρι και στη ζωή. Βρίσκεται μέσα στο χώρο του εργαστηρίου ζωγραφικής Imaginary Rooms, που τα τελευταία χρόνια μαθαίνει σε παιδιά 7-15 ετών τα μυστικά της εικονογράφησης, του σχεδιασμού χαρακτήρων, του design, ακόμα και εργαστήρια graffiti για παιδιά. Ναι, μην το βλέπετε καθόλου παράξενο. 

Στο Imaginary Graffiti Bookstore θα βρείτε μία πλειάδα από εκδόσεις (βιβλία, περιοδικά, prints, κάρτες) γύρω από το graffiti και την street art. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αυτοεκδόσεις και τα πολλά βιβλία για graffiti με "πρωταγωνίστρια" την Αθήνα. Άνοιξε στις αρχές του 2022 και ήδη οι φίλοι του graffiti -και όχι μόνο- το έχουν αγκαλιάσει. 

Ο RTMone, από τους πιο γνωστούς graffiti writers και ο ίδιος, μίλησε στο "α" για αυτό το νέο εγχείρημα. 

RTMone επί το έργον
RTMone επί το έργον

Πότε άνοιξε το Imaginary Graffiti Bookstore και τι μπορεί να βρει κάποιος σε αυτό;
Το Imaginary Graffiti Bookstore ουσιαστικά δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες, εντός του εργαστηρίου ζωγραφικής Imaginary Rooms, ως ένα side project των ευρύτερων δραστηριοτήτων μας, που πάντα τα αφορούν τη μετάδοση της γνώσης και της έμπνευσης, αναφορικά με τα πεδία με τα οποία καταπιανόμαστε, όπως η τέχνη του Graffiti.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την απίστευτη άνθηση urban εκδόσεων και αυτοεκδόσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, να φέρουμε limited editions που γουστάρουμε και οι ίδιοι σαν αναγνώστες, αλλά μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να ενημερωθείς για την ύπαρξη τους και ήταν αρκετά κοστοβόρα η διαδικασία παραγγελίας τους, όπως επίσης και να αλληλεπιδράσουμε με τους ομοϊδεάτες, είτε είναι ένα παιδί δημοτικού που ενθουσιάζεται με ένα graffiti coloring book, είτε είναι ένας ενήλικας graffiti nerd.

RTMone και Νάντια Στασινού
RTMone και Νάντια Στασινού

Όπως προαναφέρατε, το θεωρείτε σαν το μικρό αδελφάκι του Imaginary Rooms; Τι είναι το Imaginary Rooms;
Επίσημα αποτελεί ένα μικρό αδελφάκι του Imaginary Rooms, μαζί με το μικρό μας βιβλιοπωλείο για παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, το Concrete Project store της Νάντιας και το νέο μικρό μας εκδοτικό οίκο Grow Up Publishing.
Το Imaginary Rooms είναι εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά 6-15 ετών. Βασική μας αρχή είναι να μη βαριόμαστε εμείς, άρα ούτε και τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις μας. Οπότε, ασχολούμαστε με τα καλλιτεχνικά πεδία που μας εκφράζουν απόλυτα, που είναι το Character Design, το Graffiti, το Doodle Art και η Εικονογράφηση. Με τους συμμετέχοντες μοιραζόμαστε την πορεία όλων μας των projects σε πραγματικό χρόνο και προσπαθούμε  να εξελισσόμαστε ταυτόχρονα, όπως επίσης να υπάρχει έμπνευση κι από τις δύο πλευρές. Πριζώνουμε τα παιδιά, για να μας πριζώνουν, για να τα πριζώνουμε, για να μας πριζώνουν...

Πώς υποδέχτηκαν οι graffiti writers και οι φίλοι του graffiti και της street art το Imaginary Graffiti Bookstore;
Το κοινό αγκάλιασε το project μας. Παρόλα αυτά υπάρχει δημιουργικός αναβρασμός στην πόλη, ο κόσμος παράγει έργο κι έχει να παρακολουθήσει πολλά τρέχοντα δρώμενα, οπότε η πληροφορία κινείται πιο αργά και μαθαίνουν για το βιβλιοπωλείο μας σιγά σιγά. 

