Στο Ελληνικό ιδρύεται το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων – Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης

Το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που συμβολικά θα φέρει τη ψυχή των Ποντίων πρόκειται να στεγάζει τον τοπικό ποντιακό σύλλογο και τη βιβλιοθήκη του, όπως και το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων. Μια κιβωτός μνήμης οικοδομείται για τους ομογενείς.

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων


Τόπος προσφυγικός, μπολιασμένος με τα όνειρα και τις ελπίδες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’ τα πάτρια εδάφη τους, αποτελεί το παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, γεγονός το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη η ανέγερση ενός νέου μεγάρου με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και συμβολικό χαρακτήρα στη μνήμη των απανταχού Ποντίων, όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης", παρουσία υπουργών βουλευτών αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το κράτος και με το κόστος κατασκευής να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης και η Lamda Development, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος που τέθηκε από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, αναμένεται σε βάθος τριών χρόνων να παραδοθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ως κιβωτός και συνδετικός κρίκος του ποντιακού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέλλει να λειτουργεί ο νεοσύστατος οργανισμός, επουλώνοντας το τραύμα που σημειώθηκε έναν αιώνα πριν, όταν το 1922 Πόντιοι και Θράκες εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία. "Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας", ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, "δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια· είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους".

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το γνωστό γραφείο Doxiadis Assossiates, ο Γιάννης Παζιάνος, με τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο, με προτεραιότητα να αποτυπωθεί αισθητικά στο χώρο η ψυχή των Ποντίων. Κατά πώς φάνηκε από τα φωτορεαλιστικά πλάνα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ανάπτυγμα που μέλλει να ανεβάσει περαιτέρω την αξία της περιοχής, συν τη μεγάλη ανάπλαση της Lamda Development που τελείται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το κτίριο προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, ενώ μπροστά του θα υπάρχει μια στρογγυλή πλατεία προς τιμήν του πυρρίχιου χορού, καθώς και μια έκταση που θα αφεθεί κενή, ως σύμβολο για το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα θα απολαύσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα (25-26/04)

Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου και τα δωρεάν πολιτιστικά events δεν λείπουν από την πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2026

Η γειτονιά της Αττικής που είναι υποψήφια Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2027

Η υποψηφιότητα του Παλαιού Φαλήρου θα αξιολογηθεί από τριμελή ευρωπαϊκή επιτροπή, που θα επισκεφθεί την πόλη για να εξετάσει επιτόπου τις προτάσεις του δήμου.

Υποτροφίες σπουδών στην Ιαπωνία - δεν χρειάζεται να ξέρεις ιαπωνικά!

Σε ποιους απευθύνονται, ποια και πόσα ποσά καλύπτονται και πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν σχετικές πληροφορίες και να συμπληρώσουν την αίτησή τους.

Το ρεμπέτικο μέσα από έναν δωρεάν κύκλο εκδηλώσεων

Το The Intermission διερευνά το Ρεμπέτικο ως ένα ζωντανό πολιτισμικό φαινόμενο με 4 εκδηλώσεις ανοιχτής συμμετοχής.

Ο Dr. Gabor Maté στη Στέγη

Ο Dr. Gabor Maté μιλά για όλα όσα δεν τολμάμε να αγγίξουμε: το άγχος που γίνεται αρρώστια, τα παιδικά τραύματα που κουβαλάμε για μια ζωή.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Τσεκάρουμε τι παίζει στην πρωτεύουσα και ετοιμαζόμαστε σιγά -σιγά για τον Μάιο.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Απριλίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα!