Ο καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας Georges Forestier μιλάει για τον Μολιέρο

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου γιορτάζει τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου και διοργανώνει μια παράσταση, στο πλαίσιο της οποίας ο διακεκριμένος καθηγητής θα μιλήσει στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη ζωή και το έργο του Μολιέρου.

George Forrestier

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2022 την Comédie-Française, η οποία θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό, στη Πειραιώς 260, το έργο Ταρτούφος ή ο Υποκριτής, σε σκηνοθεσία Ivo van Hove, Εν όψει της παράστασης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει στις 14 Ιουνίου μια εισαγωγική συζήτηση με επίτιμο προσκεκλημένο τον Georges Forestier, ομότιμο καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη και ιστορικό του θεάτρου.

Η πρώτη εκδοχή του Ταρτούφου σε τρεις πράξεις, που παρουσιάστηκε για μία μόνο φορά το 1664 πριν απαγορευτεί, αποκαταστάθηκε χάρη στο έργο του παγκοσμίου φήμης ειδικού στον Μολιέρο. Αυτό το κείμενο, που αποκαταστάθηκε από τον Georges Forestier το 2011, επέλεξε να παρουσιάσει ο Ivo van Hove και η Comédie-Française, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 350 χρόνια. Ο Forestier θα παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Μολιέρου, στη μελέτη των οποίων έχει αφιερώσει τη ζωή του, και θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο αποκατέστησε το κείμενο της αρχικής έκδοσης του Ταρτούφου.

Ο Forestier είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ανώτερο μέλος του Institut Universitaire de France. Παθιασμένος με τη διδασκαλία και την έρευνα για την ιστορία του θεάτρου, είχε την τύχη να τον στείλουν σε ηλικία 25 ετών σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Ευρώπης - την Κοΐμπρα της Πορτογαλίας - και να διδάξει εκεί για δύο χρόνια γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα. Ανακαλύπτοντας έτσι την κλίση του, αφιέρωσε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στη μελέτη του θεάτρου αυτής της περιόδου, γράφοντας βιβλία για τον Corneille, τον Racine και τον Molière, μεταδίδοντας τις ανακαλύψεις, τις γνώσεις και το πάθος του σε φοιτητές και εκπαιδεύοντας νέους ερευνητές στον ίδιο τομέα.

Γεννημένος στη Νίκαια, μιλάει στους φοιτητές του και στο ακροατήριο των διαλέξεων με μια ελαφριά νότια προφορά που προσθέτει κάτι το πικάντικο στη ζεστασιά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο μεταδίδει τις γνώσεις του. Το πάθος του για τη διδασκαλία τον οδήγησε ακόμη και στο να πειραματιστεί με την ηλεκτρονική μάθηση& αποδεχόμενος να είναι ο συγγραφέας του πρώτου MOOC του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (φθινόπωρο 2015) με τίτλο "Discovering French Classical Theatre" που διατίθεται στην κορυφαία αμερικανική πλατφόρμα edX.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επεκτείνουν τη συνεργασία τους

Υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας που επεκτείνει την καθ’ όλα επιτυχημένη σύμπραξη των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.