"Ώρα για Μουσείο!":Το Μουσείο Μπενάκη κάνει την τέχνη προσβάσιμη για όλους

Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για άτομα με δυσκολίες μνήμης ή άνοια.

John Craxton έκθεση @Nicoletta Menti

Το Μουσείο Μπενάκη επεκτείνει φέτος τον κύκλο των προγραμμάτων προσβασιμότητας, εγκαινιάζοντας τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια. Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους θα έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας αρχικά μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και αργότερα στα δορυφορικά του παραρτήματα.

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα "Ώρα για Μουσείο!" σκοπεύει να προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού, πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι συναντήσεις στο Μουσείο θα έχουν τακτικό χαρακτήρα με στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της συνάντησης, όπως και της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων. 

John Craxton έκθεση
@Nicoletta Menti

 Το Τμήμα Εκπαίδευσης με σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς, που έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί από την πανδημία, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική να συμβάλει σε μία αλλαγή στάσης απέναντι στην ασθένεια. Ξεναγήσεις με αντικείμενα που θα βγουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Μουσείου, πολυαισθητικές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια είναι τα συστατικά της νέας αυτής εκπαιδευτικής πρότασης. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές, διηγήσεις και ιστορίες που μπορεί να συνδέουν τα ανθρωπόμορφα ειδώλια της νεολιθικής περιόδου με τα πορτρέτα του 20ού αιώνα θα ξυπνήσουν μνήμες και αισθήσεις, εκεί όπου ο καθένας μας συναντά το κοινό παρελθόν και την ιδιωτική του ιστορία. 

Το Μουσείο Μπενάκη απευθύνεται με χαρά στο νέο αυτό ξεχωριστό κοινό, το οποίο θα δει στο ασφαλές περιβάλλον του μουσείου μία ευκαιρία για ελπίδα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα θα ωφεληθεί από μία απεριόριστη δεξαμενή μνήμης και αισθητικής απόλαυσης.

John Craxton έκθεση
@Nicoletta Menti

Το καλωσόρισμα της νέας δράσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 16:00, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) με Το θερινό ηλιοστάσιο ενός τολμηρού Βρετανού καλλιτέχνη. Τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, στο Μουσείο Μπενάκη οι επισκέπτες με προβλήματα μνήμης καλούνται να πάρουν μικρή γεύση καλοκαιριού μέσα από μία έκθεση που ανακαλεί φως, χρώματα και μυρωδιές της πιο χαρμόσυνης εποχής του χρόνου. Η περίπτωση του Βρετανού καλλιτέχνη John Craxton, που βρήκε τον προσωπικό του προσανατολισμό και ταυτόχρονα την υγεία του, πραγματοποιώντας το όνειρό του να ζήσει στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ένα ελεύθερο πνεύμα και ταυτόχρονα έναν δημιουργό ζωγραφικών έργων που αποπνέουν τη χαρά της ζωής. Η φύση και οι άνθρωποι του Αιγαίου, ο παλμός της ζωής αλλά και ο μύθος, κρυμμένος σε κάθε γωνιά του τόπου που λάτρεψε ο ζωγράφος, αποτυπώνονται στα τοπία, τα πορτρέτα, τα κοστούμια αλλά και σε ένα μεγάλο χαλί, που συμβολίζει ταυτόχρονα αποχωρισμό και ελπίδα. Ο John Craxton προικισμένος με ένα μαγικό χρωστήρα αλλά και οπλισμένος με θάρρος και τόλμη, με το ταλέντο και τα παροιμιώδη αστεία του, μας διδάσκει πόση ομορφιά γεννιέται όταν συναντιέται η ζωή με την τέχνη.

Επιστημονική σύμβουλος: Αλεξάνδρα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία

Το πρόγραμμα για τους επισκέπτες και τους συνοδούς τους θα προσφέρεται δωρεάν. Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Τμήμα Εκπαίδευσης: Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 14:00, 2103671067-9

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.