"Συναντήσεις με Θέα" με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Μπρους Κλαρκ, στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή.

Σμύρνη Shutterstock

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα παρουσία ολιγάριθμου κοινού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί το Μάιο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouΤube ενώ η παρακολούθηση είναι ελεύθερη με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης . Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς μετάφραση.

Μπρους Κλαρκ
Ο Βορειοϊρλανδός δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ

Τέταρτος προσκεκλημένος των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κύκλου "Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης", στις 28 Απριλίου (7.30 μ.μ), είναι ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπρους Κλαρκ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το εμβληματικό βιβλίο του "Δυο φορές ξένος", που αφορά στην ανταλλαγή πληθυσμών και κέρδισε το Βραβείο Ράνσιμαν, στο οποίο ο συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει τον πόνο του ξεριζωμού που ένιωσαν αμφότεροι Τούρκοι και Έλληνες με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ισορροπία.

Μαργαρίτα Πουρνάρα
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα

Ταυτόχρονα εξετάζει τις συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης και αποτυπώνει το πώς οι αποφάσεις και τα οράματα των ηγετών αλλάζουν τον ρου της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων εις το όνομα του εθνικισμού. Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έζησε και εργάστηκε στην πατρίδα μας, έμπειρος αναλυτής της γεωπολιτικής γράφοντας σε σπουδαία μέσα και έντυπα, είναι χαρισματικός αφηγητής, ικανός να περιγράψει την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων αλλά και την Ιστορία των εθνών. Ο Κλαρκ  θα μιλήσει στην Μαργαρίτα Πουρνάρα για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".