"Συναντήσεις με Θέα" με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Μπρους Κλαρκ, στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή.

Σμύρνη Shutterstock

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα παρουσία ολιγάριθμου κοινού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί το Μάιο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouΤube ενώ η παρακολούθηση είναι ελεύθερη με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης . Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς μετάφραση.

Μπρους Κλαρκ
Ο Βορειοϊρλανδός δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ

Τέταρτος προσκεκλημένος των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κύκλου "Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης", στις 28 Απριλίου (7.30 μ.μ), είναι ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπρους Κλαρκ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το εμβληματικό βιβλίο του "Δυο φορές ξένος", που αφορά στην ανταλλαγή πληθυσμών και κέρδισε το Βραβείο Ράνσιμαν, στο οποίο ο συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει τον πόνο του ξεριζωμού που ένιωσαν αμφότεροι Τούρκοι και Έλληνες με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ισορροπία.

Μαργαρίτα Πουρνάρα
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα

Ταυτόχρονα εξετάζει τις συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης και αποτυπώνει το πώς οι αποφάσεις και τα οράματα των ηγετών αλλάζουν τον ρου της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων εις το όνομα του εθνικισμού. Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έζησε και εργάστηκε στην πατρίδα μας, έμπειρος αναλυτής της γεωπολιτικής γράφοντας σε σπουδαία μέσα και έντυπα, είναι χαρισματικός αφηγητής, ικανός να περιγράψει την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων αλλά και την Ιστορία των εθνών. Ο Κλαρκ  θα μιλήσει στην Μαργαρίτα Πουρνάρα για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Αναβιώνοντας το Μέλλον" με την Καλλιόπη Κοντζόγλου

Παράλληληλα με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και αρχιτέκτονα, θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2022

"Culture is Athens": Μάθε με ένα "κλικ" όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη

Στις σελίδες της πρωτότυπης νέας εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Η άγνωστη ιστορία των "χάρτινων μπικίνι" στο ATOPOS cvc

Ένα υβριδικό συνέδριο από τον φορέα Association of Dress Historians.

"TOKEI MARU": Μια υβριδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

H Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Κύπρος λαμβάνει και φέτος μέρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των παράνομων διακινήσεων στον τομέα του πολιτισμού αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, George Tsunis.

Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022 στο Πάρκο Ελευθερίας

To δίκτυο EUNIC στην Αθήνα σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν μια γιορτή για την ειρήνη και με ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.