"…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός": Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Καβάφη

Το έργο «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Δημήτρης Παπαδημητρίου © Νίκος Κόκκας

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, το έργο του Κ. Π. Καβάφη θα ζωντανέψει ξανά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, μέσα από τις μελωδίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου σαν "μια παλιά έξις" ή "ένας εφηβικός έρωτας", σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης. "Ο Καβάφης μελοποιείται. Καθόλου εύκολο έως αδύνατο αν δεν είσαι Αιγυπτιώτης. Δύσκολο και εάν είσαι. Αλλά μελοποιείται. Με την έννοια ότι κάποια στιγμή μπορεί να τον αισθανθείς να σου μειδιάσει – κάπως σαρδόνια... Μόνο αν συμπαθήσει κάτι σε σένα, ο πονηρός Αλεξανδρινός θα καθαρίσει αργά τους φακούς του – σημάδι μυστικό πως γυαλίζοντάς τα σχολαστικά, θα αφήσει να ανακλαστεί θολό το είδωλό σου επάνω στα θρυλικά στρογγυλά, μικρά γυαλιά του. Αυτό σημαίνει "μελοποιώ τον Καβάφη”" αναφέρει ο συνθέτης.

Διαβάστε Επίσης

Το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, "…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός", γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια της εμβληματικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, τον Οκτώβριο του 2002. Στη συνέχεια, παίχτηκε σε μεγάλους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (με ερμηνευτή, μεταξύ άλλων, τον Rolando Villazón), στη Salle de Conférences II στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με τους ίδιους ερμηνευτές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες αίθουσες. Τον περσινό Μάιο καταχειροκροτήθηκε στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την καλλιτεχνική υπογραφή του μεγάλου συνθέτη, σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου.

Τη μελοποίηση και τη θεατροποίηση υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τραγουδούν και ερμηνεύουν οι: Γιώτα Νέγκα, Άρτεμις Μπόγρη, Μπάμπης Βελισσάριος, Βερόνικα Δαβάκη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Sergiu Nastasa (βιολί), Otilia Alitei (βιολί), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κιθάρα), Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Δημήτρης Κοντός (κρουστά), Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν), Αποστόλης Μαργαζής (πιάνο), Κωστής Θέος (βιολοντσέλο), Λίλιαν Εσίποβα (άρπα), Νικόλ Πέππα (κλαρινέτο), Δημήτρης Βάμβας (όμποε)

Σημείωμα του συνθέτη

"Κατόπιν αυτών, η ανάγκη να παιχτούν και τα μεταγενέστερα έργα του Καβάφη μου  τον υποχρέωσε να αφήσει "χώρο" και σε αυτά. Ώσπου ξαφνικά, από εξωγενείς πηγές που εμπιστεύομαι πολύ καλλιτεχνικά, μου υπενθυμίστηκε η ανάγκη επανεκτέλεσής του και μου ξύπνησε η ενθύμησή του σαν μια παλιά έξις, ένας εφηβικός έρωτας που δύσκολα ξεπεράστηκε μα διόλου δεν ξεχάστηκε.

Ο Καβάφης είναι ένα ουράνιο σώμα με τεράστιο πεδίο βαρύτητας. Αν μπεις σε αυτό, δύσκολα ξεφεύγεις. Σου φαίνεται περίεργο μερικές φορές και που υπάρχει άλλη ποίηση.
Εδώ, το στοίχημά μου το αρχικό δεν ισχύει πια: Ο Καβάφης μελοποιείται. Καθόλου εύκολο έως αδύνατο αν δεν είσαι Αιγυπτιώτης. Δύσκολο και εάν είσαι. Αλλά μελοποιείται. Όμως, το πολυεπίπεδο μέσον που λέγεται Συμφωνική Ορχήστρα εδώ εγκαταλείπεται. Μια Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού 11 οργάνων παίρνει τη σκυτάλη. Άλλες φωνές προστίθενται στο στερέωμα του έργου. Γίνεται μια ελαφρύτερη μουσική ματιέρα, πιο υπαινικτική, ακόμη λιγότερο "καλλιεπής" από ό,τι ηθελημένα στην πρώτη εκδοχή είχα ορχηστρικά απογυμνώσει την ορχήστρα από τους βερμπαλισμούς στους οποίους τόσο ωραία διαπρέπει, όταν ωστόσο πρέπει. Απομένει να δούμε τώρα έναν Καβάφη πιο κοντά στο είδος τραγουδιού που οραματίζεται ο "Μεγάλος Αιρετικός" μου στα τρία του μέρη, ή οι Μετασχηματισμοί μου ("Τα Τραγούδια της Αιώνιας Φυγής", "Του Έρωτα η Μαύρη Δόξα") ή και "Οι Μπαλάντες της οδού Ατθίδων". Άλλωστε, τι κι αν ο "Αλεξανδρινός" προηγήθηκε της υφολογικής "επανάστασής" μου αυτής, υπήρξε αυτός μέγας εμπνευστής της".

Το θέατρο και η εικαστικότητα συμμετέχουν στη συναυλία ως αναπόσπαστα στοιχεία της. Οι τραγουδιστές/ηθοποιοί ερμηνεύουν και κινούνται σε ένα Καβαφικό, ποιητικό, εικαστικό χώρο, δημιουργώντας ένα νέο εξελιγμένο και σύνθετο είδος. -Δημήτρης Παπαδημητρίου

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Lake Party της Λίμνης Τριχωνίδας έρχεται τον Αύγουστο με δύο ξεχωριστές φωνές

Το Lake Party Trichonida επιστρέφει στις 20 και 21 Αυγούστου με Κατερίνα Λιόλιου, Θοδωρή Φέρρη για δύο βραδιές μουσικής και χορού δίπλα στη λίμνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2026

Η Νατάσα Μποφίλιου επιστρέφει στο Θέατρο Βράχων για δυο συναυλίες

Με αφορμή τα 20 χρόνια κοινής πορείας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος κάνουν το "Μέτρημά" τους στη σκηνή.

Ο "ενορχηστρωτής των συναισθημάτων" Σταύρος Λάντσιας έρχεται στα Φ hill Sessions

Ο σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου "Δόρα Στράτου" μαζί με επτά κορυφαίους μουσικούς, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ του.

Αυτό το τριήμερο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πίνδο

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Παύλο Παυλίδη μέχρι τον Πάνο Βλάχο και τη Μαρίνα Σπανού, το Anilio Park Festival επιστρέφει με τρεις ημέρες γεμάτες μουσική και δραστηριότητες μέσα στη φύση.

Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά Τόλη Βοσκόπουλο

Ένα μουσικό πορτρέτο που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των τραγουδιών του, μέσα από τα οποία υμνήθηκαν ο έρωτας, το πάθος και η βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση.

Ο Γιώργος Περού είναι καλλιτεχνικά ανήσυχος και το δείχνει

Εκτός από το νέο του άλμπουμ "Η πρώτη αχτίδα" παρουσίασε και ένα ep με μουσική και τραγούδια του θεατρικού μονόλογου "Εκτός Ύλης".

Δημήτρης Καραδήμος: Πώς γίνεσαι viral στο ΤikΤok, με ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν από 12 χρόνια

Η σημερινή απήχηση του κομματιού "Παίρνω την Ευθύνη" στα SM επιβεβαιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει ο καλλιτέχνης με το κοινό του όλα αυτά τα χρόνια.