Τα δωρεάν της εβδομάδας (29/10-4/11): Τελευταίες μέρες με το "Maman" στο Νιάρχο και ένα "Σimposio" στη Βαρβάκειο

Από το Νιάρχο στην Τεχνόπολη και από τη Βαρβάκειο σε διάσημες αθηναϊκές γκαλερί, αυτά είναι τα events που μπορείς να επισκεφθείς στην πόλη αυτή την εβδομάδα χωρίς εισιτήριο.

Louise Bourgeois, Maman (2000), ΚΠΙΣΝ Νίκος Καρανικόλας © The Easton Foundation Άδεια αναπαραγωγής από τον ΟΣΔΕΕΤΕ, Αθήνα, και τη VAGA at ARS, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την αποχώρηση του εμβληματικού γλυπτού της Μπουρζουά "Maman" από το ΚΠΙΣΝ, και το πάρκο μας καλεί σε μία τελευταία περιήγηση (4/11, 5.15 μ.μ.) στην εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση παρέα με τη Γαλήνη Νόττι, βοηθό επιμελήτρια του ΝΕΟΝ. Και όπως πάντα, ο Νιάρχος είναι το ιδανικό μέρος για ελεύθερη άθληση, με προγράμματα όπως "Αθλητισμός για Όλους" στις 29 & 30/10, "SNF Running Team" για διαλειμματική προπόνηση στίβου ή μαθήματα Tai Chi στο Ξέφωτο του πάρκου (29/10, 8.30 π.μ.).

Όσοι επιθυμείτε μια πιο χαλαρή εξόρμηση στη φύση, μπορείτε να βολτάρετε στον Εθνικό Κήπο και να ανακαλύψετε τη νέα έκθεση επαυξημένης πραγματικότητας "Seeing the invisible" ή, αν βρεθείτε κοντά στο Γκάζι, να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου όπου η επετειακή έκθεση "Θυμάμαι το ‘22" θα φιλοξενείται έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στις 4 Νοεμβρίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα λογοτεχνικά έργα που έχουν διασκευαστεί σε κόμιξ ή graphic novel και, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θα τρέχουν παράλληλα workshops, ομιλίες και μια διεθνή έκθεση. Ακόμη, η The Blender Gallery δονείται σε πανκ ροκ ρυθμούς με την έκθεση φωτογραφικού βιβλίου "But, Why Palanka" του Θοδωρή Βρανά (3-5/11), ενώ το Tavros προβάλλει την Τετάρτη 2/11 (8.30 μ.μ.) το φιλμ "Leviathan" των Λισιέν Καστέϊν-Τέιλορ και Βερένα Παραβέλ, στο πλαίσιο της έκθεσης "The Sea Around Us". 

The Sea around us
Στιγμιότυπο, Leviathan των Lucien Castaing-Taylor και Véréna Paravel, 2012 © Arrête Ton Cinéma

Για τους βιβλιοφάγους, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους διοργανώνει ένα μεγάλο μπαζάρ βιβλίου με εκδόσεις του ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται  πρωτότυπες και μεταφρασμένες μελέτες από όλο το φάσμα των επιστημών, καθώς και έργα της αρχαίας και νεότερης λόγιας γραμματείας, βιβλία τέχνης, φωτογραφικά λευκώματα, βιβλία γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, τη Μικρασιατική Καταστροφή κ.ά. Το μπαζάρ θα διαρκέσει από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τέλος, η ιστορική Βαρβάκειος Αγορά μετατρέπεται σε ένα πρωτότυπο "Σimposio": κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα και μέχρι το τέλος της άνοιξης, ξεκινώντας από τις 30/10 (1-11.30 μ.μ.), η αγορά θα φιλοξενεί μια μοναδική γιορτή με dj sets, ζωντανά περφόρμανς καλλιτεχνών και πάγκους με πιάτα από διάφορες χώρες, τα οποία θα συνοδεύονται φυσικά από ποτό σε αυτοσχέδια μπαρ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θυμάμαι το ‘22

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ηχητικά αρχεία με προφορικές μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούν τη βασική εκθεσιακή συλλογή, ενώ η ίδια η έκθεση συνομιλεί με τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μαρτυρώντας τόσο το ταξίδι της προσφυγιάς όσο και του φωταερίου. 8 εκθεσιακές θεματικές καθοδηγούν τον επισκέπτη βοηθώντας τον να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και του μουσείου στην Τεχνόπολη.

The Sea Around Us

  • Μεικτά Μέσα

Η θάλασσα μπορεί συνήθως να σχετίζεται με έννοιες όπως η γαλήνη και η ανεμελιά, αλλά στο Tavros οι καλλιτέχνες τη συνδέουν και με τον μόχθο, την προσδοκία, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα. Η έκθεση είναι μια σύγχρονη ανάγνωση της θάλασσας και των λιμανιών που προέκυψε μέσα από μια διετή έρευνα του Εργαστηρίου Ιστορία και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ).

Θοδωρής Βρανάς. But, Why Palanka

  • Φωτογραφία

Το φωτογραφικό βιβλίο του Θοδωρή Βρανά αφορά το tour που έκανε με τη μπάντα του Pale Oaks στα Βαλκάνια, ακολουθώντας το μουσικό σχήμα Bandage.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όσα μας περιμένουν τον Φεβρουάριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο καινούργιος μήνας φέρνει πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην καρδιά της Κυψέλης, που περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τις εξερευνήσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

To Athens Street Food Festival επιστρέφει για 10η φορά με παγκόσμια κουζίνα

Το Athens Street Food Festival, ο θεσμός που από το 2016 άλλαξε τον χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας, επιστρέφει στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ., στο Γκάζι, τον Μάιο.

Ένα νέο τριήμερο φεστιβάλ ενώνει τον κόσμο του κρασιού και της μπύρας

Τι ακριβώς είναι το Sour Festival, που έρχεται στο Κουκάκι από 13 έως 15 Φεβρουαρίου.

Δωρεάν στο Μέγαρο Μουσικής: Διάλεξη για το Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρχαίας Μήλου

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου αρχίζει ο φετινός κύκλος επιστημονικής διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: "Αιγαίο: Τρία Θέατρα στο Φως του Ήλιου".

Γιατί απεργούν αύριο και μεθαύριο τα ταξί στην Αθήνα

Νέα απεργία την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, οπότε η Αθήνα θα μείνει χωρίς ταξί για ένα 48ωρο.

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Καινούργιος μήνας, νέα εβδομάδα και φρέσκες προτάσεις για να ανακαλύψουμε τι μας περιμένει στην πρωτεύουσα.

Τα ΒορΟινά ήρθαν ξανά στην Αθήνα

Σήμερα, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, οι "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αγαπημένη οινική εκδήλωση και προσκαλούν το οινόφιλο κοινό σε γευστικές δοκιμές με εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα που ξεχωρίζουν.