Ο Pablo Ziegler χαίρεται να βλέπει το nuevo tango να εξελίσσεται

Ο βραβευμένος με Grammy πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής, θρύλος του Tango Nuevo, παρουσιάζει επί σκηνής το δικό του μοναδικό συνδυασμό Nuevo Tango και jazz. Πριν τις εμφανίσεις του στο Half Note μιλά στο 'α'.

Pablo-Ziegler-Photo-by-Manuel-Pose-Varela

Ο Pablo Ziegler, o βραβευμένος με Grammy πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής, θρύλος του Tango Nuevo, από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, μαζί με το Pablo Ziegler Trio, θα δώσουν ρέστα στη σκηνή του Half Note Jazz Club. Διάσημος ανά τον κόσμο για τον τρόπο που καταφέρνει να ενώνει  tango με jazz αλλά και να συνδέει μαζί τους την Ευρωπαϊκή μουσική παράδοση, ο 82χρονος καλλιτέχνης, παρουσιάζει live την ιστορία κι εξέλιξη του Nuevo Tango. Ήταν μοναδική ευκαιρία να μιλήσω με έναν  master του είδους.

Διάβασε εδώ όλα όσα είπε ο Pablo Ziegler στο "α".

pablo ziegler_credit, Shigeto Imura
-Πώς διαμόρφωσαν τη μουσική σας ταυτότητα τα χρόνια που περάσατε στο πλευρό του Astor Piazzolla και ποια είναι η πιο ζωντανή ανάμνηση που κρατάτε από εκείνη την περίοδο;

-Η συνεργασία μου με τον Astor Piazzolla μού έδωσε την ιδέα να μεταφέρω το βίωμα και τη φωνή του Μπουένος Άιρες στη δική μου μουσική. Πριν ενταχθώ στο σχήμα του, συνέθετα ήδη πολύ. Όμως, ύστερα από δέκα χρόνια που μοιραζόμασταν τη μουσική και τη ζωή στις περιοδείες, ο τρόπος που συνέθετα άλλαξε. Άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά το πώς ένα κομμάτι μπορεί να αποτυπώνει τον χαρακτήρα μιας πόλης και των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Η πιο ζωντανή μου ανάμνηση είναι η αμοιβαία επιρροή που ασκήσαμε ο ένας στον άλλον. Όταν πρωτογνώρισα τον Astor, δεν αυτοσχεδίαζε. Τον παρότρυνα πολλές φορές να δοκιμάσει τον αυτοσχεδιασμό μέσα στη μουσική του και, τελικά, άρχισε να το κάνει. Το να τον βλέπω να ανοίγει αυτή την πόρτα ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που μοιραστήκαμε. Μου έδειξε ότι ακόμη και ένας μουσικός με τόσο ξεχωριστή προσωπική φωνή μπορεί να συνεχίζει να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες.

-Το nuevo tango συνδυάζεται συχνά με τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ. Πώς διατηρείτε την αυθεντική ψυχή της Αργεντινής, ενώ πειραματίζεστε με σύγχρονες φόρμες;

-Δεν πιστεύω ότι ο πειραματισμός με την τζαζ απομακρύνει τη μουσική από την Αργεντινή. Για μένα, το nuevo tango πηγάζει από τη ζωή και τη φωνή του Μπουένος Άιρες. Αυτό το αίσθημα προσπαθώ να διατηρώ στη μουσική μου, ακόμη κι όταν χρησιμοποιώ τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ ή νέες μουσικές φόρμες.

-Με δεδομένο ότι το τρίο λειτουργεί σαν μια ζωντανή, αδιαίρετη μονάδα επί σκηνής, ποιον ρόλο παίζουν η επικοινωνία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη του κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισης;

-Η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητες, γιατί σε ένα τρίο η μουσική εξαρτάται από το κατά πόσο και οι τρεις μουσικοί ακούν ο ένας τον άλλον. Σχεδιάζουμε ορισμένες λεπτομέρειες εκ των προτέρων, αφήνοντας παράλληλα χώρο για ελευθερία. Αυτό λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαρκής προσοχή. Επί σκηνής επικοινωνούμε συνεχώς μέσα από τη μουσική. Αυτό κάνει κάθε εμφάνιση λίγο διαφορετική και επιτρέπει στο τρίο να λειτουργεί σαν μία ενιαία μουσική συνομιλία.

