«Βινύλιο: τα καλύτερά μας χρόνια!» του Γιάννη Αλεξίου

Στο μικρό αλλά πολύ περιεκτικό βιβλίο του ο Γιάννης Αλεξίου δίνει το στίγμα όλης της νεώτερης μουσικής μας κίνησης και (συν)κίνησης στη διάρκεια των δεκαετιών ’80 και ’90.

«Βινύλιο: τα καλύτερά μας χρόνια!» του Γιάννη Αλεξίου

Στο μικρό αλλά πολύ περιεκτικό βιβλίο του ο Γιάννης Αλεξίου δίνει το στίγμα όλης της νεώτερης μουσικής μας κίνησης και (συν)κίνησης στη διάρκεια των δεκαετιών ’80 και ’90.

«Βινύλιο: τα καλύτερά μας χρόνια!» του Γιάννη Αλεξίου - εικόνα 1

Ένα μικρό (190 σελ.) αλλά πολύ περιεκτικό βιβλίο που μιλάει για μουσική και δίσκους βινυλίου. Ή, μάλλον, παίρνοντας αφορμή από τους δίσκους βινυλίου – που καθόρισαν τη μουσική / πολιτισμική μας συμπεριφορά επί σειρά δεκαετιών (και ακόμα την καθορίζουν) – ο Γιάννης Αλεξίου δίνει το στίγμα όλης της νεώτερης μουσικής μας κίνησης και (συν)κίνησης στη διάρκεια των δεκαετιών ’80 και ’90.
Φυσικά, πρόκειται για ένα βιβλίο βιωματικό – γεμάτο από μνήμες και ζωντανές εικόνες. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όλοι – ή, τουλάχιστον, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μουσικόφιλοι – ξέρουμε πως ένας δίσκος δεν είναι απλώς ένας δίσκος! Είναι μια ιστορία, ξεχωριστή για τον καθένα μας. Έτσι και στο βιβλίο του ο Γιάννης συναρμολογεί όλες αυτές τις ιστορίες (του) και φτιάχνει την καταγραφή της προσωπικής του σχέσης με τη μουσική – που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι και επαγγελματική, καθώς ο Αλεξίου ασχολείται χρόνια τώρα με την μουσική δημοσιογραφία.
Έτσι, αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα αφήγημα ενός συλλέκτη δίσκων αλλά μια ωραία αφορμή άλλοι να μάθουμε και άλλοι να θυμηθούμε σημαντικές στιγμές, καταστάσεις, γεγονότα κ.ο.κ. της μουσικής μας ζωής. Συναντάμε μέσα στις σελίδες του – και ρουφάμε, κυριολεκτικά – πληροφορίες και ιστορίες για εικόνες, πρόσωπα, στέκια, μαγαζιά κ.λπ. που, με κάποιο τρόπο, λίγο ή πολύ, μας σφράγισαν και μας καθόρισαν μέσα στα ‘80’s και τα ‘90’s – γιατί αυτά είναι που βίωσε κυρίως ο Γιάννης Αλεξίου.
Αν το βινύλιο αντικατοπτρίζει τα καλύτερά μας χρόνια, τότε η δική μου άποψη είναι ότι… the best is yet to come καθόσον οι δίσκοι που ξέραμε, με τα ωραία αρτίστικα εξώφυλλα που μπορείς να τα χαζεύεις και να τα μελετάς στις λεπτομέρειές τους με τις ώρες, επιστρέφουν και με κάποιο τρόπο επανακάμπτουν. Συνεπώς, το βιβλίο του Γιάννη – που το διαβάζεις σχεδόν απνευστί μέσα σε λίγες ώρες – μπορεί να είναι κάτι σαν σημείο εκκίνησης.

Ή επανεκκίνησης… Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φαρφουλάς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".