Τα δωρεάν της εβδομάδας (5-11/11): Περιπλανήσεις σε ψυχιατρεία και η "Αντώνα" του Γιάννη Σκουρλέτη στη Στέγη

Ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ στο Δρομοκαΐτειο, το θεατρικό alter ego της Μπέττυ Βακαλίδου σε έναν διάλογο θεάτρου και οθόνης και ό,τι μπορείς να κάνεις στην πόλη αυτή τη βδομάδα χωρίς εισιτήριο.

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας

48 καλλιτέχνες μετατρέπουν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο σε χώρο τέχνης, μελετώντας με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα τους πολλαπλούς "Εγκλεισμούς" που βιώνουμε ως άτομα: φυλακές, νοσοκομεία, χώροι εργασίας, σχολεία, καραντίνες, μηχανισμοί, τιμωρίες και δομές που εγκλωβίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το άτομο και ορίζουν τη συμπεριφορά του. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 11/11.

Η "Αντώνα", δημιούργημα της συγγραφέως Γλυκερίας Μπασδέκη, που ενθουσίασε το κοινό μέσα από το μονόπρακτο του Γιάννη Σκουρλέτη, έρχεται στη Στέγη (11/11) για να μπλέξει θέατρο με video art, πραγματικότητα με εικονικότητα. Η Μπέττυ Βακαλίδου ξανασυναντά το θεατρικό της alter ego στο "Οι 7 θάνατοι της Αντώνας", το καινούριο καλλιτεχνικό πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant.

Διαβάστε Επίσης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ανοίγει μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα του "Απο-τουρισμού", στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος της 59ης Μπιενάλε Βενετίας, σύμφωνα με το οποίο, ειδικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, θεωρητικοί της οικολογίας και επαγγελματίες θα προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης, κατανάλωσης, παραγωγής και ελεύθερου χρόνου, τα οποία σχετίζονται με την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Καλεσμένοι της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 8/11 (1 μ.μ.) είναι ο καθηγητής Άγγελος Βαρβαρούσης και η καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου, η οποία θα παρουσιάσει το βίντεό της "Στη σκιά της σεζόν".

ΕΜΣΤ απο-τουρισμός

Από 10 έως 13 Νοεμβρίου, η Ταινιοθήκη τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου με την προβολή 6 ταινιών εμπνευσμένων από το λογοτεχνικό έργο και τη ζωή του Πορτογάλου συγγραφέα.

Και καθώς πλησιάζει η ώρα για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, το Ολυμπιακό Μουσείο παρέχει από 7-14 Νοεμβρίου δωρεάν είσοδο στη μόνιμή του έκθεση αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες δρομείς (με την επίδειξη του επιβεβαιωτικού e-mail συμμετοχής).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας

  • Video Art

Στα όρια θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο το video art πρότζεκτ του Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant. Η Αντώνα, η αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, το θεατρικό alter ego της Μπέττυς Βακαλίδου, διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα.

Εγκλεισμοί

  • Μεικτά Μέσα

Το πρώτο ψυχιατρείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, το Δρομοκαΐτειο, γίνεται χώρος συνεύρεσης 48 καλλιτεχνών, οι οποίοι μελετούν την ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, εστιάζοντας όχι μόνο στους περιορισμούς της πραγματικότητας, αλλά και σε εκείνους που έχουν να κάνουν με την ηθική μας. Στρατόπεδα, φυλακές, νοσοκομεία, αλλά και η πιο πρόσφατη καραντίνα που μας ταλαιπώρησε επί 2 έτη, γίνονται πυρήνας έμπνευσης για το ομαδικό πρότζεκτ υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, μέσα από το οποίο ανακαλύπτουμε ένα εγχείρημα έργων από όλο το φάσμα της τέχνης: γλυπτά, και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στη HotelBrain το Paradise Resort Evia

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Paradise Resort Evia συνεργάζεται με την HotelBrain, σημαντικό μέλος της Radisson Individual.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/11/2025

Πού θα απολαύσεις την μεγαλύτερη Πανσέληνο του χρόνου στην Αθήνα

Το ‘Φεγγάρι του Κάστορα’ θα κάνει την γκράντε εμφάνισή του, απόψε, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου.

Τι θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Νοέμβριο

Το φετινό Athens Bar Show και μια χριστουγεννιάτικη έκπληξη μάς περιμένουν στον Κεραμεικό.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς "σερβίρει" σήμερα για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο μύθος του τένις στο Vanda Pharmaceuticals Hellenic Championship ATP 250

Κόκκινο Κρασί + Παγωτό Βανίλια: Ένα ακόμα TikTok trend ή ένας αληθινά γευστικός συνδυασμός;

Το viral trend φαίνεται να κερδίζει τους χρήστες που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αξίζει όμως;