«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση

Θα μυρίσουμε τη Σελήνη, θα εξερευνήσουμε τον Άρη, θα σώσουμε τον πλανήτη μας από την «επίθεση» αστεροειδούς στη νέα έκθεση του Ελληνικού Κόσμου. 

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση

Θα μυρίσουμε τη Σελήνη, θα εξερευνήσουμε τον Άρη, θα σώσουμε τον πλανήτη μας από την «επίθεση» αστεροειδούς! Η νέα έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» μας διακτινίζει εδώ και τώρα στο μέλλον της εξωγήινης εξερεύνησης.

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 1

Ένιωσα σαν απολαυστικά άτακτο εξάχρονο», έγραφε ο δημοσιογράφος των «Times» Ντένις Οβερμπάι μετά την επίσκεψή του στην έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος». Τώρα που το εγχείρημα του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νέας Υόρκης έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (από 22/3) είναι η σειρά μας να πάρουμε μια γεύση για το πώς θα είναι τα ταξίδια στο Διάστημα τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια. Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος της έκθεσης. Δεν περιορίζεται σε μια ιστορική προσέγγιση, αλλά προσφέρει μια ματιά στα (δυνητικά) μελλοντικά βήματά μας στο ηλιακό μας σύστημα και ακόμη παραπέρα, βάζοντάς μας ενεργά στο παιχνίδι­. Γιατί δεν θα χαζέψουμε απλώς μοντέλα ιστορικών διαστημικών οχημάτων ή τα γάντια ενός Σοβιετικού κοσμοναύτη. Θα δούμε πώς θα μοιάζει το πρώτο... σπίτι μας στο φεγγάρι και μέσα από διαδραστικές κονσόλες θα πάρουμε το αύριο των πλανητών στα χέρια μας αποκρούοντας επιθετικούς αστεροειδείς ή χτίζοντας εργοστάσια στον Άρη! Σας ετοιμάσαμε ένα πρώτο tour στις ­βασικές ενότητες της έκθεσης.

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 2

Από τον Sputnik στο Mars Rover
Προτού γυρίσουμε τον Γαλαξία (με οτοστόπ;) θυμόμαστε ιστορικές στιγμές της κούρσας για την κατάκτηση του Διαστήματος, που άνοιξαν οι επιτυχίες των Σοβιετικών στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Μοντέλα του Sputnik (ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος) σε φυσικό μέγεθος, της διαστημικής κάψουλας Vostok 1 που έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη αλλά και του τηλεσκοπίου Hubble, όπως και του ρομποτικού οχήματος Opportunity –το οποίο από το 2004 μέχρι σήμερα ερευνά τον Άρη στέλνοντας στοιχεία στη NASA–, θα μας ανοίξουν την όρεξη για περαιτέρω ανακαλύψεις.

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 3

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Ο διοικητής της αποστολής Απόλλων 17, ο Τζιν Σέρναν, είχε αναφέρει ότι η Σελήνη μυρίζει... μπαρούτι και για του λόγου το αληθές θα πάρουμε κι εμείς μια μυρωδιά. Οι Γήινοι, βέβαια, έχουν δεκαετίες να πατήσουν πόδι στο φεγγάρι, αλλά οι επιστήμονες σχεδιάζουν αποστολές στον πιο κρύο και από την Ανταρκτική κρατήρα Σάκλετον με πολύ φιλόδοξα πλάνα: κατοικίες (θα δούμε ένα μοντέλο σε κλίμακα), τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, ακόμη κι ένας ανελκυστήρας Διαστήματος!

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 4

Θα μας χτυπήσει ο... Αρμαγεδδών;
Κάθε αστεροειδής που βρίσκεται σε απόσταση 8 εκατ. χιλιομέτρων είναι δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη και ήδη έχουν αναγνωριστεί πάνω από 1.200 τέτοιοι! Σε αυτούς τους «ταξιδιώτες» του Διαστήματος είναι αφιερωμένη μια ειδική ενότητα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε ένα μετεωρίτη, να δούμε μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημόπλοιου Χαγιαμπούσα και να νιώσουμε αστέρες –του Χόλιγουντ αυτήν τη φορά– προσπαθώντας να αποτρέψουμε μια επική καταστροφή.

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 5

Υπάρχει ζωή στον Άρη;
Έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες στο ηλιακό μας σύστημα να φιλοξενεί ζωή. Εσύ έχεις τις αντοχές για ένα ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη; Προσπάθησε να περάσεις το σχετικό ψυχολογικό τεστ και παρακολούθησε την καθημερινότητα του πληρώματος του Nautilus-X μέσα από μοντέλα υπό κλίμακα. Μια διαδραστική εφαρμογή θα σε βάλει σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες και θα σου δώσει την υπερδύναμη να φέρεις τον Άρη στα… μέτρα του είδους μας.

«Η κατάκτηση του Διαστήματος» σε μια έκθεση - εικόνα 6

Ραντεβού στην άλλη Ευρώπη
Εννοούμε, βέβαια, έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, που κρύβει κάτω από την επιφάνειά του ένα βαθύ αλμυρό ωκεανό. Στη Γη υπάρχει ζωή όπου υπάρχει και νερό. Θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο και σε αυτήν τη μακρινή Ευρώπη; Επιστήμονες στο Τέξας σχεδιάζουν ένα υποβρύχιο ρομπότ που θα διεξάγει έρευνες στο βυθό της Ανταρκτικής, ελπίζοντας στο μέλλον ένα τέτοιο ρομπότ να σταλεί και στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κατάκτηση του διαστήματος

  • Εκδηλώσεις

Ανακαλύψτε το χθες και το αύριο των διαστημικών ταξιδιών μέσα από διαδραστικά εκθέματα και μοντέλα σχετικών υποδομών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".