Tο Ίδρυμα Μποδοσάκη τιμά την επιστημονική αριστεία

Τα βραβεία απένειμε στους 6 διακεκριμένουςνέους επιστήμονες η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονεμήθηκαν από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Πέμπτη 16 Ιουνίου σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι έξι επιστήμονες που βραβεύθηκαν διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συμβολή στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονικούς τομείς και για την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.  

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Η τελετή τίμησε την επιστημονική αριστεία, αλλά και τα 50 χρόνια δράσης του Ιδρύματος καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση πέντε δεκαετιών προσφοράς του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην κοινωνία. 50 χρόνια δωρεών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με όραμα Μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών με Δυνατότητες και Προοπτική για Όλους. 50 χρόνια με στρατηγικούς πυλώνες δράσης την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ως αναγνώριση της επιστημονικής τους αριστείας, τιμήθηκαν από τον θεσμό των Επιστημονικών Βραβείων 2021 του Ιδρύματος Μποδοσάκη οι εξής:

Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Βιοεπιστημών, Κλάδου Βιοϊατρικών Επιστημών
•    Χρήστος Κυρατσούς, Senior Vice President of Research στη Regeneron Pharmaceuticals Inc. 
•    Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσολογίας Όγκων στην Ιατρική Σχολή του New York University.

Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Βασικών Επιστημών, Κλάδου Μαθηματικών
•    Στέφανος Αρετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο University of Toronto
•    Θεμιστοκλής Σαψής, Καθηγητής Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών | Ινστιτούτο για Δεδομένα, Συστήματα και Κοινωνία | Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής

Επιστημονικό Βραβείο  Τομέα Κοινωνικών Επιστημών, Κλάδου Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης, Νομικής Επιστήμης
•    Μυρτώ Καλουπτσίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University
Επιστημονικό Βραβείο Τομέα Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας, Κλάδου Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Τεχνολογίες Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα, Αποδοτικής Χρήσης και Διατήρησης Ενέργειας
•    Αντώνης Παπαβασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ίδρυμα Μποδοσάκη/Επέτειος 50 χρόνων & Απονομή Επιστημονικών Βραβείων

Στην Τελετή Απονομής στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου παρέστησαν προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, του χώρου των επιστημών, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών και παρακολούθησαν τις σύντομες παρουσιάσεις των βραβευόμενων.

Ο Στέφανος Αρετάκης ανέδειξε τη σημασία της ανάλυσης της δυναμικής των μελανών οπών. Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων "ακραίων" Μελανών Οπών, η οποία ονομάστηκε "αστάθεια Αρετάκη" και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική. Έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα του Αϊνστάιν προς τον γιο του: "Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να κρατάμε την ισορροπία μας θα πρέπει να κινούμαστε.", προσέθεσε όμως ότι "θα πρέπει να κινούμαστε προς τα εμπρός γιατί μόνο τότε η ισορροπία του ποδηλάτου είναι ευσταθής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αστάθεια δεν έχει κι αυτή κάποιες φορές τη χρησιμότητά της".

Ο Θεμιστοκλής Σαψής μίλησε για την πρόβλεψη και κατανόηση μέσω αυστηρής μαθηματικής μεθοδολογίας των ακραίων φυσικών φαινομένων, συμβάντων με πολύ περιορισμένη προβλεψιμότητα και εγγενή αβεβαιότητα, όπως τα ακραία φαινόμενα στους ωκεανούς. Έκλεισε με λόγια του Ιμάνουελ Κάντ:  "Η ευφυία ενός ανθρώπου μπορεί να μετρηθεί με το πόσες αβεβαιότητες μπορεί να αντέξει".

Ο Χρήστος Κυρατσούς παρουσίασε την αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών, όπως ο Έμπολα και ο SARS-COV-2 με νέες ισχυρές θεραπείες, στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα κοκτέιλ αντισωμάτων για τη θεραπεία των πρώτων σταδίων της μόλυνσης με SARS-COV-2. Ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος περιέγραψε το έργο του στον τομέα της μηχανικής του γονιδιώματος του καρκίνου και του μεταβολισμού του. Η προσέγγισή του γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στη βιολογία του καρκίνου και την ανοσολογία. Ο Αντώνης Παπαβασιλείου  παρουσίασε τις εφαρμογές της έρευνάς του στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων και την υψηλής κλίμακας διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μυρτώ Καλουπτσίδη

Η Μυρτώ Καλουπτσίδη παρουσίασε ορισμένα από τα βασικά αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνάς της στην εφαρμοσμένη μικροοικονομία και στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών στο διεθνές εμπόριο. Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την προαγωγή της παιδείας και θεσπίστηκε το 1992. Μέχρι σήμερα έχει αναγνωρίσει το έργο 57 επιστημόνων που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, τιμώντας την ηθική τους συνέπεια και επιδιώκοντας να συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων για την ελληνική κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στίβεν Κινγκ: O βασιλιάς είναι εδώ....

Εδώ και μισό αιώνα, ο Στίβεν Κινγκ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος Βασιλιάς του Τρόμου σε σελίδες και οθόνες, μικρές ή μεγάλες...

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
04/07/2022

Μια πιο "πράσινη" πόλη σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων

Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία τόσο πυκνοδομημένη πόλη, η δημοτική αρχή, δίνει έμφαση στη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και φυτών, από άκρη σε άκρη της Αθήνας.

"Starbucks Ready to Drink": Ready to be Chilled;

Tο πιο refreshing διάλειμμα στις δραστηριότητες της εποχής.

Ο νέος φωτισμός στη Λ. Κηφισίας βελτιώνει σημαντικά την οδική ασφάλεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο τοποθέτησης νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και αυξημένης απόδοσης τύπου Led σε όλους τους οδικούς άξονες, που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

My e-shopping

Με πλούσια ποικιλία 15.000 προϊόντων και εύχρηστη αναζήτηση και πλοήγηση, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τις επιλογές μας σαν να είμαστε στον φυσικό χώρο του καταστήματος και ακόμη ευκολότερα.

Το Μνημείο Επισκοπής Σικίνου απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς "Europa Nostra Award 2022"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για το 2022, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.