Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική

Την ημέρα που η πόλη παραδίδεται σε ένα ευωδιαστό σύννεφο ψητούρας και η τσίκνα χαράσσει στην ατμόσφαιρα διαδρομές που οδηγούν σε ζουμερούς μεζέδες, χαρτογραφούμε το μουσικό σκηνικό της Αθήνας, σταμπάροντας τα στέκια όπου θα συνδυάσουμε τα κοψίδια μας με αυθεντικές πενιές.

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική

Παραδομένη σε σύννεφα νοστιμιάς, με τα κάρβουνα και τις σχάρες να αναλαμβάνουν από νωρίς να γεμίσουν μυρωδιές και γεύσεις κρεατολαγνείας την ατμόσφαιρα, η πόλη φορά σήμερα τα πιο μερακλίδικά της, στρίβοντας τον προβολέα σε μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Αθηναίων: τα μεζεκλίκια. Πού θα τα απολαύσουμε όμως με τον γιορτινό τρόπο που τους αρμόζει; Μα, φυσικά, στα μουσικά μεζεδοπωλεία, τα οποία θα φροντίσουν να σερβίρουν μεζέδες μετά μουσικής.

Γλέντι με ιστορία στις «Μουσικές Διαδρομές»

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική - εικόνα 1

Με την απλόχωρη, ψηλοτάβανη σάλα τους να αντανακλά την αρχοντιά της ιστορίας που έχει γραφτεί μέσα στους τοίχους αυτού του όμορφου νεοκλασικού της Πατησίων, οι «Μουσικές Διαδρομές» δεν αποτελούν τυχαία σήμα κατατεθέν της κυψελιώτικης σκηνής. Το ιστορικό στέκι της γειτονιάς, με τη μεγάλη πίστα και την ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία σε προσεγμένους μεζέδες και λαχταριστά κρεατικά της ώρας, χαράσσει για δεκαετίες τη διαδρομή του στις καλύτερες στιγμές του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Σε ένα τέτοιο ταξίδι θα μας παρασύρει το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, με τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη να αναλαμβάνουν ρόλο ­ξεναγών.

Οικογενειακό κέφι στον «Πλάτανο»

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική - εικόνα 2

Στέκι με αύρα κινηματογραφική, αφού στην άνετη πλατεία του έχουν θητεύσει ως θαμώνες μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του παλιού ελληνικού σινεμά, αλλά και χώρος που έχει γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα παράδοσης στην κυψελιώτικη διασκέδαση, ο «Πλάτανος» είναι το απροσπέραστο ραντεβού μας για Τσικνοπέμπτη με γεύση οικογενειακή. Κάθε λογής χειροποίητοι μεζέδες πλασάρονται δίπλα στα τσικνιστά του εδέσματα, αγνά υλικά κρατούν τον πρώτο λόγο, ενώ το σταθερό μενού ενισχύουν δυνατές, μερακλίδικες προτάσεις: ψητό σούβλας, αρνί, γουρουνόπουλο, κοκορέτσι και φρυγαδέλι σιγοψήνονται μαζί με παϊδάκια στη σχάρα, ενώ οι Νίκη Ασμάνη, Θανάσης Βαλάσκας και Βασίλης Κουτρώνας, με την κιθάρα και τα μπουζούκια τους, αναλαμβάνουν τη μουσική επένδυση της βραδιάς.

Μια «Όμορφη Πόλη» στη σκιά της Ακρόπολης

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική - εικόνα 3

Μπορεί οι μερακλίδικοι νεοαστικοί μεζέδες, που ψάχνονται με το ρεπερτόριο της κλασικής ελληνικής κουζίνας, να είναι ο άσος στο μανίκι της «Όμορφης Πόλης», μιαν ανάσα μόλις από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, για το μεσημέρι και το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, όμως η σχάρα παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τα κρεατικά της ώρας δίνουν το δικό τους ρεσιτάλ, με προσεγμένα μεζεκλίκια να σιγοντάρουν τη γευστική συμφωνία της ημέρας. Από κοντά η Δήμητρα Κωστάκη στο τραγούδι, ο Βασίλης Μασσαλάς στην κιθάρα και ο Γιώργος Λεφάκης στο μπουζούκι ξεδιπλώνουν από το... μπαλκόνι τους ένα ρεπερτόριο με παλιές και νέες, δικές τους και μη επιτυχίες, σε άξονα ελληνικό, με ρυθμό απτάλικο, ρεμπέτικο, παθιάρη και νεανικό.

Άρωμα Κωνσταντινούπολης στις «Αλκυόνες»

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική - εικόνα 4

Εκεί όπου η ελληνική παράδοση συναντά την πολίτικη κουλτούρα, εκεί... πετούν και οι αλκυόνες της αθηναϊκής διασκέδασης, με τη Μαρία Σταυριανουδάκη (κιθάρα και τραγούδι), τον Γκαραμπέτ Ατζέμογλου (πιάνο και τραγούδι) και τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μιχάλη Καραχάλιο (μπουζούκι και τραγούδι) να στήνουν ένα κεφάτο πρόγραμμα, όπου το λαϊκό και το ρεμπέτικο βρίσκουν τον μίτο που τα δένει με τα ανατολίτικα αλλά και τα παραδοσιακά της Ελλάδας. Παραδοσιακό είναι και το μοτίβο στο οποίο κινούνται οι μεζέδες, με τις σχάρες να παίρνουν φωτιά και την κουζίνα να σερβίρει μερακλίδικους πολίτικους μεζέδες, κλίνοντας βεβαίως προς τα κρεατικά, ειδικά για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.

Εκλεκτή αντροπαρέα στο «Άλσος»

Τσικνίζουμε με μεζέδες και ζωντανή μουσική - εικόνα 5

Δεμένη πια με τις γιορτές και τις χαρές της πόλης στη δεύτερη ζωή της, υπό την καθοδήγηση του Διονύση Σαββόπουλου, η μουσική σκηνή της Ευελπίδων δεν θα μπορούσε να μην ανοίξει τις πύλες της και γι’ αυτήν την Τσικνοπέμπτη. Εκεί ο αεικίνητος «Νιόνιος» θα συναντήσει τον εκλεκτό του φίλο Μανώλη Μητσιά, που φέτος γιορτάζει 50 χρόνια διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι, για να μας χαρίσουν αγαπημένα τραγούδια δικά τους αλλά και άλλων, σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τη βραδιά, κομπλέ με μπαλόνια, σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο αλλά και ντονέρ, σουβλιστά και άλλα μεζεδάκια, που θα γεμίσουν με τις μυρωδιές τους την κομψή σάλα του «Άλσους».

Περισσότερες πληροφορίες

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Άλσος

Ευελπίδων 4, Πεδίον Άρεως
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.