"Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια": Μια περιήγηση στη γνωστή άγνωστη συνοικία

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους του αρχαίου Αλίπεδου που άλλαξε ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων.

Καμινια ξεναγηση

Περιπατητική ξενάγηση στην τόσο γνωστή, αλλά και τόσο άγνωστη συνοικία του Πειραιά, τα Καμίνια, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10.30, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, με συντονίστρια την Ιστορικό και Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Λίτσα Μπαφούνη.

Με σημείο εκκίνησης την είσοδο του εργοστασίου Ελαΐς επί της οδού Πειραιώς, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στους δρόμους του αρχαίου Αλίπεδου, περιοχή που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου όλα αυτά τα χρόνια, αφού οι κλιματολογικές, οι εδαφολογικές και οι γεωγραφικές του συντεταγμένες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και τελικά καθόρισαν το μέλλον της περιοχής.

Καμίνια χάρτης

Επίσης, θα μπορέσουν να γνωρίσουν την συνοικία όπου εγκαταστάθηκαν κυρίως νησιώτες, εργάτες στην πλειοψηφία τους και οι οποίοι συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Παράλληλα, όσοι θα συμμετέχουν σε αυτήν την περιήγηση θα ανακαλύψουν τα σημεία όπου οι πρώτοι κεραμουργοί έστησαν τα πρόχειρα καμίνια τους στα μέσα του 19ου αιώνα, για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών με τα οποία τροφοδοτούσαν όχι μόνο τον Πειραιά και την Αθήνα, αλλά ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Τέλος, η ξενάγηση θα καταλήξει στο δρόμο με τους αλευρόμυλους στην οδό Μουτσοπούλου. Στην ξενάγηση θα λάβουν μέρος με τις παρεμβάσεις τους άνθρωποι που έζησαν στις περιοχές αυτές, όπως για παράδειγμα καταστηματάρχες.

Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στα τηλ. 210 4134651 και 210 4134657.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.