Tο Ίδρυμα Μποδοσάκη τιμά την επιστημονική αριστεία

Τα βραβεία απένειμε στους 6 διακεκριμένουςνέους επιστήμονες η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονεμήθηκαν από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Πέμπτη 16 Ιουνίου σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι έξι επιστήμονες που βραβεύθηκαν διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συμβολή στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονικούς τομείς και για την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.  

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Η τελετή τίμησε την επιστημονική αριστεία, αλλά και τα 50 χρόνια δράσης του Ιδρύματος καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση πέντε δεκαετιών προσφοράς του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην κοινωνία. 50 χρόνια δωρεών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με όραμα Μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών με Δυνατότητες και Προοπτική για Όλους. 50 χρόνια με στρατηγικούς πυλώνες δράσης την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ως αναγνώριση της επιστημονικής τους αριστείας, τιμήθηκαν από τον θεσμό των Επιστημονικών Βραβείων 2021 του Ιδρύματος Μποδοσάκη οι εξής:

Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Βιοεπιστημών, Κλάδου Βιοϊατρικών Επιστημών
•    Χρήστος Κυρατσούς, Senior Vice President of Research στη Regeneron Pharmaceuticals Inc. 
•    Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσολογίας Όγκων στην Ιατρική Σχολή του New York University.

Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Βασικών Επιστημών, Κλάδου Μαθηματικών
•    Στέφανος Αρετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο University of Toronto
•    Θεμιστοκλής Σαψής, Καθηγητής Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών | Ινστιτούτο για Δεδομένα, Συστήματα και Κοινωνία | Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής

Επιστημονικό Βραβείο  Τομέα Κοινωνικών Επιστημών, Κλάδου Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης, Νομικής Επιστήμης
•    Μυρτώ Καλουπτσίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University
Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας, Κλάδου Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Τεχνολογίες Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα, Αποδοτικής Χρήσης και Διατήρησης Ενέργειας
•    Αντώνης Παπαβασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Στην Τελετή Απονομής στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου παρέστησαν προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, του χώρου των επιστημών, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών και παρακολούθησαν τις σύντομες παρουσιάσεις των βραβευόμενων.

Ο Στέφανος Αρετάκης ανέδειξε τη σημασία της ανάλυσης της δυναμικής των μελανών οπών. Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων "ακραίων" Μελανών Οπών, η οποία ονομάστηκε "αστάθεια Αρετάκη" και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική. Έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα του Αϊνστάιν προς τον γιο του: "Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να κρατάμε την ισορροπία μας θα πρέπει να κινούμαστε.", προσέθεσε όμως ότι "θα πρέπει να κινούμαστε προς τα εμπρός γιατί μόνο τότε η ισορροπία του ποδηλάτου είναι ευσταθής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αστάθεια δεν έχει κι αυτή κάποιες φορές τη χρησιμότητά της".

Ο Θεμιστοκλής Σαψής μίλησε για την πρόβλεψη και κατανόηση μέσω αυστηρής μαθηματικής μεθοδολογίας των ακραίων φυσικών φαινομένων, συμβάντων με πολύ περιορισμένη προβλεψιμότητα και εγγενή αβεβαιότητα, όπως τα ακραία φαινόμενα στους ωκεανούς. Έκλεισε με λόγια του Ιμάνουελ Κάντ:  "Η ευφυία ενός ανθρώπου μπορεί να μετρηθεί με το πόσες αβεβαιότητες μπορεί να αντέξει".

Ο Χρήστος Κυρατσούς παρουσίασε την αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών, όπως ο Έμπολα και ο SARS-COV-2 με νέες ισχυρές θεραπείες, στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα κοκτέιλ αντισωμάτων για τη θεραπεία των πρώτων σταδίων της μόλυνσης με SARS-COV-2. Ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος περιέγραψε το έργο του στον τομέα της μηχανικής του γονιδιώματος του καρκίνου και του μεταβολισμού του. Η προσέγγισή του γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στη βιολογία του καρκίνου και την ανοσολογία. Ο Αντώνης Παπαβασιλείου  παρουσίασε τις εφαρμογές της έρευνάς του στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων και την υψηλής κλίμακας διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μυρτώ Καλουπτσίδη

Η Μυρτώ Καλουπτσίδη παρουσίασε ορισμένα από τα βασικά αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνάς της στην εφαρμοσμένη μικροοικονομία και στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών στο διεθνές εμπόριο. Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την προαγωγή της παιδείας και θεσπίστηκε το 1992. Μέχρι σήμερα έχει αναγνωρίσει το έργο 57 επιστημόνων που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, τιμώντας την ηθική τους συνέπεια και επιδιώκοντας να συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων για την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.