pablo ziegler photo metropol

-Όταν βρίσκεστε στο πιάνο, πώς ισορροπείτε ανάμεσα στην αυστηρή δομή μιας σύνθεσης του Piazzolla και στην ελευθερία του αυθόρμητου αυτοσχεδιασμού;

-Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στη δομή και τον αυτοσχεδιασμό. Η μουσική του Piazzolla έχει σαφή φόρμα, με αυτοσχεδιασμό σε συγκεκριμένα μέτρα. Έχω καταβολές τόσο από την κλασική μουσική όσο και από την τζαζ και εκτιμώ αυτή τη δομή, ενώ ο Astor μού έδινε την ελευθερία να διαμορφώνω το δικό μου μέρος. Όταν παίζαμε μαζί, συχνά πηγαίναμε πέρα από όσα ήταν γραμμένα στην παρτιτούρα, και αυτό ήταν κάτι ξεχωριστό.

-Πώς αισθάνεστε βλέποντας το nuevo tango να συνεχίζει να εξελίσσεται και να αγκαλιάζεται από το κοινό και τους μουσικούς σε όλο τον κόσμο, δεκαετίες μετά τη γέννησή του;

-Με χαροποιεί πολύ να βλέπω το nuevo tango να συνεχίζει να εξελίσσεται και να φτάνει σε ακροατές σε όλο τον κόσμο. Όταν συνεργαζόμασταν με τον Astor, εξερευνούσαμε ήδη νέες δυνατότητες στο nuevo tango. Το γεγονός ότι μουσικοί από διαφορετικές χώρες ασχολούνται με αυτή τη μουσική και την κάνουν δική τους δείχνει ότι παραμένει ζωντανή. Φέρνουν σε αυτήν τα δικά τους βιώματα, διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεσή της με το Μπουένος Άιρες.

-Ύστερα από τόσες επισκέψεις στην Ελλάδα, τι ξεχωρίζετε στο ελληνικό κοινό και πώς επηρεάζει αυτή η αλληλεπίδραση την ενέργεια των συναυλιών σας;

-Ύστερα από τόσες επισκέψεις, η Ελλάδα μού είναι πια οικεία, αλλά κάθε συναυλία είναι διαφορετική. Η ανταπόκριση του κοινού γίνεται μέρος της εμφάνισης και δίνει στη μουσική νέα ενέργεια κάθε βράδυ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook, Tik Tok και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Evangelia ολοκληρώνει το The Paréa Tour στην Αθήνα με ένα μεγάλο live

Η Evangelia φέρνει το The Paréa Tour στο Piraeus Club Academy στις 27 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της με special guests-έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/10/2026

Οι Thirty Seconds to Mars έρχονται στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της concept περιοδείας "A Beautiful Lie vs. This Is War" ο Jared και Shannon Leto κάνουν στάση την Τρίτη 11 Μαΐου 2027 στο Athens Olympic Complex.

Ο Γιώργης Μανωλάκης φέρνει την κρητική μουσική σε διάλογο με την jazz στο Theatre of the No

Ο Γιώργης Μανωλάκης και το Couleur Locale Trio επιστρέφουν στο Theatre of the No με συνθέσεις που συνδέουν την κρητική παράδοση με τον αυτοσχεδιασμό.

Η Θέλμα Καραγιάννη και ο Βασίλης Σαλταγιάννης παρουσιάζουν το "Australia"

Η Θέλμα Καραγιάννη και ο Βασίλης Σαλταγιάννης συναντιούνται στη Διέλευσις, με τραγούδια από τη δισκογραφία τους και αγαπημένων δημιουργών.

Ο Ari Hoenig φέρνει τον σύγχρονο jazz αυτοσχεδιασμό στο Αθηνά Live

Ο ντράμερ Ari Hoenig συναντά τον κιθαρίστα Tom Ollendorff και τον μπασίστα Viktor Nyberg σε ένα jazz τρίο, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο Αθηνά Live.

Η τέχνη της Μπουράττο σ’ένα απολαυστικό οπερατικό ρεσιτάλ στα "Ολύμπια"

Άριες, ορχηστρικά και χορωδιακά αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Μπιζέ , Πουτσίνι και άλλων συνθετών του βερισμού προσφέρθηκαν στο απολαυστικό ρεσιτάλ της διάσημης Ιταλίδας υψιφώνου.

Οι The Veils επιστρέφουν στην Αθήνα

Με opening act τους The Black Tabasco το γκρουπ επιστρέφει στην Αθήνα για να μας θυμίσει τις θρυλικές εμφανίσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.