Το πολυβραβευμένο φεστιβάλ AfroBanana για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η ομάδα του ABR (Alternative Brains Rule), μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, _&beyond, φέρνει τον νέο κόσμο του AfroBanana στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη.

AfroBanana

Η καθιερωμένη πλέον στην Κύπρο γιορτή που μαζεύει τη φεστιβαλική κοινότητα κάθε καλοκαίρι συνδυάζοντας μουσική και τέχνες, ταξιδεύει εκτός Κύπρου για πρώτη φορά. Δίνει στην Αθήνα μια γεύση σύγχρονης Κυπριακής κουλτούρας στο πλαίσιο του This is Athens - City Festival, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Αθηναίων. Έτσι το Σάββατο 25 Μάη, η ομάδα του ABR (Alternative Brains Rule), μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, _&beyond, φέρνει τον νέο κόσμο του AfroBanana στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη.

Το This is AfroBanana x Athens επιδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα προσφέροντας ένα ιδιαίτερο lineup, με επικεφαλής το avant folk τρίο Monsieur Doumani, που επιστρέφει επιτέλους στην Αθήνα μετά από 3 ολόκληρα χρόνια. Το ύφος τους, σχετίζεται έντονα με το παραδοσιακό (και λυρικά με το κυπριακό) ιδίωμα, τόσο στη συνολική κατεύθυνση όσο και στο ηχόχρωμα. Κρύβει συχνά χιούμορ, καθώς και μια ψυχεδελική rock προσέγγιση – πάντα με φόντο την δυνατή επιρροή της ανατολικής Μεσογείου.

Monsieur Doumani
Monsieur Doumani

Στην κορυφή του προγράμματος επίσης ο Κύπριος ράπερ JUΛIO Κομπολόι. Γνωστός για τους στίχους του αποκλειστικά στην κυπριακή διάλεκτο, ο JUΛIO έχει κερδίσει τη φήμη ενός από τους κορυφαίους αστικούς ποιητές του νησιού, με το λυρικό του στυλ που ακροβατεί αρμονικά μεταξύ επιθετικής ειλικρίνειας και ευαισθησίας.

JUΛIO Κομπολόι
JUΛIO Κομπολόι

Το DJ δίδυμο Afrofox καταλαμβάνει το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη, μεταφέροντας τον χορευτικό τους ζήλο από την έδρα τους, το θρυλικό "Sousami Bar" στη Λεμεσό, μέχρι το Βερολίνο και το Χο Τσι Μιν. Afrofox είναι ένα πρότζεκτ που προέκυψε από το κοινό πάθος τους για τη χορευτική μουσική, και μια αδελφική φιλία που εδραιώθηκε πίσω από τα decks, υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι ο χορός είναι μια σημαντική ανθρώπινη συνήθεια που συχνά υποτιμάται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Afrofox
Afrofox

Το κυπριακό μιξ συμπληρώνεται από την Vanesha, μία εκλεκτική DJ που εδώ και χρόνια εμπλουτίζει την μουσική σκηνή του νησιού. Η Vanesha μάς παρασύρει μαζί της σ’ένα μουσικό ταξίδι που έχει εμπνευστεί έντονα από το δικό της πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, με ήχους εμποτισμένους με τους ρυθμούς του Afrobeat και του Afro-Electro, έχοντας όμως παράλληλα έναν υπαινιγμό από διάφορα άλλα μουσικά στυλ όπως Soul, Jazz και Latin. 

Vanesha
Vanesha

Η μουσική αποτελεί παρά μόνο μία πτυχή της πολιτιστικής σύνθεσης του φεστιβάλ AfroBanana. Σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation Κύπρου, Animafest, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες animation Κύπριων δημιουργών μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες εγκαταστάσεων προβολής. 

