3 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αναγνώσεις ποιημάτων και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δράσεις έρχονται να τιμήσουν μια ημέρα αφιερωμένη στην πιο ρομαντική μορφή τέχνης.

ποίηση

Update: Η εκδήλωση στην Ελευσίνα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και οφείλει τον εορτασμό της στο ελληνικό έθνος. Το φθινόπωρο του 1997, ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας προτείνει στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί ένας ετήσιος εορτασμός της ποίησης στην χώρα, όπως γινόταν τότε και σε άλλα κράτη ανά τον κόσμο. Η υιοθέτηση της εισήγησης πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Στεργιόπουλο και την μεταπολεμική ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία μάλιστα θεώρησε την πρώτη μέρα της άνοιξης ως την ιδανικότερη για την γιορτή της ποίησης, καθώς συνδυάζει το φως με το σκοτάδι, όπως ένα ποίημα μπορεί να συνδυάσει την αισιοδοξία με το πένθος.

Το 1998 η ποίηση γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και εν τέλει το 1999 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, ανακήρυξε επισήμως την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η αντιπροσωπευτική για το ελληνικό έθνος τέχνη γιορτάζεται και φέτος με σχετικές εκδηλώσεις: ποιητικές βραδιές, αναγνώσεις και events αφιερωμένα σε έργα και ποιητές που σημάδεψαν την ελληνική τέχνη. Την Δεύτερα 21/3 (7 μ.μ.), το Σπίτι της Κύπρου και ο Κύκλος Ποιητών προσκαλούν το κοινό στο "Η Γη που βλέπουμε και μας βλέπει". Καλεσμένοι ποιητές διαβάζουν τα έργα τους εστιάζοντας στη θεματική της κλιματικής αλλαγής, θέλοντας να μεταδώσουν στον κόσμο το αίσθημα ευθύνης και αγωνίας που προκαλείται από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες. Την εκδήλωση θα συντονίσει η ποιήτρια Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου.

Ρομαντικό Πανεπιστήμιο

Την ίδια μέρα, το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών "Θρηνεί την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης" με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Sozopolis. Ξεκινώντας από τις 7 μ.μ., η Μαρουσώ Αθανασίου απαγγέλει το "Ariel" της Σύλβια Πλαθ με μία νέα μετάφραση σε προφορική-ηχητική έκδοση. Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με την ποιήτρια. Στον χώρο είναι επίσης διαθέσιμη μία μόνιμη εγκατάσταση για ατομική ακρόαση. Στις 8.30 μ.μ. θα διαβαστεί το διορθωτικό δοκίμιο "Πλασμένος από δάκρυα" του Ιωάννη Καρασούτσα, ο οποίος αυτοκτονεί στις 21/22 Μάρτη του 1873 στο Μαρούσι Καρασούτσα, και θα ακολουθήσει το συμμετοχικό συμβάν "Ένα ποίημα για τη Σοφία". Το event ολοκληρώνεται με την προβολή του νέου φιλμ από το Pugnant Film Series (10.10 μ.μ.) που συνεχίζει την ανθολόγηση ταινιών με θέμα την αυτοχειρία από το παγκόσμιο σινεμά.

Λόγια των Τοίχων Ελεύσινα

Τέλος, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, εστιάζει στον ουκρανικό πόλεμο και διοργανώνει την Τρίτη 29/3 το "Μυστήριο 5 - Λόγια των Τοίχων/Η πόλη ως Ανάγνωσμα". Στα πλαίσια της δράσης θα πραγματοποιηθούν προβολές σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, μετατρέποντας για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε πολύτιμες σελίδες. Κάτοικοι και περαστικοί μπορούν να συναντήσουν στίχους σπουδαίων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Πάουλ Τσελάν, ο Ελλύτης, ο Σολωμός και πολλοί άλλοι που μίλησαν με το έργο τους για τις οδύνες του πολέμου και την ανθρώπινη ζωή, δοξάζοντας την ειρήνη. Τα "Λόγια των Τοίχων" ανήκουν σε μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της Ελευσίνας στον δημόσιο χώρο, η οποία προσκαλεί το κοινό να περιπλανηθεί στην περιοχή και να γνωρίσει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".