"Ιστορίες ταβανοθεραπείας": Ένα νέο βιβλίο εξερευνά τα "ταβάνια" του μυαλού μας

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις "Αρμός" η γραφή παρουσιάζεται πρώτα ως ένα ασφαλές και θεραπευτικό πλαίσιο, έως ότου καταλήξει ένας δημιουργικός χώρος.

ιστορίες ταβανοθεραπείας

Το βιβλίο "Ιστορίες ταβανοθεραπείας: Πώς η γραφή από θεραπευτική έγινε δημιουργική" της Χριστίνας Πανταζή περιγράφεται ως εξής: "Όταν πέφτεις στο κρεβάτι και κοιτάς το ταβάνι, τι χρώμα έχει; Ποια είναι η κατάστασή σου; Ποια είναι η αίσθηση του σώματός σου; Τι σκέψεις περνάνε από το νου σου; Ποια συναισθήματα χορεύουν στο μυαλό σου; Μπορείς να καταγράψεις αυτό που συμβαίνει μέσα σου εκείνες τις στιγμές, κοιτώντας απλά το ταβάνι;" 

Οι στιγμές αυτές αποτελούν τις στιγμές "ταβανοθεραπείας” που επιδιώκουν να δημιουργήσουν λίγο χώρο και χρόνο μέσα μας, ανάμεσα στην ήδη πιεσμένη καθημερινότητά από τον πολυάσχολο και γεμάτο τρόπο ζωής μας. Το βιβλίο αποτελεί ένα βιωματικό προϊόν μιας νέας κοπέλας από τις στιγμές "ταβανοθεραπείας” που βίωσε μέσα σε διάρκεια 8 ετών, μέσα από την καταγραφή διάφορων ιστοριών, καθώς μεγάλωνε στα χρόνια της κρίσης. Στην κατάσταση της "ταβανοθεραπείας” η γραφή παρουσιάζεται αρχικά ως ένα ασφαλές και θεραπευτικό πλαίσιο αλλά εν τέλει ως ένας δημιουργικός χώρος για να μπορεί το άτομο να στοχάζεται, να παρατηρεί, να εξελίσσεται, να μεγαλώνει αλλά και να αλληλεπιδρά καλύτερα με την εξωτερική πραγματικότητα. Η αξία της γραφής παραλληλίζεται με την ποιητική του Καβάφη ενώ προ(σ)καλεί  όλους μας μέσα από ερωτήσεις που ξεπηδούν – μεταφορικά- από τα "ταβάνια" του μυαλού μας και αφορούν ορισμένους τομείς της Ζωής, να κάνουμε το δικό μας εσωτερικό ταξίδι σε κατάσταση "ταβανοθεραπείας”.

Η συγγραφέας

Η Χριστίνα Πανταζή είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή- Συστημική Ψυχοθεραπεία. Μέχρι στιγμής έχει εργαστεί σε αρκετούς φορείς και οργανισμούς ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας με ευάλωτους πληθυσμούς (στο τομέα του μεταναστευτικού, εξαρτήσεις) ενώ τη παρούσα χρονική στιγμή εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας στο χώρο των εξαρτήσεων. Η ψυχική υγεία και η συγγραφή κειμένων αποτελούν δύο πεδία μεγάλου ενδιαφέροντος για εκείνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.