Ανακαλύπτοντας την πρώιμη ελληνική τυπογραφία και το έργο του Αριστοτέλη

Με αφορμή δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, το Μουσείο Κανελλοπούλου κάνει μια αναδρομή στην πορεία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και το πώς συνέβαλε στην διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο.

Aριστοτέλους, Άπαντα, τόμος Β', έκδ. Άλδος Μανούτιος, Βενετία 1497, (Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Δ 2539)

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις: ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Άλδο Μανούτιο (1497) και το Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, θα μάθουμε περισσότερα για την πορεία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και για το πώς συνέβαλε στην διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο. Η δράση-σεμινάριο "Πρώιμη τυπογραφία & Αριστοτέλης" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, θα ξεναγήσει το κοινό στην συλλογή αρχετύπων και παλαιτύπων του μουσείου, επισημαίνοντας τους βασικούς σταθμούς στην διαδρομή της ελληνικής τυπογραφίας.

Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, λιθογράφος-τυπογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά), θα παρουσιάσει τεχνικές στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης κειμένου σε χειροποίητο χαρτί και θα μιλήσει για τις μεθόδους της πρώιμης τυπογραφίας.

Ο Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για το έργο του Αριστοτέλη και θα εξηγήσει τους λόγους της απήχησής του την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Πληροφορίες: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου | 22-23/10 | 11 π.μ. - 1 μ.μ. | Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3 €, μειωμένο 2 €)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 και Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Δήμος Καλλιθέας βάζει τα γιορτινά του

Στην Πλατεία Δαβάκη θα ξεκινήσει το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του δήμου με μια αξέχαστη συναυλία, ενώ οι γιορτινές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Γενάρη σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της περιοχής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

Η μαγεία των Χριστουγέννων έρχεται στο City Link

Και αυτά τα Χριστούγεννα, μια βόλτα στο φωτεινό και εορταστικό City Link θα μας χαρίσει απολαυστικές στιγμές συνδυάζοντας μουσική, θέαμα, ψώνια και την έξοδό σας για φαγητό και ποτό.

Το M Shop υποδέχεται την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου

Χειροποίητα γούρια και δώρα, αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μέγαρο Μουσικής, ένα πολύ ιδιαίτερο ημερολόγιο και συλλεκτικές μεταξοτυπίες με την υπογραφή του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Ξένου.

"Βγες εκτός κάδρου" με τον νέο smartphone εκτυπωτή INSTAX SQUARE Link

Με τόσες δυνατότητες και επιλογές άφησε τη δημιουργικότητά σου να εκφραστεί όπως ποτέ ξανά και μοιράσου τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες λήψεις με φίλους και συγγενείς, όσο μακριά κι αν βρίσκονται.

ARIA HOTELS: Τι λέτε για χριστουγεννιάτικη απόδραση στο Κέντρο;

Ονειρεύεστε διακοπές σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη; Χριστουγεννιάτικες βόλτες σε γραφικά σοκάκια, shopping therapy μπροστά από λαμπερές βιτρίνες, κι αλλαγή του χρόνου κάτω από επιβλητικά μνημεία και τοπόσημα με ιστορία; Φέτος δε χρειάζεται να πάτε μακριά!

"Το Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι της αγάπης" είναι πάλι κοντά μας

Εκεί θα διαλέξετε χριστουγεννιάτικα δώρα από τις χειροποίητες δημιουργίες και από τη μεγάλη συλλογή προϊόντων, τα οποία προσφέρουν εταιρίες και ιδιώτες που στηρίζουν "Το Εργαστήρι".

"Ανήφορος": Διαβάσαμε το μέχρι πρόσφατα αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη

Στον "Ανήφορο", το μοναδικό, μέχρι τώρα, αδημοσίευτο μυθιστόρημά του, που εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νίκος Καζαντζάκης συμπυκνώνει την κοινωνική και μεταφυσική του αγωνία.