Ραντεβού στο Αστεροσκοπείο για να θαυμάσουμε τη μερική έκλειψη ηλίου

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αστεροσκοπείου θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση του ξεχωριστού φυσικού φαινομένου.

Solar eclipse © Αντώνης Φαρμακόπουλος, αστροφωτογράφος

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διόσκουροι" μας καλεί στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, να παρατηρήσουμε ένα ξεχωριστό φυσικό φαινόμενο: μια μερική έκλειψη ηλίου.

Solar eclipse
© Αντώνης Φαρμακόπουλος, αστροφωτογράφος

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αστεροσκοπείου θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης. Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, ενώ στον εσωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλειψεις που έχουν παρατηρηθεί ανά τον κόσμο. Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρατήρηση μερικής έκλειψης Ηλίου απο το Αστεροσκοπείο

Παρατήρηση μερικής έκλειψης Ηλίου απο το Αστεροσκοπείο

Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του ηλίου. Το φαινόμενο ξεκινά στις 12.36 π.μ.. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 37,8%) θα πραγματοποιηθεί στις 1.43 μ.μ. και το φαινόμενο ολοκληρώνεται στις 2.51 μ.μ.

Παρατήρηση μερικής έκλειψης Ηλίου απο το Αστεροσκοπείο - ειδικά γυαλιά

Πληροφορίες για την έκλειψη εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Προσβάσιμη για άτομα με οπτική αναπηρία πλέον η Ακρόπολη

Ένα συνολικό πρόγραμμα με απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Βιβλία από διαφορετικές εκδόσεις έρχονται στα ελληνικά ράφια και θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος της χρονιάς στην πόλη.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο.

Πώς ξεκίνησε η μανία με την Black Friday;

Κάθε Νοέμβρη, ο κόσμος περιμένει την πολυπόθητη "Μαύρη Παρασκευή" για να κάνει τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτή η μέρα;

Ο Χρήστος Μάστορας στο νέο Esquire

Το τεύχος Χειμώνας 2022-23 κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.