Faces n Chases Το περιοδικό του Imaginary Graffiti Bookstore
Faces n Chases, το περιοδικό του Imaginary Graffiti Bookstore

Θα προσθέτατε και εκδόσεις και από άλλες μορφές τέχνης;
To Imaginary Rooms και κατ' επέκτασιν το Imaginary Graffiti Bookstore αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, οπότε μπορεί να επεκταθεί, να μετουσιωθεί σε κάτι άλλο και να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. Επομένως, ναι, είναι πιθανό να προστεθούν κι άλλες εκδόσεις από μια ευρύτερη ποικιλία μορφών τέχνης. Ειδικά το νέο κύμα risography printing εκδόσεων που έχει έρθει δυναμικά στη χώρα μας, δημιουργεί την ανάγκη σε νέους δημιουργούς εκδόσεων να αναζητούν χώρους φιλοξενίας τους, προσεγγίζοντας μας και γεννώντας μας νέες ιδέες.

Κάποιοι τίτλοι από το Imaginary που ξεχωρίζουν και μας τους προτείνετε ανεπιφύλαχτα;
Δεν μπορούμε να μην προτείνουμε τις δικές μας εκδόσεις από την "Grow Up Publishing" και πιο συγκεκριμένα το περιοδικό "Faces n Chases" με συνεντεύξεις γκραφιτάδων που κάνουν αποκλειστικά Characters, καθώς και τη νέα σειρά fanzines σύντομων μονογραφιών, με το πρώτο μέρος να φιλοξενεί δουλειές του Ελληνογάλλου Ioye.
Φοβερές εκδόσεις αποτελούν τα "τούβλα" "Auszugsweise Athen" vol. 1 και 2, τα οποία αποτελούν μια φοβερά ενδιαφέρουσα καταγραφή των graffiti της Αθήνας μέσα από τα μάτια του Βερολινέζου Bsos. Όλα τα έντυπα του απίστευτης ποιότητας risography εκδοτικού οίκου Keda Press -από τη Θεσσαλονίκη- αποτελούν must have διαμάντια. Τέλος, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε το "Migrantes Valientes" την limited edition documentary εφημερίδα του φωτογράφου και γκραφιτά Pablo Alison, ο οποίος καταγράφει το μεταναστευτικό κίνημα του Μεξικό -προς Αμερική-  μέσω "σκαρφαλώματος" σε τρένα, όπως και το γραφιστικό διαμάντι των 1UP  και Captain Olf "Gentle People Tour", που καταγράφει το ταξίδι τους στην Αυστραλία με την ιδιαιτέρως σημαντική φωτογράφο Martha Cooper.

Auszugsweise Athen
Το βιβλίο Auszugsweise Athen σε δύο τόμους για το graffiti στην Αθήνα

Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί το Imaginary Graffiti Bookstore στο μέλλον;
To μέλλον είναι τώρα! Ξεκινήσαμε να εκδίδουμε νέα fanzines, έχουμε μια λίστα καλλιτεχνών που ευελπιστούμε να συμμετέχουν στα  επόμενα fanzines, παρακολουθούμε τι νέο βγαίνει και προσπαθούμε να το φέρουμε, κάναμε ήδη το πρώτο signing event με τον Ioye και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε εξωστρεφείς, να αλληλεπιδράσουμε με κόσμο, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο χώρο των εκδόσεων και των χαρούμενων αναγνωστών και περιμένουμε και τα σχόλια του κοινού, για να επαναπροσδιοριστούμε και να αναβαθμιστούμε. Επομένως, θα θέλαμε να ωριμάσουμε, παρέα με αναγνώστες και graffiti και art lovers που ωριμάζουν.

Imaginary Rooms & Graffiti Store | Πόντου 48, Αθήνα (κοντά στον σταθμό Metro Μέγαρο Μουσικής) | 6945990207

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".