Athens Meetings 2022: Μια δημόσια συζήτηση για τον αστικό σχεδιασμό

Η δράση επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο για τα μελλοντικά πλάνα διαμόρφωσης της πρωτεύουσας και την ανάδειξή της στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Athens Meetings 2022

Μία δημόσια συζήτηση διοργανώνουν το Ίδρυμα Schwarz και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με θέμα "Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;". Η ομιλία σε επιμέλεια του Ανδρέα Γιακουμακάτου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) στο Cotsen Hall και θα προβάλλεται παράλληλα και διαδικτυακά.

Διακεκριμένοι καλεσμένοι και προσωπικότητες από τον χώρο της δημοσιογραφίας και των επιστημών, καθώς και ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης θα συζητήσουν τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα μελλοντικά σχέδια όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη από πολλές μελλοντικές δράσεις με Έλληνες και ξένους ειδικούς, σε μια προσπάθεια μελέτης των πλάνων αλλά και των προβληματισμών γύρω από τον αστικό σχεδιασμό. Το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης είναι εάν υπάρχει ένα γενικό όραμα για τον σχεδιασμό της Αθήνας σε 10 με 20 χρόνια από τώρα που αποσκοπεί στην πολεοδομική και οικονομική άνοδο της πρωτεύουσας.

Οι χώροι πρασίνου και ο ιδιόμορφος σχεδιασμός των περισσότερων περιοχών της Αθήνας εμποδίζουν μία πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία της και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, από την κρίση του 2010 και έπειτα. Η ιδέα που επιθυμούν οι οργανωτές της ομιλίας να διαδοθεί είναι ότι η Αθήνα πρέπει να συμβαδίσει με τον τρόπο λειτουργίας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και να μεριμνήσει για ένα πιο πράσινο μέλλον. Στην εκδήλωση θα αναφερθούν επίσης η αναδιαμόρφωση του κέντρου της πόλης, η σωστή διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου και η κατασκευή της "νέας πόλης" στην περιοχή του Ελληνικού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας του YouTube και θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.

Ομιλητές:

-Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος εφημερίδας "Καθημερινή". "Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης"

-Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ. "Ο ρόλος της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου"

-Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ. "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη"

-Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες.  "Αθήνα, "ατελής" πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα"

-Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος/χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. "Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα"

-Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηνών. "Το όραμα μου για την Αθήνα"

Την ομιλία συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Προσβάσιμη για άτομα με οπτική αναπηρία πλέον η Ακρόπολη

Ένα συνολικό πρόγραμμα με απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Βιβλία από διαφορετικές εκδόσεις έρχονται στα ελληνικά ράφια και θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος της χρονιάς στην πόλη.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο.

Πώς ξεκίνησε η μανία με την Black Friday;

Κάθε Νοέμβρη, ο κόσμος περιμένει την πολυπόθητη "Μαύρη Παρασκευή" για να κάνει τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτή η μέρα;

Ο Χρήστος Μάστορας στο νέο Esquire

Το τεύχος Χειμώνας 2022-23 κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.