Στο Ελληνικό ιδρύεται το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων – Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης

Το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που συμβολικά θα φέρει τη ψυχή των Ποντίων πρόκειται να στεγάζει τον τοπικό ποντιακό σύλλογο και τη βιβλιοθήκη του, όπως και το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων. Μια κιβωτός μνήμης οικοδομείται για τους ομογενείς.

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων


Τόπος προσφυγικός, μπολιασμένος με τα όνειρα και τις ελπίδες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’ τα πάτρια εδάφη τους, αποτελεί το παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, γεγονός το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη η ανέγερση ενός νέου μεγάρου με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και συμβολικό χαρακτήρα στη μνήμη των απανταχού Ποντίων, όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης", παρουσία υπουργών βουλευτών αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το κράτος και με το κόστος κατασκευής να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης και η Lamda Development, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος που τέθηκε από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, αναμένεται σε βάθος τριών χρόνων να παραδοθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ως κιβωτός και συνδετικός κρίκος του ποντιακού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέλλει να λειτουργεί ο νεοσύστατος οργανισμός, επουλώνοντας το τραύμα που σημειώθηκε έναν αιώνα πριν, όταν το 1922 Πόντιοι και Θράκες εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία. "Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας", ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, "δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια· είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους".

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το γνωστό γραφείο Doxiadis Assossiates, ο Γιάννης Παζιάνος, με τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο, με προτεραιότητα να αποτυπωθεί αισθητικά στο χώρο η ψυχή των Ποντίων. Κατά πώς φάνηκε από τα φωτορεαλιστικά πλάνα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ανάπτυγμα που μέλλει να ανεβάσει περαιτέρω την αξία της περιοχής, συν τη μεγάλη ανάπλαση της Lamda Development που τελείται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το κτίριο προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, ενώ μπροστά του θα υπάρχει μια στρογγυλή πλατεία προς τιμήν του πυρρίχιου χορού, καθώς και μια έκταση που θα αφεθεί κενή, ως σύμβολο για το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αυτές ήταν οι μάλλον χειρότερες viral στιγμές του 2025

Labubu, 6-7, Nothing Beats a Jet2Holiday και άλλα: Είναι δύσκολο να κατανοηθούν ή να εξηγηθούν, γιατί, στο τέλος της ημέρας (ή της χρονιάς, αν προτιμάτε!), δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/12/2025

Δεν τραγουδούν σε όλη την Ελλάδα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς που γνωρίζεις!

Μια μουσική περιπλάνηση στις ευχές και τα καλωσορίσματα του νέου χρόνου κάθε ελληνικής περιοχής βασισμένη στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

31 festive κρασιά για την Πρωτοχρονιά: O Γιώργος Ζερβογιάννης προτείνει το ιδανικό pairing

Φυσαλίδες, αγαπημένες γηγενείς ποικιλίες και premium διεθνή labels για την πιο λαμπερή νύχτα του χρόνου. Ένας πλήρης οδηγός για να σερβίρετε τα ποτήρια σας με το απόλυτο festive spirit αλλά και με ετικέτες που θα θέλετε να απολαμβάνετε όλο το νέο έτος.

Τι είναι το 'Έτος Ανάγνωσης 2026' και τι θα μπορούσε να μάθει η Ελλάδα απ' αυτό

Η καμπάνια, που κάνει πρεμιέρα τη νέα χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, συσχετίζει το διάβασμα με αγαπημένες δραστηριότητες υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί αγγαρεία.

Πρωτοχρονιά: Έτσι θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2026

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου στην Aθήνα, η οποία θα κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς με events για μικρούς και μεγάλους.

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τα προσεχή 24ωρα

Από σήμερα και μέχρι νεωτέρας ο Δήμος τίθεται σε επιφυλακή με σκοπό την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών της πρωτεύουσας.

To Μουσείο Μπενάκη ταξιδεύει στην Ινδία

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται ένας πολιτιστικός διάλογος Ελλάδας-Ινδίας με πολιτισμικές παραδόσεις που γεφυρώνουν παρελθόν-παρόν.