Ο Δήμαρχος Αθηναίων απένειμε το "Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών" στον Βασιλιά των Βέλγων Φίλιππο

Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, ο κ. Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον Βασιλιά των Βέλγων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Αθήνα αποτελεί το επιστέγασμα της εξαιρετικής σχέσης, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

Μπακογιάννης μετάλλιο

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε -ύστερα από απόφαση που έλαβε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης- ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στον Βασιλιά των Βέλγων, Φίλιππο. Το Μετάλλιο απονεμήθηκε ως ένδειξη τιμής και φιλίας προς τον ίδιο και τον λαό του Βελγίου. 

"Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην πόλη όπου γεννήθηκε και σμιλεύτηκε ο σεβασμός της ανθρώπινης υπόστασης, η Δημοκρατία. Μπορεί η Αθήνα να είναι μια πόλη ιδέα, μια πόλη σύμβολο, σήμερα, όμως, οι Βρυξέλλες είναι το εργαστήρι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που τόσο επιθυμούμε. Η καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας σήμερα χτυπάει στις Βρυξέλλες".

Μπακογιάννης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε με έμφαση ότι "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν σήμερα να υπηρετήσουν την πραγμάτωση της ιδέας για μια Ευρώπη που θα αντλεί δύναμη μέσα από την ενότητα των μελών της και την προάσπιση των αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ισότητας, επισημαίνοντας ότι την τεράστια σημασία της προσπάθειας αυτής εντείνει σήμερα ένας άδικος και απάνθρωπος πόλεμος που ξέσπασε μέσα στην ήπειρό μας".

Σημείωσε ότι ο πόλεμος αυτός καθιστά σαφές για μία ακόμη φορά πως χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την περαιτέρω οικονομική, πολιτική και αμυντική ενοποίηση. "Οφείλουμε να χτίσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, διότι αλλιώς θα συνθλιβούμε στις μυλόπετρες των παγκόσμιων υπερδυνάμεων", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει ως ένας γίγαντας με πήλινα πόδια".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για τη σημαντική στήριξη που έχει λάβει η ελληνική ομογένεια στο Βέλγιο, από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα. "Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα που βρήκε και που συνεχίζει να την περιβάλλει εκεί, μπόρεσε τις τελευταίες δεκαετίες να σημειώσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική πρόοδο για την οποία είμαστε υπερήφανοι", είπε χαρακτηριστικά. 

Μπακογιάννης

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις, τις οποίες ο βασιλιάς Φίλιππος έχει αναλάβει σε όλους τους τομείς και ειδικά στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. "Με τη διορατικότητα που σας χαρακτηρίζει, έχετε υπάρξει υπέρμαχος της αειφόρου ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη σημασία της επένδυσης σε ένα βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας, αρχή που και εμείς στον Δήμο Αθηναίων σεβόμαστε και υπηρετούμε αδιάλειπτα με την κλιματική κρίση να βρίσκεται στην καρδιά κάθε απόφασης που λαμβάνουμε, μικρής ή μεγάλης", τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. Ο Βασιλιάς Φίλιππος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων για αυτή την ξεχωριστή τιμή.

Τον Βασιλιά των Βέλγων συνόδευσε στο δημαρχείο, πολυπληθής αντιπροσωπεία Βέλγων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Petra De Sutter, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλλονίας, Elio Di Rupo, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης Rudi Vervoort, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Φλάνδρας, Jan Jambon, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλικής Κοινότητας, Pierre-Yves Jeholet, ο Επικεφαλής της Κυβέρνησης της Γερμανόφωνης Κοινότητας, Oliver Passch.

Από την ελληνική πλευρά, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Έλληνας Πρέσβης στις Βρυξέλλες, κ. Διονύσης Καλαμβρέζος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Δημάρχου, Πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Γκαγκάκη, Μανώλης Καλαμπόκας, Σάκης Κολλάτος, Αννα Ροκοφύλλου, καθώς και οι επικεφαλής φορέων του Δήμου Αθηναίων,  Μελίνα Δασκαλάκη και Πόπη Δομάζου.

Αφού ολοκληρώθηκε η επίσημη τελετή, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Rudi Vervoort, Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης. Στη συνάντηση, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων σε θέματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της πόλης, αλλά και τον τουρισμό, τις δράσεις για το μεταναστευτικό και την κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.

Η HotelBrain διοργανώνει Ημέρα Καριέρας

Η Ημέρα Καριέρας θα δώσει τη δυνατότητα σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κλάδου που αναζητούν εργασία, να συνομιλήσουν απευθείας με στελέχη της εταιρίας και να συζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον Όμιλο της HotelBrain.

Εργαστήριο κεντητικής με έμπνευση την "Πολυκατοικία"

Τη δράση σχεδίασαν και παρουσιάζουν η Ίρις Κρητικού και η Δήμητρα Κωνσταντινίδη, συμμετέχουσα εικαστικός στην έκθεση "Πολυκατοικία" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ενας εορταστικός "περίπατος" και μια πρωτότυπη προσέγγιση συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη

Οι Περιπατητές Νερού μάς προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να μοιραστούν και να συζητήσουν στιγμιότυπα της εμπειρίας τους.