"Ώρα για Μουσείο!":Το Μουσείο Μπενάκη κάνει την τέχνη προσβάσιμη για όλους

Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για άτομα με δυσκολίες μνήμης ή άνοια.

John Craxton έκθεση @Nicoletta Menti

Το Μουσείο Μπενάκη επεκτείνει φέτος τον κύκλο των προγραμμάτων προσβασιμότητας, εγκαινιάζοντας τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια. Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους θα έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας αρχικά μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και αργότερα στα δορυφορικά του παραρτήματα.

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα "Ώρα για Μουσείο!" σκοπεύει να προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού, πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι συναντήσεις στο Μουσείο θα έχουν τακτικό χαρακτήρα με στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της συνάντησης, όπως και της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων. 

John Craxton έκθεση
@Nicoletta Menti

 Το Τμήμα Εκπαίδευσης με σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς, που έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί από την πανδημία, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική να συμβάλει σε μία αλλαγή στάσης απέναντι στην ασθένεια. Ξεναγήσεις με αντικείμενα που θα βγουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Μουσείου, πολυαισθητικές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια είναι τα συστατικά της νέας αυτής εκπαιδευτικής πρότασης. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές, διηγήσεις και ιστορίες που μπορεί να συνδέουν τα ανθρωπόμορφα ειδώλια της νεολιθικής περιόδου με τα πορτρέτα του 20ού αιώνα θα ξυπνήσουν μνήμες και αισθήσεις, εκεί όπου ο καθένας μας συναντά το κοινό παρελθόν και την ιδιωτική του ιστορία. 

Το Μουσείο Μπενάκη απευθύνεται με χαρά στο νέο αυτό ξεχωριστό κοινό, το οποίο θα δει στο ασφαλές περιβάλλον του μουσείου μία ευκαιρία για ελπίδα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα θα ωφεληθεί από μία απεριόριστη δεξαμενή μνήμης και αισθητικής απόλαυσης.

John Craxton έκθεση
@Nicoletta Menti

Το καλωσόρισμα της νέας δράσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 16:00, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) με Το θερινό ηλιοστάσιο ενός τολμηρού Βρετανού καλλιτέχνη. Τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, στο Μουσείο Μπενάκη οι επισκέπτες με προβλήματα μνήμης καλούνται να πάρουν μικρή γεύση καλοκαιριού μέσα από μία έκθεση που ανακαλεί φως, χρώματα και μυρωδιές της πιο χαρμόσυνης εποχής του χρόνου. Η περίπτωση του Βρετανού καλλιτέχνη John Craxton, που βρήκε τον προσωπικό του προσανατολισμό και ταυτόχρονα την υγεία του, πραγματοποιώντας το όνειρό του να ζήσει στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ένα ελεύθερο πνεύμα και ταυτόχρονα έναν δημιουργό ζωγραφικών έργων που αποπνέουν τη χαρά της ζωής. Η φύση και οι άνθρωποι του Αιγαίου, ο παλμός της ζωής αλλά και ο μύθος, κρυμμένος σε κάθε γωνιά του τόπου που λάτρεψε ο ζωγράφος, αποτυπώνονται στα τοπία, τα πορτρέτα, τα κοστούμια αλλά και σε ένα μεγάλο χαλί, που συμβολίζει ταυτόχρονα αποχωρισμό και ελπίδα. Ο John Craxton προικισμένος με ένα μαγικό χρωστήρα αλλά και οπλισμένος με θάρρος και τόλμη, με το ταλέντο και τα παροιμιώδη αστεία του, μας διδάσκει πόση ομορφιά γεννιέται όταν συναντιέται η ζωή με την τέχνη.

Επιστημονική σύμβουλος: Αλεξάνδρα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία

Το πρόγραμμα για τους επισκέπτες και τους συνοδούς τους θα προσφέρεται δωρεάν. Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Τμήμα Εκπαίδευσης: Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 14:00, 2103671067-9

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βραβείο Ράνσιμαν 2022 για τον συγγραφέα της έκδοσης "John Craxton: A Life of Gifts"

Ο Ian Collins βραβεύτηκε για την έκδοση η οποία συνοδεύει την έκθεση "John Craxton. Μια ελληνική ψυχή" που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/06/2022

Νέα ημερομηνία για τους "7 τρελούς" της Ελεάνας Τσίχλη

Ενημερωθείτε για το πότε θα παιχτεί η παράσταση "Οι 7 τρελοί" στην Πειραιώς 260 και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ήδη εισιτήρια.

"Γείτονες από πάνω": Πρώτη γεύση από την πρεμιέρα της παράστασης του Δημήτρη Μαλισσόβα

Η θεατρική μεταφορά του έργου του Σεσκ Γκέι "Los Neighbours de Arriba" στην ελληνική πραγματικότητα με θέμα τον γάμο και τις μακροχρόνιες σχέσεις συνεχίζει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα μετά την μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας.

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022": Πολιτιστική δράση σε όλη την επικράτεια

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες, παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, μουσικό θέατρο. Τα έχει όλα και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Παγκόσμια διάκριση για τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου

Τα κρασιά έλαβαν 5 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού κρασιού "Decanter World Wine Awards 2022", καθώς και άλλες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς κρασιού.