Μια συζήτηση για το «Ποιος και πώς ορίζει την ιστορική μνήμη;»

Τρεις πανεπιστημιακοί προσεγγίζουν το θέμα τη Δευτέρα 27/4 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μια συζήτηση για το «Ποιος και πώς ορίζει την ιστορική μνήμη;»

Ο κύκλος δημόσιων συζητήσεων-διαλέξεων με τίτλο «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα», που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών, συνεχίζεται με μια ακόμα συζήτηση με τίτλο «Ποιος και πώς ορίζει την ιστορική μνήμη;».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα για την εκδήλωση: «ο όρος ιστορική μνήμη συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να περιγράψει τις κυρίαρχες αντιλήψεις μιας κοινωνίας, για την ιστορική πορεία ενός τόπου, έθνους ή λαού. Για τους κοινωνικούς επιστήμονες, η συλλογική μνήμη έχει μικρή σχέση με την επιστήμη της ιστορίας. Είναι πιο εύπλαστη και επηρεάζεται από την ιστορική αφήγηση και από της μεγάλης εμβέλειας αναπαραστάσεις των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, των σχολικών βιβλίων και των ΜΜΕ».

Γύρω από αυτόν τον προβληματισμό θα διεξαχθεί η συζήτηση, ενώ μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν είναι τα εξής: Τι ορίζεται ως ιστορική μνήμη και ποιο είναι το συλλογικό υποκείμενό της; Πώς θυμόμαστε κάτι που δεν ζήσαμε (π.χ. την αρχαιότητα); Πόσο συμβάλλουν η εκπαίδευση και ο σύγχρονος πολιτισμός (π.χ. μουσεία, σχολικά εγχειρίδια, ΜΜΕ), στη διαμόρφωση μιας «επίσημης» εικόνας της αρχαιότητας;

Ομιλητές είναι οι: Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Νίκος Μπελαβίλας, αναπληρωτής καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας Πόλης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η συζήτηση ξεκινά στις 7 μ.μ και συντονιστής της είναι ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Διοργανωτές του εγχειρήματος είναι ο Νίκος Παπαδημητρίου και ο Άρης Αναγνωστόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος και πώς ορίζει την ιστορική μνήμη;

  • Εκδηλώσεις

Συζήτηση στο πλαίσιο του κύκλου «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα». Συμμετέχουν: Αντ. Λιάκος (ιστορικός), Χρ. Κουλούρη (καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ν. Μπελαβίλας (αναπληρωτής καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας Πόλης, ΕΜΠ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".