Athens Meetings 2022: Μια δημόσια συζήτηση για τον αστικό σχεδιασμό

Η δράση επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο για τα μελλοντικά πλάνα διαμόρφωσης της πρωτεύουσας και την ανάδειξή της στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Athens Meetings 2022

Μία δημόσια συζήτηση διοργανώνουν το Ίδρυμα Schwarz και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με θέμα "Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;". Η ομιλία σε επιμέλεια του Ανδρέα Γιακουμακάτου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) στο Cotsen Hall και θα προβάλλεται παράλληλα και διαδικτυακά.

Διακεκριμένοι καλεσμένοι και προσωπικότητες από τον χώρο της δημοσιογραφίας και των επιστημών, καθώς και ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης θα συζητήσουν τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα μελλοντικά σχέδια όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη από πολλές μελλοντικές δράσεις με Έλληνες και ξένους ειδικούς, σε μια προσπάθεια μελέτης των πλάνων αλλά και των προβληματισμών γύρω από τον αστικό σχεδιασμό. Το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης είναι εάν υπάρχει ένα γενικό όραμα για τον σχεδιασμό της Αθήνας σε 10 με 20 χρόνια από τώρα που αποσκοπεί στην πολεοδομική και οικονομική άνοδο της πρωτεύουσας.

Οι χώροι πρασίνου και ο ιδιόμορφος σχεδιασμός των περισσότερων περιοχών της Αθήνας εμποδίζουν μία πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία της και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, από την κρίση του 2010 και έπειτα. Η ιδέα που επιθυμούν οι οργανωτές της ομιλίας να διαδοθεί είναι ότι η Αθήνα πρέπει να συμβαδίσει με τον τρόπο λειτουργίας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και να μεριμνήσει για ένα πιο πράσινο μέλλον. Στην εκδήλωση θα αναφερθούν επίσης η αναδιαμόρφωση του κέντρου της πόλης, η σωστή διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου και η κατασκευή της "νέας πόλης" στην περιοχή του Ελληνικού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας του YouTube και θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.

Ομιλητές:

-Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος εφημερίδας "Καθημερινή". "Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης"

-Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ. "Ο ρόλος της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου"

-Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ. "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη"

-Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες.  "Αθήνα, "ατελής" πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα"

-Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος/χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. "Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα"

-Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηνών. "Το όραμα μου για την Αθήνα"

Την ομιλία συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".