Διεθνής διάκριση για τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας

Ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση της ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας.

Νεμέα

Στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας απονέμεται το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη εγγραφή της χώρας μας στον συγκεκριμένο κατάλογο μετά την επιτυχή υποψηφιότητα το 2014 της Ακρόπολης με τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους, με τίτλο "Η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας".

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη "Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας στον κατάλογο του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί μία επιπλέον αναγνώριση της σημασίας που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την απονομή του Σήματος στη Νεμέα, επιβεβαιώνει την πίστη στις αξίες και στα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος".

Νεμέα

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί επίσημο θεσμό που λειτουργεί από το 2011 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει ως στόχο  την  προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης στα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες που διέπουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας ως τόπος διοργάνωσης πανελλήνιων αθλητικών αγώνων στην αρχαιότητα, οι οποίοι αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, συνδέεται με τις ιδέες και αξίες του κλασικού αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της εκπαίδευσης των νέων. Η ευρωπαϊκή εμβέλεια του χώρου  τεκμηριώνεται και μέσα από τις ευρύτατα γνωστές  μυθολογικές αναφορές που σχετίζονται με αυτόν.

Η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επίσημη απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε ειδική τελετή που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.