"Ζήσε το Πάρκο": Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες πραγματοποιούνται στο Πάρκο Τρίτση – Θερμή υποδοχή του κόσμου

Σε νέα τροχιά έχει μπει ο τεράστιος πνεύμονας πρασίνου στο Ίλιον, συνολικής έκτασης άνω των χιλίων στρεμμάτων, καθώς η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί δράσεις για τους πολίτες, προκειμένου να συνδέσουν την καθημερινότητά τους με το πάρκο, το οποίο διαρκώς βελτιώνεται με παρεμβάσεις.

Πάρκο Τρίτση


Η έκπληξη των γιορτών που μόλις πέρασαν ήταν το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, πέρα από το Πεδίον του Άρεως που εδώ και χρόνια αποτελεί σταθερό πυρήνα των εκδηλώσεων που διοργανώνει, επεκτάθηκε στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, στήνοντας ένα πλωτό χριστουγεννιάτικο χωριό – κίνηση ουσιαστική όσο και συμβολική για να δείξει ότι η αρχή του Γιώργου Πατούλη φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά της με την αναγέννηση του πάρκου, που χρόνια έμενε στην αφάνεια για τους περισσότερους πολίτες των Αθηνών, παρά το μέγεθος και τη δυναμική του ως πνεύμονα πρασίνου. Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί και η σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που ξεκίνησε από αρχές του έτους, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης.

Δημιουργικά εργαστήρια με έμπνευση από τη φύση, τουρ από την πλανόδια βιβλιοθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αφηγήσεις σε σχέση με τα ελαιόδεντρα του πάρκου, παραδοσιακά παιχνίδια και συγγραφικές ασκήσεις μέσα στο πράσινο, είναι μερικά από τα προγράμματα που τρέχουν αυτούς τους μήνες δωρεάν για τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους. Είναι μια ευκαιρία βιωματικής γνωριμίας με το μητροπολιτικό πάρκο, ένα κάλεσμα προς τους πολίτες και τα σχολεία της περιοχής ώστε να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και ένα βήμα κοντύτερα στην πραγμάτωση του πλήρη τίτλου που κανονικά φέρει: Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης". Ο γενικός τίτλος των δράσεων είναι "Ζήσε το Πάρκο".

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων αποτελούν τα σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς τα οποία στοχεύουν στο να δημιουργηθεί μια ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα που θα επαναπροσδιορίσει την σχέση της φύσης με την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δράσεις πραγματοποιούνται τόσο στον εξωτερικό χώρο του πάρκου όσο και στις κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες του, εντός της Οθωνικής Αυλής, με σταθερή προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα ανανεώνεται συνεχώς και ήδη σχεδιάζονται όσα θα τρέξουν κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. 

Πάρκο Τρίτση

"Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούμε στο Πάρκο Τρίτση είναι πολύ ενθαρρυντική και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και με άλλες ανάλογες δράσεις", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. "Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε σταδιακά το Πάρκο Τρίτση σε μία μητροπολιτική όαση πρασίνου, παράλληλα όμως να είναι ένα πάρκο ζωντανό, ανοικτό στους πολίτες με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα συνεχίσουμε και με άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση".

Υπενθυμίζουμε ότι το Πάρκο Τρίτση παραμένει ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο με πέντε κύριες εισόδους (οι δύο βρίσκονται στα ανατολικά, επί της λεωφ. Δημοκρατίας, μία στα νότια, στην οδό Μπίμπιζας και δύο στα δυτικά, επί της λεωφ. Φυλής). Το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει σε σχέση με τα υπόλοιπα πάρκα της Αθήνας είναι αφενός το μέγεθός του, καθώς αριθμεί κοντά στα 1.200 στρέμματα (όταν η έκταση του Εθνικού Κήπου είναι μόλις στα 158) και αφετέρου το υδάτινο στοιχείο, το οποίο έχει αναζωογονηθεί ύστερα από τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων σε λιμνοδεξαμενές και κανάλια.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τελικά μάλλον ξεχνιέται το ποδήλατο...

Η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοικονόμηση ενέργειας, με στόχο τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα το ποδήλατο και η συγκυρία είναι ευνοϊκή, αν όχι επείγουσα, για να παρθούν επιτέλους μέτρα στην κατεύθυνση μιας πιο πράσινης πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
27/05/2022

Η πόλη σε φεστιβαλικό πυρετό

Η πόλη έχει μπει για τα καλά σε φεστιβαλικό mood και οι προσκλήσεις πέφτουν βροχή για εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες με τη στήριξη ιδιωτικών και δημόσιων θεσμών και με δωρεάν είσοδο που κορυφώνονται όσο μπαίνει το καλοκαίρι.

"Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια": Μια περιήγηση στη γνωστή άγνωστη συνοικία

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους του αρχαίου Αλίπεδου που άλλαξε ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων

Εκδήλωση προς τιμήν του Κορνήλιου Καστοριάδη στο ΚΠΙΣΝ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων "Λόγος 10" με την τρίτη εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα διανοητή.

Αριστοτέλης Μπαράκος: "Μου αρέσει να διηγούμαι μια ιστορία μέσα από ένα αντικείμενο. Αν είναι αστεία, ακόμα καλύτερα"

O βραβευμένος designer λίγο πριν το τριήμερο showcase "Against All Odds", με αφορμή τα δύο χρόνια του Studio Aristotelis Barakos, μιλάει στο "α" για τα έργα του.

"Here and There": Ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+ για νέα άτομα ξεκίνησε

Δυο ομάδες από την Ελλάδα και την Ιρλανδία διερευνούν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας.

Ξεκινούν σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

Υπογράφτηκε σήμερα προγραμματική σύμβαση από τον Γ. Πατούλη και τον Λ. Αυγενάκη για την χρηματοδότηση των έργων εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.