Ανακαλύπτοντας την πρώιμη ελληνική τυπογραφία και το έργο του Αριστοτέλη

Με αφορμή δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, το Μουσείο Κανελλοπούλου κάνει μια αναδρομή στην πορεία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και το πώς συνέβαλε στην διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο.

Aριστοτέλους, Άπαντα, τόμος Β', έκδ. Άλδος Μανούτιος, Βενετία 1497, (Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Δ 2539)

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις: ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Άλδο Μανούτιο (1497) και το Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, θα μάθουμε περισσότερα για την πορεία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και για το πώς συνέβαλε στην διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο. Η δράση-σεμινάριο "Πρώιμη τυπογραφία & Αριστοτέλης" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, θα ξεναγήσει το κοινό στην συλλογή αρχετύπων και παλαιτύπων του μουσείου, επισημαίνοντας τους βασικούς σταθμούς στην διαδρομή της ελληνικής τυπογραφίας.

Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, λιθογράφος-τυπογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά), θα παρουσιάσει τεχνικές στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης κειμένου σε χειροποίητο χαρτί και θα μιλήσει για τις μεθόδους της πρώιμης τυπογραφίας.

Ο Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για το έργο του Αριστοτέλη και θα εξηγήσει τους λόγους της απήχησής του την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Πληροφορίες: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου | 22-23/10 | 11 π.μ. - 1 μ.μ. | Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3 €, μειωμένο 2 €)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 & Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".