Όσα θα δούμε στο BlackBox Jazz Music Festival που έρχεται στον "Παρνασσό"

Νέα πρότζεκτ, συναυλιακοί μαραθώνιοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και ανερχόμενα σχήματα σε μια πραγματική γιορτή της τζαζ.

Δημήτρης Καλαντζής

Το πρώτο BlackBox Jazz Music Festival έρχεται από τις 10 έως τις 18 Φεβρουαρίου στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", στην πλατεία Καρύτση. Η νέα διοργάνωση του περιοδικού/δισκάδικου Yellowbox συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό με ένα πολλυσυλλεκτικό line-up που αναδεικνύει την ελληνική τζαζ σκηνή καλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους σε έντεκα ξεχωριστές συναυλίες. Ο διοργανωτής Θοδωρής Μπαφαλούκας μοιράζεται σχετικά με το νέο έγχειρημα: "νιώθοντας πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίθει από μουσικά ταλέντα, με έμπνευση και δεξιοτεχνία, θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όποιον έχει κάτι ωραίο να μας πει και την ευκαιρία στο κοινό να τ’ ακούσει. Να ενώσουμε υπό την ίδια ομπρέλα, το BlackBox Jazz Festival, το παλιό με το καινούριο, το τοπικό με το διεθνές […]. Η τζαζ κοινότητα της Ελλάδας είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά πολύ μεγάλη σε αξία". 

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πενθήμερο προγραμματισμό το κοινό του BlackBox Jazz Music Festival θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει περισσότερους από τριάντα μουσικούς και πάνω από 12 ώρες live μουσικής. Νέα πρότζεκτ, συναυλιακοί μαραθώνιοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και ανερχόμενα σχήματα, που έχουν τραβήξει ήδη τα βλέμματα της διεθνούς μουσικής κοινότητας, συνθέτουν μια πραγματική γιορτή της τζαζ που τα χωράει όλα και όλους. "Το φεστιβάλ εξερευνά τη συγγένεια μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων της τζαζ, τη συγγένεια αυτών των ρευμάτων με την ελληνικότητα, όσο και τις πιο "κρυφές" συγγένειες τζαζ και μουσικών του κόσμου, υπό την κοινή ανάγκη του αυτοσχεδιασμού", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Μπαφαλούκας.

Τι θα δούμε όμως στο πενθήμερο BlackBox Jazz Music Festival;

George Kontrafouris Trio
George Kontrafouris Trio

Ημέρα 1η 

Την αυλαία του BlackBox Jazz Music Festival θα ανοίξει, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ο πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης, πλαισιωμένος από δυο εξέχοντες νέους μουσικούς με βάση τη Νέα Υόρκη, τον Κίμωνα Καρούτζο στο μπάσο και τον Jason Wastor στα ντραμς. Το σχήμα ανθολογεί συνθέσεις από το "The Passing” και το ”Tribute to Bill Evans” καθώς και αποσπάσματα από παλαιότερες δουλειές και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο τζαζ ρεπερτόριο. Ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν το νέο πρότζεκτ "United States of mind" με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές. Μαζί του θα παίξουν οι Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Γιώργος Πολυχρονάκος (ντραμς) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Human Touch
Human Touch

Ημέρα 2η 

Η Κυριακή είναι η πρώτη jazz marathon day με τους Human Touch να δίνουν τον τόνο από νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίο των David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο αναγνωρισμένα ελληνικά γκρουπ. Τη σκυτάλη θα πάρει έπειτα το Melina Paxinos Quartet (Μελίνα Παξινού, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κλωνής). Επίκεντρο της εμφάνισής του σχήματος θα είναι πλούσια δισκογραφική δουλειά της σαξοφωνίστριας με τη διεθνή καριέρα. Ο επίλογος του πρώτου σαββατοκύριακου του BlackBox θα γραφτεί με το "Un-Silent place” του Στάθη Άννινου. Στο νέο του εγχείρημα ο πιανίστας μαζί με τους Κώστα Πατσιώτη, Γιώργο Κωστελέτο και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών παρουσιάζει ένα crossover έργο για Τζαζ Πιάνο Τρίο και Κουαρτέτο Εγχόρδων, που εξερευνά διαφορετικά μουσικά είδη, από την κλασική έως την αυτοσχεδιαστική jazz με έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. 

Στάθης Άννινος
Στάθης Άννινος

Ημέρα 3η 

Ο Άννινος θα επιστρέψει στο BlackBox για την προβολή του εμβληματικού νουάρ φιλμ του Άλφρεντ Χιτσκοκ "The Lodger", την οποία θα συνοδεύσει ζωντανά με πρωτότυπες συνθέσεις του (16/2). Το σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο του 19ου αιώνα αναβιώνει μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, ενδιαφέρουσες μουσικές προσμίξεις και ήχους πιάνου και synthesizers.

Spiral Trio
Spiral Trio

Ημέρα 4η 

Το Σάββατο έρχεται το μοντέρνο τζαζ πιάνο τρίο Spiral Trio των Σπύρου Μάνεση, Αρίωνα Γυφτάκη και Αναστάση Γούλιαρη. Το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει στάσεις από τους δύο δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, το "Spiral Trio" με διασκευές και το πιο πρόσφατο "Broken Blue”. Οι τρεις μουσικοί προσεγγίζουν τόσο τις δικές τους συνθέσεις όσο και αγαπημένα jazz standards με μια διαρκή αυτοσχεδιαστική διάδραση. Έκπληξη της ημέρας θα είναι το solo το jam session του Λάκη Τζίμκα στην έναρξη του προγράμματος.

Petros Klampanis Trio
Petros Klampanis Trio

Ημέρα 5η 

Ο φεστιβαλικός προγραμματισμός ολοκληρώνεται με τoν δεύτερο jazz μαραθώνιο, τον οποίο θα "τρέξουν" το Kostas Patsiotis Quartet, που θα παρουσιάσει το ντεμπούτο άλμπουμ, με τίτλο "October", και τα τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και του Δημήτρη Τσάκα (18/2). Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μαζί με τους Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο) και Θωμά Μελετέα (ούτι) θα παίξουν κομμάτια από τον δίσκο "Tora Collective", ενώ ο Δημήτρης Τσάκας θα παίξει με μια νέα σύνθεση μουσικών συνοδοιπόρων, τους σπουδαίους Κίμωνα Καρούτζο στο κοντραμπάσο και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς. 

5 λόγοι για να μην χάσετε το BlackBox Jazz Music Festival

  1. Πάνω από τριάντα τέσσερις μουσικοί θα μας χαρίσουν περισσότερες από 12 ώρες live μουσικής.
  2. Έντεκα συναυλίες και μία προβολή (βωβής) ταινίας με ζωντανή μουσική επένδυση.
  3. Δύο και τρεις συναυλίες ανά ημέρα με προσιτό εισιτήριο.
  4. Εύκολη πρόσβαση (Πλατεία Καρύτση), σε έναν ιστορικό χώρο, την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. 
  5. Τους υπόλοιπους λόγους θα τους βρει ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του!

    Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

     

    Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

BlackBox Jazz Music Festival

  • Φεστιβάλ

Ένας πλούσιος, πενθήμερος προγραμματισμός φέρνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής στην ιστορική αίθουσα συναυλιών.

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.