Εντωμεταξύ, η κολεκτίβα OPU (Organisation for Positive Urbanism) μάς καλεί να αναλογιστούμε τη βιωσιμότητα των πόλεών μας. Εμπνευσμένοι από σκηνές πολιτισμών σε αγγεία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπου η ζωή του AfroBanana απεικονίζεται στον αμφορέα του γραφικού του φεστιβάλ, μέσω της πρωτοβουλίας τους Imagine a City, προτρέπουν τους επισκέπτες να καταγράψουν την αστική καθημερινότητα όπως είναι τώρα και όπως θα προτιμούσαν να τη φανταστούν, ξεκινώντας έτσι ένα διάλογο για τη βελτίωση των πόλεών μας.

Παράλληλα ο εικαστικός PASHIAS θα παρουσιάσει το τελευταίο του έργο "KUZA" μέσω ψηφιακής απόδοσης, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη, εμποτισμένο με χιούμορ και καυστική ειρωνεία. Σ’ αυτή την βίντεο-παρέμβαση, o PASHIAS συνδέει την κληρονομιά της Κύπρου μαζί με προσωπικά βιώματα, ως κομμάτια ραγισμένου αγγείου, αμφισβητώντας την ιδέα του να είναι κανείς ολοκληρωμένος σε αντιπαράθεση με μια ταυτότητα που αποτελείται από συνένωση θραυσμάτων.

AfroBanana

Οι κυπριακές γεύσεις δε παραμένουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα - τα αδέρφια Φώκου, η δημιουργική ομάδα πίσω από το Πατρικό, πρωτεργάτες της μοντέρνας κυπριακής κουζίνας, ταξιδεύουν με τις ποδιές τους στην καρδιά της Αθήνας, έτοιμοι να σερβίρουν το πολυαγαπημένο τους κυπριακό street food.

Ενώ μια άλλη οικογένεια, που αποτελείται από μια συμμαχία λάτρεων και πρωτοπόρων του κυπριακού αμπελώνα, από το Βουνί Παναγιάς, το Volta Wine Bar, και τον Mr Vertigo, μάς καλεί να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβει το νησί. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Simon Le Bon: "Είχα μεγάλο πρόβλημα άγχους αλλά ήθελα πολύ να είμαι ο frontman των Duran Duran"

Ο Simon Le Bon μιλάει στο "α" λίγο πριν την άφιξη των σπουδαίων Βρετανών στο Release Athens 2024 (18/7, Πλατεία Νερού).

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
15/06/2024

Δήμητρα Γαλάνη και Παυλίνα Βουλγαράκη μπλέκουν τραγούδια και ιστορίες στο Φεστιβάλ Παπάγου

Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται ξανά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες - δημιουργούς που ξεχωρίζει και παρουσιάζει το best of μιας 55χρονης καριέρας.

Καλύτερες επιδόσεις της ΚΟΑ σε Ρίχαρντ Στράους απ’ ό,τι σε Μάλερ σε συναυλίες υπό Έσενμπαχ και Καρυτινό

Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησαν δύο τακτικές συναυλίες που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με βασικά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου (Μάλερ και Ρίχαρντ Στράους) στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την άνοιξη.

"Changeover": Mια συναυλία με ήχους της ανατολικής Μεσογείου από το SNFCC Youth Council

Στη μουσική αυτή γιορτή συμμετέχουν οι Alejjos, οdy icons και Kobrah Habibi.

Anser: Ταρακούνησε την Τεχνόπολη με σύνθημά του "Ό,τι Αγαπάς Δεν Έχει Τέλος"

Με ποιοτικές συμμετοχές από τον Βέβηλο, τον Buzz, αλλά και από τους Μωζάικ του "Μουσικού Κουτιού", και με σταθερό συμπαραστάτη τον Eversor στα decks, ο ράπερ από τη Σπάρτη έδωσε "την καλύτερή του συναυλία", μπροστά σε ενθουσιώδες πλήθος ανάμεικτων ηλικιών, που δεν δίστασε να του τραγουδήσει ρυθμικά να βγάλει, επιτέλους, έναν καινούριο δίσκο.

Τι θα δούμε στο 2ο Margiora Backyard Festival στην Κύθνο

Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Pan Pan, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα καταλάβουν το bar της Μαργιώρας φέτος το καλοκαίρι.

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο

Οι τρεις κορυφαίοι σολίστες, Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα θα βρεθούν μαζί στη σκηνή, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.